Με 60 υπογραφές κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ για εξεταστική για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος αφορά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις διαχρονικές ευθύνες από την ίδρυση του Οργανισμού το 1998 έως σήμερα.
Στον αντίποδα, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ κοινή πρόταση για προανακριτική κατέθεσαν επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, στοχεύοντας στους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Σημειώνεται ότι για την έγκριση της εξεταστικής επιτροπής απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 ψήφους. Σε περίπτωση έγκρισης, οι συνεδριάσεις θα είναι δημόσιες και η έναρξη των εργασιών τοποθετείται για τον Σεπτέμβριο.
Αντιθέτως, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ η σχετική ψηφοφορία θα γίνει με κάλπη και σε μυστική διαδικασία.
Κ. Μητσοτάκης: Θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες
Μιλώντας σε πολίτες στο Καρπενήσι ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Για το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι μία ανοιχτή, διαχρονική πληγή εμείς πρώτοι είπαμε “ελάτε να κάνουμε μία εξεταστική να δούμε όλες τις πτυχές του ζητήματος”. Όχι μόνο για να αποδώσουμε ευθύνες, αλλά κυρίως για το πώς θα διορθωθούμε, για το πώς θα γίνουμε καλύτεροι και πώς θα αξιοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις πραγματικά προς όφελος των πραγματικών αγροτών και των κτηνοτρόφων».
Διαβεβαίωσε δε πως «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμη πως «σε αυτό το περιβάλλον μεγάλης αστάθειας, το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αυξημένη πόλωση, λογικές εξολόθρευσης του αντιπάλου μας, να πάμε να βάλουμε τους αντιπάλους μας φυλακή, να ποινικοποιήσουμε πλήρως την πολιτική ζωή του τόπου… Όχι. Δεν νομίζω ότι περιμένουν οι πολίτες από μας αυτό».
«Σε μια Δημοκρατία επιβάλλεται να διαφωνούμε, αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο ως εχθρό που θέλουμε να εξολοθρεύσουμε» τόνισε. Υπενθύμισε, δε, τη φράση του Παύλου Μπακογιάννη «μπορούμε να διαφωνούμε γιατί μπορούμε να συνυπάρχουμε».