Επανέρχεται η Άγκυρα στο ζήτημα των θαλασσίων πάρκων μετά τις σημερινές ελληνικές ανακοινώσεις.
Αυτή τη φορά με δηλώσεις αξιωματούχων στο Anadolu ισχυρίζονται ότι «τα θαλάσσια πάρκα που κήρυξε η Ελλάδα στο Ιόνιο και το Αιγαίο Πέλαγος δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία, ιδίως ως προς το ζήτημα των γεωγραφικών συσχετισμών με το αμφιλεγόμενο καθεστώς στο Αιγαίο».
Οι αξιωματούχοι, στο ίδιο πνεύμα όσων είχε προηγουμένως αναφέρει και το τουρκικό ΥΠΕΞ, δήλωσαν ότι η εξέλιξη θεωρείται ως μια νέα προσπάθεια της Ελλάδας να διαταράξει το status quo και τόνισαν τη σημασία του να μην παρεμποδίζεται η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ειδικά σε μια ημίκλειστη θάλασσα όπως το Αιγαίο Πέλαγος, και να μην παραβιάζονται τα άλλα δικαιώματα της Τουρκίας, εκτός από το νομικό καθεστώς των εν λόγω περιοχών.
Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Τουρκία δεν θα αποδεχτεί, όπως έχει κάνει μέχρι στιγμής, οποιαδήποτε πιθανή de facto κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς στο Αιγαίο Πέλαγος.
Oι ίδιες πηγές επισημαίνουν επίσης ότι οποιαδήποτε βήματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο Αιγαίο και της παρεμπόδισης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, δεν θα μείνουν αναπάντητα.
Επίησης, οι αξιωματούχοι δηλώνουν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τις παράκτιες χώρες να συνεργάζονται στενότερα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ιδίως σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες.
«Ενώ αυτά τα βήματα της Ελλάδας παρακολουθούνται στενά, οι τουρκικές αρχές εξετάζουν στενά διάφορες προστατευόμενες περιοχές και άλλα πιθανά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος σε όλες τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Θάλασσας του Μαρμαρά. Πληροφορίες λένε ότι εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα ενδέχεται να υπάρξουν σύντομα», καταλήγουν οι αξιωματούχοι.