Ένα …θερμό διήμερο ξεκινά σήμερα στη Βουλή, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους μετά τις αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η κυβέρνηση προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και σήμερα στην Ολομέλεια θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα εστιάσει σε μια σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί. Θα ακολουθήσει αύριο η συζήτηση των δύο προτάσεων της αντιπολίτευσης (η μία από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά και η άλλη από το ΠΑΣΟΚ) για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους πρώην υπουργούς Μ. Βορίδη και Λ. Αυγενάκη.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή:
Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκ νέου σε μία σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης (π.χ. υπαγωγή ΟΠΕΚΕΠΕ σε ΑΔΑΕ, κινήσεις για επιστροφή παράνομων επιδοτήσεων). Δίνοντας ένα στίγμα της στρατηγικής της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε «θα ξεκινήσουμε, πάντως, και νομίζω είναι λογικό αυτό, από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που μπορεί να ήταν στην περιφέρεια, κάπου στη γωνία. Με άλλα λόγια, από αυτούς οι οποίοι και σήμερα, αυτή τη στιγμή, ελέγχονται, ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ. Αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά. Και λογικό είναι, πρώτα θα ξεκινήσεις από τους μεγάλους και μετά θα πας στους μικρούς».
Στη σημερινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναδεικνύει «διακομματικά και διαχρονικά προβλήματα» που έχουν διαδρομή δεκαετιών. Θα αναφερθεί επίσης στο γιατί η Ν.Δ προτείνει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά και στο γιατί οι «γαλάζιοι» δεν ψηφίζουν «ναι» σε προανακριτική.
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πει- με βάση κυβερνητικές πηγές – ότι σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα δεν πρέπει να εμφανίζεται εσωστρεφής και διχασμένη. Τέλος αναμένεται να ασκήσει κριτική στην στάση κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία οι «γαλάζιοι» κατηγορούν πως δεν καταθέτουν ουσιαστικές προτάσεις για την επόμενη μέρα.
Στο μεταξύ φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να επιλέξει να αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες για την προανακριτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων πως «ουσιαστικά, εφόσον ψηφιστεί, φαίνεται ότι θα ψηφιστεί, ελπίζω με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, η πρόταση για την Εξεταστική Επιτροπή, νομίζω ότι παρέλκει η διενέργεια προανακριτικής επιτροπής». Σε κάθε περίπτωση μια σαφέστερη εικόνα των επόμενων «γαλάζιων» κινήσεων αναμένεται να δοθεί σήμερα.
«Μετωπική» κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης- με αφορμή το βίντεο που ανέβασε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τσουκαλάς για τον ΟΠΕΚΕΠΕ- σημείωσε: «περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ένα βίντεο του ΠΑΣΟΚ για τις πιστοποιήσεις βιολογικών προϊόντων. Κι άλλο ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να έχει εμπλοκή. Εκτός αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να περιμένει να βγουν και άλλα στελέχη του και να βγάλει ένα συνολικό βίντεο με τα στελέχη, τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη που φαίνεται να έχουν εμπλοκή. Μάλλον γι’ αυτό βιάστηκε να καταθέσει πρόταση για προανακριτική. Φωνάζει αυτός που έχει κάτι να φοβηθεί»
.Απαντώντας στις αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου η Χαριλάου Τρικούπη τονίζει πως «επειδή ανυπομονεί για τα βίντεο το ΠΑΣΟΚ, θα του δώσουμε μια πρόγευση: Το επόμενο θα περιλαμβάνει πως επί υπουργίας Μ. Βορίδη εκτοξεύτηκε η χρήση βοσκοτόπων για λήψη Εθνικού Αποθέματος φτάνοντας να είναι 5 φορές μεγαλύτερη από το 2018 και πως ο κ. Αυγενάκης ξεμπλοκάρισε χιλιάδες «κόκκινα» ΑΦΜ πριν τις ευρωεκλογές του 2024, αφού πρώτα εκδίωξε τον κ. Σημανδράκο». Προσθέτει ακόμα πως «για fact checking μπορεί να απευθυνθεί στον πρώην πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Βάρρα, που εργάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου».
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο εκπροσώπους τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, που σημείωσε «50 ΑΦΜ που δεν είχαν καν αίτηση πήραν επιδοτήσεις! Γαλάζιο σκάνδαλο, γαλάζια απάτη, γαλάζιες ακρίδες! Άριστοι και επιτελικοί στις λοβιτούρες και στις αρπαχτές. Προκαταρκτική και εκλογές, δεν υπάρχει άλλη δημοκρατική διέξοδος για τη χώρα».