Στην Τρίπολη της Λιβύης μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης όπως είχε προγραμματιστεί, όπου θα παραμείνει για ένα 24ωρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ταξίδι δεν επηρεάστηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις και τη ρηματική διακοίνωση που κατέθεσε η μεταβατική κυβέρνηση της Τρίπολης και αμφισβητεί τη μέση γραμμή που έχει ορίσει η Ελλάδα, θέτοντας στην ουσία τις ελληνολιβυκές σχέσεις ενώπιον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Κάτι για το οποίο θα υπάρξει επίσημη απάντηση της ελληνικής θέσης στον ΟΗΕ.
Το ταξίδι του Γιώργου Γεραπετρίτη μόλις δέκα ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη (Βεγγάζη) και την κατ ιδίαν συνάντησή του με τον στρατάρχη Χαφτάρ αποδεικνύει τη διάθεση της Αθήνας να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου κρατώντας μία ισόρροπη στάση στη διαιρεμένη Λιβύη.
Παρά το γεγονός ότι η ρηματική διακοίνωση δεν προσθέτει κάτι στην ήδη διατυπωθείσα επιχειρηματολογία της Λιβύης αμέσως μετά την προκήρυξη διαγωνισμού του ΥΠΕΝ για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, στην ολιγόωρη επίσκεψή του ο ΥΠΕΞ αναμένεται να πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις όπου θα θέσει εκ νέου τις πάγιες θέσεις της Αθήνας.
Άλλωστε όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές καμία αντίδραση δεν πρόκειται να αποθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση από το να ασκεί, με υπευθυνότητα και έμπρακτα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου Μ. Μένφι, τον πρωθυπουργό Α. Ντμπεϊμπά και τον υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων Ταχέρ Αλ Μπαουρ, αναμένεται να επαναλάβει πως η Ελλάδα απορρίπτει κάθε ενέργεια ή δράση που βασίζεται σε άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες (τουρκολιβυκό μνημόνιο), χωρίς κανένα έρεισμα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Μία άποψη που συμπεριέλαβαν εκ νέου και οι «27» στα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου προ ημερών στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, όσον αφορά το εκκρεμές διμερές θέμα της οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με τη Λιβύη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης θα επαναλάβει πως η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της για συνέχιση των συζητήσεων, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, όπως άλλωστε συνομολογεί και η λυβική πλευρά, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.
Επί τάπητος το μεταναστευτικό
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως θα υπάρξει διάθεση συνεργασίας μεταξύ Αθήνας – Τρίπολης παρά το γεγονός ότι το εν λόγω μεταναστευτικό «κύμα» προέρχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ανατολική Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Ν», ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο ταξίδι του στη Βεγγάζη περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την νότια Κρήτη (Γαύδο) να έχουν αυξηθεί, με τον Χαφτάρ να δείχνει πως θα υπάρξει συνεργασία ως προς τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.