Skip to main content

Τουρκία για θαλάσσια πάρκα: Η προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιείται ως εργαλείο για διεκδικήσεις στο Αιγαίο

SOOC

«Οι μονομερείς ενέργειες σε κλειστές θάλασσες πρέπει να αποφεύγονται», προειδοποιεί το τουρκικό ΥΠΕΞ

Η Τουρκία αντιδρά στην απόφαση της Ελλάδας να ανακηρύξει δύο θαλάσσια πάρκα – ένα στο Αιγαίο και ένα στο Ιόνιο – υποστηρίζοντας ότι η πρωτοβουλία δεν παράγει νομικά αποτελέσματα στα ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρεται και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του (Απρίλιος 2024), υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν μεταβιβαστεί με διεθνείς συμφωνίες στην Ελλάδα όλοι οι γεωγραφικοί σχηματισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι και τον Απρίλιο 2024, η τουρκική πλευρά υποστήριζε ότι «ότι η Ελλάδα επιδιώκει εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί σχεδόν κάθε πλατφόρμα σχετικά με τα ζητήματα του Αιγαίου».

Η ανακοίνωση (σε μετάφραση από τα τουρκικά)

«Δύο Θαλάσσια Πάρκα, το ένα στο Αιγαίο Πέλαγος και το άλλο στο Ιόνιο Πέλαγος, ανακηρύχθηκαν από την Ελλάδα στις 21 Ιουλίου 2025.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση αυτής της πρωτοβουλίας από την Ελλάδα πέρυσι, το Υπουργείο μας είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 9 Απριλίου 2024, υπενθυμίζοντας ότι η ανακήρυξη Θαλάσσιων Πάρκων στο Αιγαίο Πέλαγος δεν παράγει καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των υφιστάμενων και αλληλένδετων ζητημάτων του Αιγαίου, περιλαμβανομένων των γεωμορφωμάτων των οποίων η κυριότητα δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες. Τα σημεία που καταγράφηκαν στη σχετική ανακοίνωσή μας εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες. Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε ζητήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας, ως παράκτιο κράτος στο Αιγαίο, είναι πάντοτε έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα.

Παράλληλα, με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν παγκόσμιες αξίες όπως η προστασία του περιβάλλοντος ως εργαλείο για την προώθηση διεκδικήσεων που σχετίζονται με τα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου και το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες, δεν απέφεραν καρπούς στο παρελθόν και δεν θα αποφέρουν και σήμερα.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει τα δικά της σχέδια για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία αυτή, υπογραμμίζουμε εκ νέου ότι η Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει την ανάγκη υιοθέτησης μιας ειλικρινούς και συνολικής προσέγγισης για την επίλυση των ζητημάτων με την Ελλάδα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, της δικαιοσύνης και της καλής γειτονίας, στο πνεύμα που αντικατοπτρίζεται στη Διακήρυξη των Φιλικών Σχέσεων και της Καλής Γειτονίας που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023».

Μπορείτε να δείτε όλη την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ στα τουρκικά εδώ.

Απάντηση Π. Μαρινάκη στην Τουρκία: Δεν θα μπούμε σε διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου γκριζαρίσματος

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Άγκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει σε αυτή τη διαδικασία συζήτησης ενός ανύπαρκτου γκριζαρίσματος, το οποίο ποτέ δεν θα δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Μπορεί να θεωρεί ό,τι θέλει η Τουρκία περί γκριζαρίσματος αλλά εμείς δεν το δεχόμαστε αυτό. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Οπότε είναι κάτι το οποίο στη χώρα μας δεν πρόκειται να την επηρεάσει ούτε πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της» επισήμανε ο κ. Μαρινάκης στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, η ανακοίνωση για τα δύο θαλάσσια πάρκα «είναι μια απόφαση που βασίζεται με καθαρά σε καθαρά περιβαλλοντικά κριτήρια» και «μια απόφαση η οποία είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και η Ελλάδα θα την υλοποιήσει στο ακέραιο».

Σχολίασε μάλιστα πως «το γεγονός ότι βγάζει ανακοίνωση Τουρκία είναι μία απάντηση σε αυτούς που μιλάνε για ενδοτική πολιτική της χώρας». «Το γεγονός ότι αντιδρά η Τουρκία θα έπρεπε να προβληματίσει κάποιους τζάμπα πατριώτες εντός συνόρων» πρόσθεσε.

Τι είναι τα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα;

Τα θαλάσσια πάρκα είναι δίκτυα διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών. Η δημιουργία τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις μεμονωμένες προστατευόμενες περιοχές, κυρίως λόγω της ολιστικής οικολογικής, διοικητικής και κοινωνικοοικονομικής προσέγγισης. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θαλάσσια φύση.

Υπενθυμίζεται ότι η δημιουργία των Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων εξαγγέλθηκε, ανάμεσα στις άλλες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον Απρίλιο του 2024, κατά την 9η Διεθνή Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.  Στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια στις 9 Ιουνίου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Ιονίου και του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου 1- Νότιες Κυκλάδες, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα σχεδιασμού και υλοποίησης Εθνικών Θαλασσίων Πάρκων στο Αιγαίο.