«Στην Κρήτη θα γίνει σίγουρα μία δομή μόνιμη. Θα είναι κλειστή, θα γίνεται η καταγραφή, θα γίνεται η αίτηση ασύλου και μετά μεταφέρεσαι στις δομές που υπάρχουν στην ενδοχώρα. Αλλά δεν θα είναι μία δομή που θα λιμνάζει κόσμος» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στον τρόπο που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα, τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές από την Λιβύη.
«Θεωρούμε ότι αυτό που γίνεται στην Κρήτη δεν είναι κανονική μεταναστευτική ροή», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, μιλώντας στο Action24.
Εξήγησε πως εάν οι αφίξεις συνεχίζονταν με τον ρυθμό των 1.000 ατόμων ανά ημέρα, θα κατέρρεε κάθε δυνατότητα υποδοχής των ανθρώπων αυτών και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση προχώρησε στην τροπολογία περί τρίμηνης αναστολής των αιτήσεων ασύλου. «Τώρα μπορείς να κινήσεις τις διαδικασίες επαναπροώθησης – επιστροφής», σημείωσε ο κ. Πλεύρης.
«Είχε εφαρμοστεί και στον Έβρο και δεν υπήρξαν αντιδράσεις»
«Η αναστολή της εξέτασης ασύλου για 3 μήνες είναι μοντέλο που είχε εφαρμοστεί και στον Έβρο και δεν είχαν υπάρξει αντιδράσεις απο τα κόμματα» ανέφερε.
Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις για το πού θα γίνει η δομή. Το Καστέλι είναι μια περιοχή που εξετάζεται είπε επίσης ο υπουργός ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει και δεύτερη δομή.
«Είμαι οπαδός των αντικινήτρων. Δεν είπα ότι θα τους κόψουμε το φαγητό»
«Ακολουθούμε πολιτική αντικινήτρων, ανέφερε ακόμη. Προφανώς είμαι οπαδός των αντικινήτρων. Δηλαδή εαν κάποιος έρχεται εδώ και περνάει καλά , δεν φεύγει».
«Αναφερόμενος σε όσα είχε δηλώσει για επανεξέταση του μενού στα κέντρα μεταναστών είπε: Εγώ δεν είπα ότι θα τους κόψουμε το φαγητό. Πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των επιδομάτων. Αν είμαι πρόσφυγας, θα τύχω της προστασίας. Αν έχω έρθω για οικονομικούς λόγους, η επιλογή μου είναι ή φυλακή ή επιστροφή».
«Αυτό που είχα πει, είναι ότι η φύλαξη των συνόρων αποδέχεται και απώλειες», δήλωσε επίσης αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωσή του, ότι η «φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες και για να γίνω κατανοητός, αν δεν υπάρχουν νεκροί».