Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη διαφωνία τους με τις συνοπτικές διαδικασίες εργασιών της Προκαταρκτικής Επιτροπής που ακολουθήθηκαν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πλειοψηφία.
Αποχώρησαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συζήτηση επί του πορίσματος που κατέθεσε η ΝΔ για τον Κ. Καραμανλή, ενώ το ΚΚΕ απείχε της διαδικασίας.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επιστολή, καταγγέλλοντας αντισυνταγματικές και αντιθεσμικές διαδικασίες της πλειοψηφίας με στόχο για αμνήστευση του Κώστα Αχ. Καραμανλή. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Χαριλάου Τρικούπη: «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μέλη της επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενης τέλεσης της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, κατέθεσαν επιστολή στην οποία τονίζεται ότι λόγω αντισυνταγματικών και αντιθεσμικών μεθοδεύσεων της πλειοψηφίας της επιτροπής δεν συντρέχουν οι απαιτούμενες από τον Κανονισμό της Βουλής προϋποθέσεις προκειμένου να συνταχθεί αιτιολογημένο πόρισμα επί της εν λόγω κατηγορίας, το οποίο θα ετίθετο προς συζήτηση και ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής».
Όπως τονίζεται από το ΠΑΣΟΚ, στο κείμενο της επιστολής επισημαίνονται οι αντισυνταγματικές και αντιδικονομικές αποφάσεις, που ελήφθησαν από την πλειοψηφία της Επιτροπής κατά παράβαση των προβλέψεων του Συντάγματος, του Κανονισμού της Βουλής, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και των προβλέψεων του Ν. 3126/2003 περί ευθύνης Υπουργών. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ:
1. Δεν έγινε δεκτό το αίτημα της μειοψηφίας να χορηγηθούν αντίγραφα της δικογραφίας, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή.
2. Δεν εκλήθη ουδείς από τους μάρτυρες που προτάθηκαν ώστε να εξεταστούν επί της συγκεκριμένης πρότασης κατηγορίας καθώς, μέχρι και την διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στην Βουλή των Ελλήνων, δεν έχει διενεργηθεί οποιαδήποτε εξέταση επί των θεμάτων της πρότασης της αυτής.
3. Η πλειοψηφία της Επιτροπής αποδέχθηκε το από 3-7-2025 λίγων λέξεων «σημείωμα», (όπως χαρακτηρίζεται από τον Κ. Καραμανλή) που επιδόθηκε δια πληρεξουσίου στον Πρόεδρο της Επιτροπής και με το οποίο ο πρώην Υπουργός αρνήθηκε να προσέλθει ώστε να εξεταστεί αυτοπροσώπως.
4. Αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της Επιτροπής κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής η ολοκλήρωση των εργασιών της και η σύνταξη πορίσματος σύμφωνα με την γραπτώς εκπεφρασμένη επιθυμία του Κ. Καραμανλή να μη διενεργηθεί η προβλεπόμενη κατά το νόμο προκαταρκτική εξέταση, επαναλαμβάνοντας την αντισυνταγματική καινοφανή διαδικασία, γνωστή ως «μοντέλο Τριαντόπουλου».
Όπως τονίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ‘κατόπιν τούτων οι συμμετέχοντες στην Επιτροπή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταγγέλλουν τη στάση της πλειοψηφίας της Επιτροπής, την εξωθεσμική άρνηση να κληθούν προς εξέταση μάρτυρες για την έρευνα της κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος, παρέχοντας έτσι πλήρη κάλυψη στον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό. Επικρίνουν δε τα μέλη της πλειοψηφίας για την εκ μέρους τους «ανεπιφύλακτη» αποδοχή της «αντισυνταγματικής και παράνομης» πρότασης του Κ. Καραμανλή για την επιλογή του να παρακαμφθεί η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή και να παραπεμφθεί απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς την διενέργεια της επιβαλλόμενης έρευνας. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η στάση της πλειοψηφίας της Επιτροπής αναδεικνύει την έλλειψη σεβασμού προς τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το άρθρο 86 του Συντάγματος, με αυθαίρετη «χρήση» των ψήφων της πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα καταστρατηγείται, προκειμένου να παρασχεθεί το τελευταίο στάδιο προστασίας στον κ. Καραμανλή και η συγκάλυψη να ολοκληρωθεί»’.
Αναφορικά με την πρόταση της πλειοψηφίας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι αυτή συνιστά την τελευταία πράξη της συγκάλυψης των ευθυνών και της παροχής προστασίας στον πρώην υπουργό. Συγκεκριμένα, καταλογίζουν απουσία νομικής τεκμηρίωσης για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (259 ΠΚ) το οποίο επικαλείται η πρόταση, υιοθετώντας το δόγμα των «ανεύθυνων» υπουργών και απαλλάσσοντας τον Κώστα Καραμανλή από την μείζονα ευθύνη του για την διασφάλιση της ασφάλειας στις μεταφορές. Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει πως δεν νομιμοποιεί την καταστρατήγηση του Συντάγματος και την οργανωμένη απόπειρα αμνήστευσης του κ. Καραμανλή και αποχωρεί από τη διαδικασία.
Κατά πληροφορίες της ΕΡΤ, αποχώρησαν επίσης Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά, ενώ η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν το πόρισμα της ΝΔ.
Η πλειοψηφία ενέκρινε τελικώς το πόρισμα που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Το πόρισμα θα παραδοθεί εντός των επομένων ωρών στον Πρόεδρο της Βουλής.
Η σκυτάλη στην Ολομέλεια
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, το πόρισμα αναμένεται να συζητηθεί την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφανθεί αν θα παραπεμφθεί ο κ. Καραμανλής στο δικαστικό Συμβούλιο.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο ελεγχόμενος πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής είχε αποστείλει υπόμνημα-δήλωση στην οποία ανέφερε την επιθυμία του για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδειξη της αθωότητάς του με την εκκίνηση της ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια, προκειμένου να διενεργηθεί ανάκριση από ανακριτή που θα οριστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 856 παρ. 4 του Συντάγματος, επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται ότι έχειτελέσει την διερευνώμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη σχετικά με την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.