Skip to main content

Μ. Αποστολάκη: Όχημα για απαλλαγή και αμετάκλητη αμνήστευση του Κ. Καραμανλή το πόρισμα της Ν.Δ.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η Βουλή χάνει αμετάκλητα τη δυνατότητα να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή»

Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στη Βουλή, τονίζοντας πως το πόρισμα της Ν.Δ. για τον Κ. Αχ. Καραμανλή, όπως συντάχθηκε, «αποτελεί, μέσω της προσχηματικής και παντελώς ατεκμηρίωτης πρότασης παραπομπής, το όχημα για την απαλλαγή και την αμετάκλητη αμνήστευσή του».

«Η απόδοση ευθυνών στους υπαίτιους της τραγωδίας των Τεμπών, θα ήταν η μόνη συνθήκη που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την απαίτηση της κοινωνίας, για αλήθεια και δικαιοσύνη και την ανάγκη ανάκτησης της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και τη λειτουργία του κράτους δικαίου», ανέφερε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η Βουλή χάνει αμετάκλητα τη δυνατότητα να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή»

Όπως τόνισε, «με την υπερψήφιση του πορίσματος που συνέταξε η πλειοψηφία, η απομονωμένη πλειοψηφία, η Βουλή θα χάσει αμετάκλητα τη δυνατότητα να διερευνήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του κ. Καραμανλή, που ως υπουργός Υποδομών δεν είχε μόνο την πολιτική ευθύνη αλλά είχε την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να διασφαλίσει την ασφάλεια στις μεταφορές».

Η κ. Αποστολάκη σημείωσε πως «έχει βεβαίως προηγηθεί η αμνήστεση του κ. Καραμανλή, για τις ενδεχόμενες ευθύνες του, σε σχέση με τη σύμβαση 717. Γιατί ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι σήμερα, 16 φυσικά πρόσωπα είναι κατηγορούμενα για κακουργηματική απιστία και η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας κατονομάζει ως ηθικό αυτουργό αυτής της απιστίας τον κ. Καραμανλή, του οποίου την αμνήστευση εξασφάλισε ο κ. Μητσοτάκης που σας έδωσε την εντολή και ως εντολοδόχοι τον αμνηστεύσατε».

Η βουλευτής επισήμανε πως «το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτη επίγνωση της ιστορικής του ευθύνης, κατέθεσε την πρότασή του η οποία στηρίχθηκε αποκλειστικά στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο κ. Μπακαϊμης. «Η χιλιάδων σελίδων δικογραφία περιελάμβανε έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι η πολιτική ηγεσία ήταν ενημερωμένη, για τους μεγάλους κινδύνους, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Τα χρόνια που προηγήθηκαν, η συνχνότητα των ατυχημάτων και των εκτροχιασμών είχε αυξηθεί επικίνδυνα και είχαν καταστεί τα διάφορα συμβάντα στοιχείο της καθημερινότητας. Όλα τα παραπάνω δεν στάθηκαν αρκετά για να πείσουν την πλειοψηφία ότι πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες του κ. Καραμανλή» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε τέλος πως «η υπερψήφιση της πλειοψηφίας της δικής της πρότασης, με βάση την οποία ο κ. Καραμανλής ενδεχομένως παραβίασε καθήκοντα διοικητικής εποπτείας του ΟΣΕ, με σκοπό τάχα, να προκαλέσει βλάβη στον ΟΣΕ, και κατά τα λοιπά είναι παντελώς ανεύθυνος για την ασφάλεια, συνιστά μεθοδευμένη κατασκευή, στερούμενη νομικής και ουσιαστικής τεκμηρίωσης».