Skip to main content

Το νέο δόγμα της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό – Κινήσεις με το… βλέμμα στο δεξιό κοινό

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Το κυβερνών κόμμα δέχεται κριτική από διαφορετικές πλευρές και βρίσκεται σε πολιτική πίεση

Mετά την έκρηξη των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη από την κυβέρνηση προχωρούν στην αυστηροποίηση του πλαισίου και επιχειρούν να στείλουν μήνυμα μηδενικής ανοχής.

Ύστερα από μια εξαιρετική δύσκολη περίοδο όπου κυριαρχούσε στην επικαιρότητα το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε ένα ακόμα μέτωπο για τους «γαλάζιους», που βρίσκονται  εκ νέου αντιμέτωποι με τα πυρά της αντιπολίτευσης για μια σειρά από χειρισμούς.

Πίεση από δύο πλευρές

Μάλιστα στη συγκεκριμένη περίπτωση το κυβερνών κόμμα δέχεται κριτική από διαφορετικές πλευρές και βρίσκεται σε πολιτική πίεση. Κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς ασκούν κριτική στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση πως υιοθετεί μια ρητορική υψηλών τόνων απλά και μόνο για να ικανοποιήσει ένα δεξιόστροφο ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας θέλουν να συσφίξουν τις σχέσεις τους με ένα παραδοσιακό κοινό και εξαπολύουν πυρά στην κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα για να μην αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Πάντως στην κυβέρνηση εκτιμούν πως αν το επόμενο διάστημα υπάρξει μείωση ροών και «περπατήσουν» τα μέτρα θα μπορέσουν να πείσουν  ένα δυσαρεστημένο ακροατήριο πως αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά έκτακτα γεγονότα.

Βέβαια πρόκειται για μια στρατηγική που έχει πολιτικό ρίσκο, καθώς η ρητορική που έχει υιοθετηθεί από κυβερνητικά στελέχη μπορεί να αγγίζει ένα παραδοσιακό ακροατήριο αλλά μένει να φανεί πώς αντιμετωπίζεται από ένα κεντρώο κοινό.

Οι δηλώσεις και η τροπολογία

Δίνοντας ένα στίγμα των κινήσεων της κυβέρνησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης σημείωσε «το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι σαφές: καθίστε εκεί που είστε. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, δεν τυγχάνετε διεθνούς προστασίας, δεν θα εκβιάσετε την Ελληνική Δημοκρατία».

O υπουργός επεσήμανε πως αυτό που συμβαίνει από τη Λιβύη και τις ακτές της Β. Αφρικής «δεν είναι ομαλή μεταναστευτική ροή, αλλά μια επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη»,  ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί σε μια σειρά κινήσεων που δρομολογούνται. «Από εδώ και πέρα η Ελλάδα θα πάει σε πολιτική δραστικής μείωσης των επιδομάτων» σημείωσε, λέγοντας πως «θα επανεξεταστεί και το μενού που δίνεται» στις δομές και επισημαίνοντας  πως «το υπουργείο  Μετανάστευσης δεν είναι ξενοδοχείο».

Με τις δηλώσεις του υπουργού αλλά και την τροπολογία που υπερψηφίστηκε σήμερα να πυροδοτούν πολιτικές κόντρες και αντιδράσεις. Για το θέμα υπήρξε ένα πολιτικό μπρα ντε φερ στη Βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, ενώ πυροδοτήθηκε και μία συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας των διατάξεων (τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η ένσταση  αντισυνταγματικότητας, που κατατέθηκε από την Πλεύση Ελευθερίας στην Ολομέλεια).

Ζητείται ευρωπαϊκή λύση

Οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό συζητήθηκαν σε  συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους ομολόγους του από την Ιταλία και την Μάλτα και συμφωνήθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με την Λιβύη.

Ειδικότερα συμφωνήθηκε η επανενεργοποίηση της προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», με την εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη.

Σε συνέντευξή του στην Bild ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε «το μήνυμά μας είναι σαφές: η Ελλάδα δεν είναι ένας ανοιχτός διάδρομος προς την Ευρώπη. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε στενά με τις λιβυκές αρχές έτσι ώστε να σταματήσουμε τις αναχωρήσεις στο σημείο εκκίνησης. Αλλά χρειαζόμαστε, επίσης, μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Όπως επεσήμανε «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαιη και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων οδών μετανάστευσης, αλλά η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί άμεση δράση», τονίζοντας «και αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη της Ελλάδας, είναι και ευθύνη της Ευρώπης».

Πού το πάει ο Χαφτάρ

Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και θέλουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Λιβύη για δύο λόγους: Πρώτον για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και δεύτερον να μην προχωρήσουν τα σχέδια της Άγκυρας που.. ξαναθυμήθηκε  το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή η πλευρά Χαφτάρ επιλέγει μια ριψοκίνδυνη στρατηγική, με στόχο να υπάρξουν συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να προχωρήσει η συζήτηση με την Ε.Ε. για το μεταναστευτικό (π.χ. να υπάρξει οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. ή να υπάρξει μια μορφή αναγνώρισης της κυβέρνησης της Βεγγάζης). Την Τρίτη σε ένα πρωτοφανές διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη  χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητη η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία (στην οποία συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός Θάνος Πλεύρης).

Για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δύο κινήσεις, με συμβολικό χαρακτήρα. Την Τετάρτη ο Αλ Σαντίκ Χαφτάρ γιος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Βεγγάζης, Κανάκη Μανδαλιό (πατέρα των δύο αδελφών που μαζί με άλλα τρία μέλη της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό δυστύχημα το 2023). Την αμέσως επόμενη μέρα ο γιος του Χαφτάρ (που είναι επικεφαλής του Οργανισμού Ανασυγκρότησης και Ανοικοδόμησης)  κάλεσε στο σπίτι του τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στη Βεγγάζη προκειμένου να εξετάσουν τον προγραμματισμό της διμερούς συνεργασίας.

Τώρα μένει να φανεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις από την πλευρά της Βεγγάζης και αν θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση μέσα από ένα γύρο συνομιλιών με την Ε.Ε.

Διαβάστε ακόμη:

Μεταναστευτικό: Πέρασε με 177 «ναι» η τροπολογία – Θυελλώδης η συνεδρίαση στη Βουλή

Μεταναστευτικό: Κρίσιμη σύσκεψη για τα επόμενα βήματα – Στο επίκεντρο οι ασφυκτικές πιέσεις στην Κρήτη