Με ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού, παρενέβη στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στη συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «μνημείο υποκρισίας» και «παραλήρημα ψευδών» με στόχο να καλύψει τις ευθύνες στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που, όπως υποστήριξε, κατονομάζονται σε δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
«Η δικογραφία περιγράφει μία γαλάζια συμμορία, που λειτουργεί καθετοποιημένα, με αρχηγούς και εκτελεστικά στελέχη και έστησε ένα «κόλπο γκρόσο».
Και τι κάνει ο πρωθυπουργός; Λέει ξαφνικά να ερευνήσουμε από το 1998 – λες και τον πήρε ο πόνος για το παρελθόν. Τι προκάλεσε αυτό το όψιμο ενδιαφέρον; Μήπως η δικογραφία που αφορά αποκλειστικά νεοδημοκράτες με αποκαλυπτικούς διαλόγους;».
Οι αποκαλύψεις για Βορίδη – Αυγενάκη
Αναφερόμενος προσωπικά στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε: «Ο κ. Βορίδης έδιωξε τον κ. Βάρρα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όταν αποκάλυψε τη γαλάζια συμμορία – και μετά τον πήραν στο Μαξίμου». Κατονόμασε ακόμη τον Λευτέρη Αυγενάκη, υποστηρίζοντας ότι άσκησε πιέσεις ώστε να πληρωθούν «ύποπτα ΑΦΜ» πριν τις Ευρωεκλογές, αναφερόμενος σε καταγγελίες του Δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Σημανδράκου:
«Ο κ. Σημανδράκος έστειλε δύο επιστολές για τις πιέσεις Αυγενάκη. Δεν ήξερε τίποτα ο πρωθυπουργός; Ή ήξερε και συγκάλυπτε;».
Επικαλούμενος δε διαλόγους της δικογραφίας, είπε: «Αυτά δεν είναι εκφράσεις Καμόρας;».
Λέμε «ναι» σε Εξεταστική, αν πείτε «ναι» σε Προανακριτική
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται την Προανακριτική Επιτροπή, επιλέγοντας αντ’ αυτής μία αδύναμη Εξεταστική χωρίς αρμοδιότητες ουσιαστικού ελέγχου:
«Λέμε “ναι” σε Εξεταστική ακόμη και από το 1821, αν πείτε κι εσείς “ναι” στην Προανακριτική για να αποδοθούν ευθύνες. Εσείς τι λέτε; Ότι η Δικαιοσύνη δεν θα μας ελέγξει. Αυτό είναι το αφήγημά σας;».
Υπενθύμισε μάλιστα δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «οι Εξεταστικές δεν αποδίδουν» και ότι «δεν διαφωτίζουν την κοινή γνώμη»:
«Πού είναι λοιπόν η συνέπεια λόγων και έργων; Μηδέν αξιοπιστία. Τη μία λέτε το ένα, την άλλη το αντίθετο».
Σε ό,τι αφορά τη χρονική συγκυρία της απόφασης για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε: «Η απόφαση ελήφθη στις 27 Μαΐου 2025. Ένα μήνα νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Και τώρα μας λέτε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση; Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;».
Διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για συστηματική διακίνηση «μαύρου πολιτικού χρήματος» και ατιμωρησία:
«Η παθογένεια παλιά ήταν να πηγαίνουν οι παραγωγοί και να κάνουν ψευδείς δηλώσεις για να πάρουν παραπάνω χρήματα. Τώρα κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση που έπαιρνε παραπάνω όχι για τους αγρότες, αλλά για να μοιράσει μαύρο πολιτικό χρήμα. Δείξτε μου ένα ευρώ από τα εκατοντάδες ευρώ που πήραν οι γαλάζιες ακρίδες που να επιστράφηκε. Δείξτε μου έναν που να διαγράφηκε», είπε.
Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Είμαστε σίγουροι ότι ξέρατε. Γνωρίζατε και δεν κάνατε τίποτα για να αποφύγουμε το πρόστιμο του 1 δισ. ευρώ.».
«Είστε επιζήμιοι όσο μένετε στην εξουσία»
Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχισμό, ψέματα και θεσμική εκτροπή:
«Γιατί τόσα ψέματα; Γιατί τόσα fake news; Γιατί τόση αλαζονία; Γιατί μάθατε να σας χαϊδεύει όλη η ελίτ. Θα ξεχάσω τα πρωτοσέλιδα για τις υποκλοπές και τα υπονοούμενα; Γιατί πολύ απλά νιώθετε ότι οι 151 ή 155 θα είναι πάντα ασπίδα, ό,τι και αν έρθει στη Βουλή. Και το λέτε ευθέως: θα κάνουμε ό,τι θέλουμε γιατί έχουμε 155. Αυτή η αλαζονία είναι επικίνδυνη και πρέπει να τιμωρηθεί στις επόμενες εκλογές. Μετατρέψατε τη Βουλή σε πλυντήριο, την ΕΥΠ σε προσωπικό μηχανισμό. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πυρ το εξώτερο. Είστε επιζήμιοι όσο μένετε στην εξουσία».
«Ο κ. Μητσοτάκης σε όλα τα σκάνδαλα δεν θέλει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, γιατί εκβιάζεται», τόνισε, προσθέτοντας πως όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα είναι στο περιβάλλον του. «Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μιλάμε, αλλά είστε σεσημασμένοι και με τα Τέμπη και με τις υποκλοπές».
Καταλήγοντας πρότεινε όλα τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική, αν και εκείνη στηρίξει την πρόταση για Προανακριτική.