Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επίθεση σε Σαμαρά, Καραμανλή και Τσίπρα

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αν και η απειλή για τη ΝΔ έρχεται από την δημιουργία κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά που έχει πλέον δρομολογηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Τετάρτη να απαντήσει στον Κώστα Καραμανλή

Να περιορίσει την αιμορραγία από τα δεξιά του επιχείρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφενός απαντώντας στην κριτική που του ασκεί για την εξωτερική πολιτική ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς και αφετέρου συσπειρώνοντας το ακροατήριο του μέσω της επίθεσης στον Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Αν και η απειλή για τη ΝΔ έρχεται από την δημιουργία κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά που έχει πλέον δρομολογηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την Τετάρτη να απαντήσει στον Κώστα Καραμανλή. Προφανώς για να απαξιώσει εκ των προτέρων πιθανή στήριξη του Κώστα Καραμανλή στο πολιτικό εγχείρημα του Αντώνη Σαμαρά. Το εάν θα αποτρέψει τον πρώην πρωθυπουργό ή θα τον κάνει να ξεπεράσει τους τελευταίους ενδοιασμούς του, δεν είναι βέβαιο. Πάντως απαξίωσε την εξωτερική πολιτική της διακυβέρνησης Καραμανλή κάνοντας λόγο για “μακάρια ακινησία” και πρόσθεσε δηκτικά: “δεν θυμάμαι καμία πρωτοβουλία στα ελληνοτουρκικά την περίοδο 2004-2009”. Έτσι ξέχασε το Σκοπιανό ενώ στην αποδοκιμασία συμπεριέλαβε και την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν υπουργός Εξωτερικών, μετά την πρώτη περίοδο του Πέτρου Μολυβιάτη.

Αν και η δημοσιογράφος ήταν ευγενική μαζί του και δεν του έθεσε κρίσιμα ερωτήματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήλθε αρκετές φορές σε δύσκολη θέση λόγω των αντιφάσεων της πολιτικής του. Έτσι δεν έδωσε απάντηση γιατί έχει σταματήσει το ενεργειακό καλώδιο με την Κύπρο ή πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες, ή γιατί έξι χρόνια δεν αντιμετωπίζει την διαφθορά στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αν και δεν ρωτήθηκε καν για τα γαλάζια στελέχη και τις διασυνδέσεις τους με τους υπουργούς και το Μέγαρο Μαξίμου. Παρομοίως δεν απάντησε στο πολύ απλό γιατί μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης του το 46% των πολιτών δεν μπορεί να κάνει ούτε μία εβδομάδα διακοπές. Απέδωσε δε τα προβλήματα στην “συσσωρευμένη ακρίβεια”, έμμεση παραπομπή στη εισαγόμενη ακρίβεια, παραβλέποντας ότι ο πληθωρισμός τρέχει με 3,5%, όπως του επισήμανε και η παρουσιάστρια. Εμφανής ήταν η αμηχανία του στο ερώτημα που του έκανε η παρουσιάστρια για το εάν έχει άνθρωπο να συνομιλήσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στην περίπτωση που υπάρξει ελληνοτουρκική κρίση. Το οποίο δεν απάντησε, ενδεικτικό του ότι δεν έχει αναπτύξει σχέσεις με το περιβάλλον Τραμπ.

Επίθεση σε Καραμανλή

Απαντώντας στην κριτική του Κώστα Καραμανλή ότι “ανεπαισθήτως η Ελλάδα περιέρχεται σε ομηρία από την Τουρκία” είπε ότι τα θέματα που εγείρει η Τουρκία δεν είναι καινούργια, το Κυπριακό χρονολογείται από ο 1974, η θεωρία των γκρίζων ζωνών μετά τα Ίμια από το 1996. Είπε ο πρωθυπουργός: «Αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας (αιχμή στον Κώστα Καραμανλή) και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις. Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η τότε κυβέρνηση προσπάθησε να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη αλλά δεν τα κατάφεραν. Η διπλωματία του twitter (αναφέρεται στον Γιάννη Βαληνάκη) είναι εύκολη αλλά θα συνιστούσα να είναι λίγο πιο προσεκτικοί. Η χώρα δεν ωφελήθηκε από μία πολιτική μακάριας ακινησίας”.

Είπε ακόμη όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά: «Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας».

Επέμεινε στη πολιτική των ήρεμων νερών, δεν απάντησε για το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας Τουρκίας, παρά μόνο ότι θα γίνει εν εύθετων χρόνο και ότι θα συναντήσει τον Ερντογάν στην Σύνοδο του ΟΗΕ. Αρνήθηκε την επιχειρηματολογία για την συμμετοχή της Τουρκίας στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και στο SAFE (αδειάζοντας και τον Νίκο Δένδια), λέγοντας ότι για την συμμετοχή σε επίπεδο κράτους απαιτείται ομοφωνία και η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να συμμετάσχει όσο διατηρεί τo casus belli και τις θεωρίες των γκρίζων ζωνών.

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο είπε ότι «είναι παράλογο και παράνομο. Δεν παράγει δικαιώματα».

Για το ενδεχόμενο κόμμα Σαμαρά

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κόμμα από τον Αντώνη Σαμαρά ήταν προσεκτικός:  «Δεν έχω να πω κάτι. Ο κ. Σαμαράς δεν ανήκει στην ΝΔ, λυπάμαι δεν την προκάλεσα εγώ την αποχώρηση, αλλά ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως επιλέγει. Εμείς δεν μετράμε τα κουκιά μιας ενδεχόμενης αυτοδυναμίας. Το δίλημμα είναι να πατήσουμε φρένο ή να πατήσουμε γκάζι με μεταρρυθμίσεις που θα ολοκληρωθούν στην τρίτη τετραετία».

ΟΠΕΚΕΠΕ και αντιπολίτευση

Για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ επέμεινε ότι η μόνη ευθύνη της κυβέρνησης είναι ότι απέτυχε στην εξυγίανση του Οργανισμού. Υπερασπίστηκε την απόφαση να απορρίψει την Προανακριτική, αφού όπως είπε δεν βλέπει ποινικές ευθύνες. Αντίθετα επέμεινε στη διάχυση των ευθυνών λέγοντας ότι η υπόθεση δεν είναι μόνο διαχρονική και διακομματική αλλά και κοινωνική αφού όλος ο αγροτικός κόσμος είχε βολευτεί με τις επιδοτήσεις σε βάρος της παραγωγής. Επίθεση εξαπέλυσε στον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας: «Δεν υπάρχει ένας Έλληνας πολίτης που να θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει στελέχη που είναι μπλεγμένα σε αυτή την ιστορία. Ο μόνος που το πιστεύει είναι ο κ. Ανδρουλάκης».

Επιτέθηκε συνολικά στην αντιπολίτευση: «Γίνεται διαγωνισμός ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο τοξικές εκφράσεις, Χούντα, Καμόρα, Μαφία, καθεστώς, δεν μπορεί να είναι επίπεδο διαλόγου της Βουλής αυτό. Δυστυχώς έχουν εισέλθει και κόμματα που θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αίσθηση ευθύνης».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Ιδιαίτερη μεταχείριση επιφύλαξε στον Αλέξη Τσίπρα: «Είναι ένας απλός βουλευτής που δεν έχει μιλήσει στην Βουλή δύο χρόνια τώρα. Έχει παρελθόν, το αν έχει μέλλον θα το κρίνουν οι πολίτες. Όμως δεν θα επιτρέψω να παραχαραχθει η ιστορία. Ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης πριν το 2015, εξαπάτησε τον λαό, προκάλεσε ένα τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και ήταν κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης, μετά το 2019».

Επανέλαβε το γνωστό ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη του 2027 με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

Τέλος επανέλαβε ότι στην ΔΕΘ θα υπάρξουν παροχές κυρίως προς την μεσαία τάξη, αν και όχι στο μέγεθος που το ανεβάζουν τα δημοσιεύματα.