Yπό ασφυκτικές συνθήκες καύσωνα αλλά σε μάλλον ψυχρό πολιτικό κλίμα, διεξήχθη η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την 51η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.
Το κλίμα μέσα στο κιόσκι των κήπων του Μεγάρου, το περιέγραψε με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που «ομολόγησε» σε σύντομη κουβέντα που είχε με δημοσιογράφους τα εξής:
«Είναι πολύ δύσκολο να προσποιούμαστε ότι συναντιόμαστε κοινωνικά και χαλαρά με συνομιλητές που μας κατηγορούν με απαξιωτικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς».
Κάποιες φορές ξεπερνώνται τα όρια
Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, ανέφερε ότι «μιλήσαμε για την χρήση κάποιων εκφράσεων που ξεπερνάνε κάποιες φορές τα όρια» και πρόσθεσε ότι «εγώ το άνοιξα το θέμα, γιατί με ρώτησαν κάποιοι συνάδελφοί σας, αν θα παίξω τον ρόλο του κυανόκρανου», ενώ σχετικά με το αν τους ζήτησε να κατεβάσουν τους τόνους, αποκρίθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν αρέσκομαι στην ματαιοπονία» και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αμηχανία κατά την συζήτηση. Αναφορικά με τους απόντες, υποστήριξε ότι και άλλοτε υπήρξαν απουσίες από την συγκεκριμένη γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «δεν είναι έντονο το κλίμα αλλά οι συνθήκες λόγω των πολλών δικογραφιών».
Καύσωνας και απουσίες
Ο (αφόρητος) καύσωνας οδήγησε σύμφωνα με πληροφορίες τον Κωνσταντίνο Τασούλα σε μία πιο συντετμημένη εκδοχή των διαδικαστικών που επιβάλλει το πρωτόκολλο.
Αν ο καύσωνας ήταν πάντως αναμενόμενος, αυτό που δεν ανεμένετο ήταν η απαγόρευση της συμμετοχής στη δεξίωση στον Αλέξη Χαρίτση.
Ο λόγος; Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επέλεξε να προσέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από έναν Παλαιστίνιο πρόσφυγα και κηδεμόνα ανήλικου παιδιού από τη Γάζα που νοσηλεύεται στην Αθήνα.

Επικαλούμενοι το πρωτόκολλο που προβλέπει ονομαστικό αριθμό προσκεκλημένων, οι υπεύθυνοι της Προεδρίας δεν του επέτρεψαν την είσοδο.
Πηγές από τη Νέα Αριστερά, ανέφεραν ότι «η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο να καταδείξει ότι η έννοια της Δημοκρατίας αποκτά περιεχόμενο όταν συναντιέται με τους σύγχρονους αγώνες των λαών για ειρήνη και ελευθερία» και τονίζουν ότι «παρότι είχε ζητηθεί να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να του επιτραπεί η είσοδος μαζί με τον Καμέλ Κοτκότ το αίτημα απορρίφθηκε. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, ο Αλέξης Χαρίτσης αποχώρησε από την εκδήλωση».
Απούσα ήταν επίσης η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως είχε ανακοινώσει η ίδια, «την ώρα της δεξίωσης θα βρεθώ στην πλατεία Συντάγματος στην εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό. Κάποτε επί χούντας ο δικός μας λαός είχε ανάγκη διεθνούς αλληλεγγύης και σήμερα οι παλαιστίνιοι θύματα της γενοκτονίας έχουν ανάγκη από φωνές που αντιστέκονται».
Επίσης, οι κ. Νατσιός (Νίκη) και Βελόπουλος (Ελληνική Λύση) επέλεξαν να μην παραστούν στους κήπους του προεδρικού Μεγάρου.
«Ουδέν μέτωπον ανοικτό»
Η αγωνία για τα πύρινα μέτωπα δεν έλειψε πάντως ούτε από τους κήπους του Μεγάρου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εθιμοτυπικής συνύπαρξης στο κιόσκι του Προεδρικού και αποχωρώντας από αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έπεσε» πάνω στον Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη οποίος και τον ενημέρωσε για την πορεία των πυρκαγιών με τη φράση, όπως αυτήκοος μάρτυς της «Ν» μάς την μετέφερε: «Ουδέν μέτωπον ανοικτό».
Όπως κάθε χρονιά, η γιορτή για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, ξεκίνησε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και αμέσως μετά με την εκφώνηση της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος στη συνέχεια χαιρέτισε δια χειραψίας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Χούπη και τους Αρχηγούς των Τριών Όπλων, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν αρκετά στελέχη της Κυβέρνησης, Βουλευτές και Ευρωβουλευτές όλων των Κομμάτων, ακαδημαϊκοί, δικαστικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και της Αυτοδιοίκησης αλλά και πρόσωπα που ξεχώρισαν φέτος, όπως ο Γκόγκα Λεβιάν, που με αυτοθυσία, προσπάθησε να σώσει τα δυο παιδιά, που είχαν πέσει στον ‘Αραχθο.