Skip to main content

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα θα απαντήσει με στέρεα νομικά επιχειρήματα στη Λιβύη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Συμβούλιο με Τουρκία

Με «στέρεα και αμιγώς νομικά επιχειρήματα» θα απαντήσει η Αθήνα στις ρηματικές διακοινώσεις της Λιβύης, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η χώρα μας υπερασπίζεται επί του πεδίου τα κυριαρχικά της δικαιώματα και επισημαίνουν ότι η Λιβύη είναι μία γειτονική χώρα καθώς έχει θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα. Προσθέτουν δε ότι το πρόβλημα προκύπτει από το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η ελληνική διπλωματία εκτιμά ότι οι πρόσφατες ρηματικές διακοινώσεις εκ μέρους της Λιβύης οφείλονται στην δράση της χώρας μας. Η δράση φέρνει αντίδραση όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που συνομιλεί σε Ανώτατο επίπεδο και με τις δύο πλευρές στην Λιβύη πάντα με γνώμονα την υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δίκαιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές που προσθέτουν ότι το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία αναμένεται να συγκληθεί τον Σεπτέμβριο.

Τον Σεπτέμβριο το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, σύμφωνα με ανώτατη διπλωματική πηγή.

Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, δεν ήταν εφικτό να οργανωθεί εντός του Ιουλίου, λόγω βεβαρημένου προγράμματος με πολλά γεγονότα που έτρεχαν και κορυφαίο το Κυπριακό. Τώρα πηγαίνουμε για Σεπτέμβριο.

Η ίδια πηγή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου θα πραγματοποιηθεί και προσέθεσε ότι δεν μπορεί γίνει ηλεκτρική διασύνδεση των Κατεχόμενων με την Τουρκία.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη συνεργασία ΕΕ σε θέματα άμυνας με την Τουρκία, η ίδια πηγή σημείωσε ότι η Τουρκία έχει αναβαθμίσει την αμυντική βιομηχανία και αυτό το γεγονός δίνει πλεονέκτημα σε όποια χώρα έχει αμυντική βιομηχανία.

«Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετέχει απρόσκοπτα σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε καμία συμφωνία με τρίτη χώρα που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα», ανέφερε.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε εξακολουθεί να θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει δρόμος συνεννόησης με την Τουρκία. «Καλό είναι να θυμόμαστε τις 7.000 παραβιάσεις, τις χαώδεις μεταναστευτικές ροές και το κλίμα εχθροπάθειας. Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι θα λύσουμε σε δύο χρόνια όσα δεν έχουν λυθεί επί δεκαετίες, αλλά να μπορούμε να χειριζόμαστε τα γεγονότα χωρίς να γίνουν κρίσεις».

«Οι κόκκινες γραμμές δεν αλλάζουν το γνωρίζαμε από την αρχή. Η πραγματικά μακρά ειρήνη στην περιοχή θα προέλθει μόνο αν έχουμε οριοθέτηση. Δεν υπάρχει στο άμεσο μέλλον αυτό το ενδεχόμενο, διότι υπάρχει διαφορά στο εύρος της συζήτησης. Η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν αλληλένδετα ζητήματα».