Skip to main content

Μητσοτάκης: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από την Τουρκία για το τι θα κάνουμε σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΡΓΟΥ

Συνέντευξη του πρωθυπουργού με αναφορές στα ελληνοτουρκικά

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

«Εάν η Τουρκία δεν αποστεί απο κεντρικούς πυλώνες και άξονες του αφηγήματος της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, για παράδειγμα τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο,  είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς πώς θα πετύχουμε μια συνολική λύση με την γείτονα για τη μία και μόνη διαφορά που μας χωρίζει», σημείωσε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία θα διατηρηθούν.

O κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόσφατη ανακήρυξη δύο θαλασσίων πάρκων σημειώνοντας: «Τα θαλάσσια πάρκα εκτείνονται στο εύρος των χωρικών μας υδάτων. Και τα χωρικά μας ύδατα προσδιορίζονται από τα νησιά, τα οποία ανήκουν στην Ελλάδα και ζήτημα αμφισβήτησης ελληνικών νησιών από την Τουρκία δεν υφίσταται».

Αιχμές και για την περίοδο Καραμανλή

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησής του (σχετικά ερωτηθείς με πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Βαλληνάκη), βάζοντας στο κάδρο και την περίοδο της διακυβέρνησης Καραμανλή στην οποία ο κ. Βαλληνάκης διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών.

«Σε αντίθεση με την πολιτική άλλων κυβερνήσεων που παθητικά παρακολουθούσαν τα τετελεσμένα, αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ακολουθήσει διαφορετική και πολύ πιο ενεργητική πολιτική. Δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη», είπε.

Πρόσκληση στη Λιβύη για χάραξη ΑΟΖ

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι και παράνομο και παράλογο δεν παράγει έννομα αποτελέσματα επανέλαβε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Στο θέμα της Λιβύης, η Ελλάδα έχει την ΕΕ στο πλευρό της, έχει στρατηγική συνεγασία με Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ. Και η Λιβύη πρέπει να επιλέξει εάν θέλει να συνταχθεί με τον άμεσο γείτονα της ή αν θέλει να καταστεί άρμα και εργαλείο της Τουρκίας. Προσκαλούμε την κυβέρνηση της Τρίπολης να συζητήσει με την Ελλάδα οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε επίσης ότι το «καλώδιο της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί την κατάλληλη στιγμή» και πρόσθεσε ότι ο επιμερισμός του κόστους θα πρέπει να επιμεριστεί με δίκαιο τρόπο, ενώ και η Τουρκία «πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν πρέπει να ζητάει προσέγγιση με την Ευρώπη και την ίδια στιγμή να θέλει να μπλοκάρει ένα ευρωπαϊκό έργο».

Εκτός SAFE η Τουρκία όσο υπάρχει το casus belli

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τη διαφαινόμενη απόκτηση από την Τουρκία των Eurofighter και την πιθανότητα αποδοχής της στο πρόγραμμα SAFE. «Όσο επιμένει σε casus belli  απέναντι στην Ελλάδα και να εγείρει ζητήματα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στο πρόγραμμα. Η Ελλάδα δεν θα το επιτρέψει», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Οσον αφορά στα Eurofighter, o κ Μητσοτάκης σημείωσε: «Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και αν πιστεύει ότι κάποιος μπορεί να μπλοκάρει εξοπλιστικά της προγράμματα είναι βαθιά νυχτωμένος. Μπορούμε, όμως, να βάλουμε όρους για τα Eurofighter»

Ερωτηθείς για το εάν σε περίπτωση θερμού επεισοδίου, υπάρχει κάποιοςο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού απάντησε: «Πρέπει να πατάμε μόνοι μας στα πόδια μας, και να μην ψάχνουμε επιδιαιτητές στα προβλήματα με την Τουρκία. και πάνω από όλα δεν πρέπει να φοβόμαστε».

Το πάρτι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα τελειώσει

«Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι διαχρονικό κα διακομματικό» ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σκάνδαλο του Οργανισμού: »Επί 40 χρόνια γενιές έμαθαν να εξαρτούν αποκλειστικά το μέλλον τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ”μαγαζί” που έπρεπε δυστυχώς να εξυγιανθεί εν κινήσει. Η απόφαση για διάλυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε πριν από την απόφαση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Όλοι γνωρίζουν ότι το πάρτι αυτό τελειώνει. Θα ξεκινήσουμε από αυτούς που χόρευαν στο κέντρο της πίστας, όχι από αυτούς που ήταν στην περιφέρεια».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «ελέγχεται ήδη ένας μεγάλος αριθμός ΑΦΜ, από αυτούς που πήραν τα πολλά λεφτά. Και θα δούμε τι θα πάρουμε. Η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Τα χρήματα που παίρνουν κάποιοι που δεν τα δικαιούνται λείπουν από κάποιους άλλους. Τα πράγματα εκ των πραγμάτων θα αλλάξουν τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο κόσμος μάς λέει να αποδοθούν ευθύνες και να πάρουμε πίσω τα κλεμμένα. Εγώ ανέλαβα τις ευθύνες μου δεν κερδίσαμε τη μάχη – ακόμα, αλλά τον πόλεμο πρέπει να τον κερδίσουμε».