Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα διερευνήσει την περίοδο από το 1998 -όταν ιδρύθηκε ο οργανισμός- έως σήμερα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάκης, η σχετική απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι η Εξεταστική Επιτροπή «θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων».
«Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 έως σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».
Γιατί προτείνει Εξεταστική η κυβέρνηση
Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση επέλεξε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε:
- «Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης.
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ».
- Θα εξετασθούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο, όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης, θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους.
- «Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η ‘τεχνική λύση’, που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την ‘τεχνική λύση’».
- Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
- Είπε επίσης ότι «τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα».
«Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά πρωτίστως επειδή προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης, με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Συμπλήρωσε, δε, ότι «η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα. Καλούμε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική ‘πληγή’ δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα».
Ερωτηθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν με την πρόταση για Εξεταστική υποτιμάται από την κυβέρνηση η ποινική διάσταση της υπόθεσης, σημείωσε ότι «το εντελώς αντίθετο θα έλεγα. Όταν για μια πληγή, μια διαχρονική πληγή, η χώρα μας, το ελληνικό δημόσιο έχει πληρώσει σε βάθος 30 ετών 2,7 δισεκ., το να το αντιμετωπίζεις ως ένα πρόβλημα μιας επιμέρους περιόδου, αυτό είναι μια υποτίμηση της διάστασής του. Εμείς βλέπουμε το όλον. Και στο όλον προφανώς συμπεριλαμβάνονται και οι κυβερνήσεις οι δικές μας, οι θητείες υπουργών οι οποίοι ανήκουν σε δικές μας κυβερνήσεις, δεν τους αποκλείουμε».
«Αλλά όταν μιλάμε για κάτι το οποίο ξεκινάει περίπου 30 χρόνια πριν και υπάρχει και μια ειδικότερη περίοδος, η περίοδος της τεχνικής λύσης που ξεκινάει πολλά χρόνια πριν έρθουμε εμείς στην εξουσία, στην πραγματικότητα κληρονομήσαμε αυτή την λογική, για τόσες διαφορετικές διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να δούμε πράγματα που τα είπα και στην αρχική μου εισήγηση. Υπήρχαν διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που ζήτησαν διασταυρωτικούς ελέγχους; Υπήρχαν υπουργοί και των δικών μας κυβερνήσεων και προηγούμενοι που έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους;» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Σας έχω πει πολλές φορές για 5.200 ΑΦΜ που στείλαμε στις Αρχές. Πρέπει αυτά να αναδειχθούν. Τι έκαναν οι υπουργοί; Έστειλαν στη δικαιοσύνη ανθρώπους που ενδεχομένως ήταν απατεώνες; Έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν;».
«Γιατί να περιορίσουμε την έρευνα αυτή, δεδομένου – το ξαναλέω- του γεγονότος ότι στην ίδια τη δικογραφία φαίνεται ότι δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Γιατί λοιπόν να μην κάνει μια σοβαρή δουλειά η Βουλή και για πρώτη φορά η εξεταστική επιτροπή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων; Σε αντίθεση δυστυχώς με ό,τι συνέβαινε σε προηγούμενες εξεταστικές επιτροπές, με ευθύνη ξεκάθαρα του πολιτικού συστήματος, και να δούμε πώς από εδώ και πέρα δεν θα επαναληφθούν τα ίδια λάθη» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως τόνισε, «έχουμε πάρει μια πολιτικά πολύ σημαντική απόφαση: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ να περάσει στην ΑΑΔΕ. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια ριζική αλλαγή. Για να γίνει όμως σωστά από εδώ και πέρα όλη αυτή η διαδικασία, δεν πρέπει να δούμε ποια ήταν τα λάθη και να μην επαναληφθούν; Και κάτι πολύ σημαντικό που δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η εξεταστική δεν αποκλείει μια οποιαδήποτε άλλη συνέχεια. Αν όμως προκύψουν στοιχεία από αυτήν που να συνιστούν μια ποινική ευθύνη. Όχι θεωρίες και κομματικές αντιπαραθέσεις».
«Και εν πάει περιπτώσει, δώσαμε, νομίζω, στα κόμματα της αντιπολίτευσης έναν επαρκή χρόνο – 20 μέρες – είχαν για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Τα κόμματα αυτά από τις πρώτες στιγμές της είδησης της έλευσης της δικογραφίας – θυμάμαι ήμουν στη Βουλή για ένα δικό μας νομοσχέδιο, του δικού μας υπουργείου και μου έκαναν συνεχείς παρεμβάσεις να σχολιάσω μια δικογραφία που θα έρθει στη βουλή και μιλάει για ευθύνη υπουργών. Πέρασαν 20 μέρες σχεδόν και δεν κατέθεσαν μια πρόταση. Τόσο προδήλως βάσιμο σύμφωνα με εκείνους. Δεν μπορούσαμε λοιπόν να παίξουμε κρυφτό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να περιμένουμε. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία. Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκλείει κανέναν από την ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα. Συγκάλυψη είναι να προβαίνεις σε ενέργειες που κρύβουν την δική σου περίοδο. Αλλά ας έχουν το πολιτικό θάρρος κόμματα τα οποία κυβέρνησαν, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, και επί ημερών τους η Ελλάδα και επί των δικών τους ημερών και επί των δικών μας ημερών πλήρωσε πολύ ακριβά πρόστιμα, να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τους μάρτυρες που πρέπει να καταθέσουν για όσο χρόνο χρειαστεί» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά φοβάται»
Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση για Εξεταστική επειδή «φοβάται τους κ. Βορίδη και Αυγενάκη» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει, ότι κάθε άλλο παρά φοβάται». «Είναι η πρώτη κυβέρνηση που θυμάμαι που αυτή τη στιγμή, δύο πρώην υπουργοί της βρίσκονται στη διαδικασία, ο ένας Προανακριτικής Επιτροπής και ο άλλος έχει περάσει και στο επόμενο στάδιο, του δικαστικού συμβουλίου, χωρίς να σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι είναι ένοχοι ποινικά, γιατί έχουμε διαχωρίσει την πολιτική, με την ποινική διάσταση όλων των υποθέσεων. Άρα απευθύνεστε μάλλον σε λάθος κυβέρνηση, αν κάποιος μιλάει για φόβο. Όχι, αλλά σταθμίστηκαν όλα τα δεδομένα και δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε μια υπόθεση μόνο και μόνο επειδή το θέλει η αντιπολίτευση».
Επανέλαβε δε πως «η απόφαση για Εξεταστική επιτροπή είναι μια απόφαση που κάθε άλλο, παρά συγκάλυψη συνιστά. Δεν κρύβουμε κάτι. Όλα θα ερευνηθούν. Οι μάρτυρες θα έρθουν, θα ρωτηθούν από τα κόμματα, θα απαντήσουν. Θα δούμε όλα τα δεδομένα. Θα δούμε, τελικά, όλοι αυτοί που θυμήθηκαν τον ΟΠΕΚΕΠΕ τους τελευταίους μήνες, τι έκαναν, όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου; Αν έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους, αν έστειλαν κάποιον στη δικαιοσύνη, τι κάναμε και εμείς; Και θα καταλήξουμε νομίζω σε πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα και εκεί θα γίνει και πολιτικά, για να μην παρεξηγηθώ, το ταμείο εφ’ όλης της ύλης» κατέληξε.
Διαβάστε ακόμη:
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «παράπλευρη απώλεια» του σκανδάλου – Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων στο ΟΣΔΕ
- Αγρότες: Θερινές κινητοποιήσεις πυροδοτεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Έλεγχοι ΑΦΜ για τα καμένα βοσκοτόπια στη Χίο που δηλώθηκαν σε Κρήτη και Λήμνο
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι απειλές Βορίδη – Αυγενάκη έπιασαν τόπο