Skip to main content

Παρουσιάζεται σήμερα το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα – Σύσκεψη υπό τον Κ. Μητσοτάκη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Τα στοιχεία χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας

Σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα παρουσιαστεί το εθνικό σχέδιο για τα ύδατα θα προεδρεύσει στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν μήνα είχε πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λειψυδρίας και την υιοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου.

Τα στοιχεία και οι επιστημονικές εκτιμήσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται στην 19η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας. Ανάλογες προκλήσεις αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Μεσογείου καθώς το πρόβλημα εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία επηρεάζει αρνητικά τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση νερού.

Υπερδιπλασιασμός των απολήψεων νερού για ύδρευση

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα του World Resources Institute, αλλά και από έκθεση της Deloitte για τη διαχείριση των υδάτων που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Στην έκθεση αναδεικνύεται το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ένας κίνδυνος, ο οποίος εντείνεται ασφαλώς, αν συνυπολογισθούν οι απώλειες από τα δίκτυα που πολλαπλασιάζουν το πρόβλημα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, η Ελλάδα καταγράφει υπερδιπλασιασμό (+139%) των απολήψεων νερού για ύδρευση την περίοδο 2001-2022, εξαιτίας, μεταξύ άλλων λόγων, και της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Ο υπερδιπλασιασμός των απολήψεων νερού για ύδρευση οφείλεται αφενός στον συνδυασμό της αύξησης της τουριστικής κίνησης και της ανόδου τής κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλλά και αφετέρου στις μεγάλες -της τάξης του 50%- απώλειες από τα δίκτυα διανομής.

Παράλληλα η Ελλάδα δαπανά τον μεγαλύτερο όγκο νερού ανά εκτάριο αρδευόμενης γης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με τις συγκρίσιμες από άποψη κλιματολογικών στοιχείων μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.. Παρά τη σημαντική μείωση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τα προηγούμενα χρόνια, οι απολήψεις υδάτων για άρδευση δεν έχουν μειωθεί σημαντικά, για τους εξής λόγους: αύξηση της θερμοκρασίας, μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό ανά καλλιέργεια, μεγάλες απώλειες των δικτύων -τα περισσότερα από τα οποία είναι άνω των 20 ετών- και καλλιέργεια ποικιλιών με μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό.

Περαιτέρω, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μείωση διαθεσιμότητας των επιφανειακών πόρων και αύξηση της χρήσης γεωτρήσεων με αποτέλεσμα την υφαλμύριση των υδάτων.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της λειψυδρίας η Ελλάδα: Στη 19η θέση παγκοσμίως ως προς τον κίνδυνο ανεπάρκειας νερού