Την ποινική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ κλήθηκε να σχολιάσει κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ερωτηθείς για το ότι οι ευρωπαίοι εισαγγελείς σημειώνουν ρητά τα αδικήματα της συνέργειας σε απιστία κατά των συμφερόντων της ΕΕ και σε ηθική αυτουργία σε απιστία κατά των συμφερόντων της ΕΕ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, αλλά και για ποιο λόγο η πλειοψηφία δεν προχωρά σε άρση ασυλίας των πρώην υπουργών, κκ. Βορίδη και Αυγενάκη, ο κ. Μαρινάκης είπε χαρακτηριστικά: «Κατ’αρχάς δεν μιλάμε για κάποια αποκάλυψη γιατί η δικογραφία είναι από τις 26 Ιουνίου στη διάθεση όλων των βουλευτών. Άρα, παρουσιάστηκε κάτι σαν αποκάλυψη ενώ είναι στη διάθεση των βουλευτών από τις 26 Ιουνίου».
«Βαφτίζεται ως αξιολόγηση η διατύπωση μιας κρίσης»
Ακόμη, ανάφερε: «Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει το άρθρο 86 του Συντάγματος και να μην ακολουθείται αυτή η διαδικασία της αμελλητί διαβίβασης μιας δικογραφίας χωρίς αξιολόγηση, όπως λέει το Σύνταγμα, όπως συμβαίνει τώρα δηλαδή και της περαιτέρω αξιολόγησης μόνο από το Κοινοβούλιο.
Αλλά όπως και το να κάνουμε, υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ξαναλέω. Κακώς υπάρχει αυτή η διαδικασία. Θα πρέπει να αλλάξει, το έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός. Έχει προαναγγείλει την πρόθεση της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της ΝΔ να είναι προς τα αναθεώρηση άρθρα, αλλά ισχύει.
Το άρθρο 86 αν το διαβάσει κανείς προσεκτικά, λέει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση από την δικαιοσύνη. Και γι’ αυτό και στο εξώφυλλο της δικογραφίας λέει ‘’σας διαβιβάζουμε τα στοιχεία αυτά χωρίς αξιολόγηση’’.
Αυτή είναι η πραγματικότητα. Το αν βαφτίζεται ως αξιολόγηση η διατύπωση μιας κρίσης, αυτό δεν είναι επίσημη αξιολόγηση της δικαιοσύνης. Και αν συνιστά κάτι τέτοιο ως αξιολόγηση, τότε είναι ενάντια στο Σύνταγμα μας.
Άρα, αυτοί οι οποίοι έχουν αυτό τον ισχυρισμό, μας ζητούν ουσιαστικά να παραβούμε το Σύνταγμα. Και να θεωρήσουμε ότι κάτι το οποίο το απαγορεύει το Σύνταγμα, εμείς πρέπει να το δεχθούμε».
«Την αξιολόγηση την κάνει η Βουλή»
Και πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Την αξιολόγηση με λίγα λόγια την κάνει η Βουλή. Άρα, με λίγα λόγια τι κάνει; Μπαίνει στην ουσία των στοιχείων της δικογραφίας και αξιολογεί αν συνιστούν ενδείξεις ενοχής για ένα ποινικό αδίκημα. Καθίσαμε και τα αξιολογήσαμε, τα είδαμε κι έχει γίνει ένας πλούσιος δημόσιος διάλογος και στο τέλος της ημέρας δεν προκύπτουν αυτή τη στιγμή που μιλάμε ενδείξεις ενοχής που να συνιστούν ποινικά αδικήματα. Γι’αυτό και προτιμήσαμε την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ελπίζοντας ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια θα λειτουργήσει σωστά και το πολιτικό συστημα θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων(…)».
«Δεν κατηγορώ κανέναν»
Σε συμπληρωματική ερώτηση αν υπαινίσσεται ότι η ευρωπαία εισαγγαλέας παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε: «Εσείς το λέτε αυτό. Εγώ σας λέω τι λέει το Σύνταγμά μας. Αν λέει κάτι άλλο το Σύνταγμά μας, να μου το πείτε. Νομίζω πως δεν λέει κάτι άλλο το Σύνταγμά μας (…)Το Σύνταγμά μας λέει ότι δεν γίνεται αξιολόγηση και μας υποχρεώνει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν».
«(…)Αυτοί οι οποία μας ζητάνε να κάνουμε κάτι άλλο, οποιοσδήποτε στον δημόσιο διάλογο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλαδή να μην ακολουθήσουμε τα οριζόμενα από το Σύνταγμά μας, μας ζητάνε μια αντισυνταγματική διαδικασία (…)», υπογράμμισε.