«Για μας δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα. Υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα, όπου το πρώτιστο είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας την τροπολογία για το άσυλο.
«Φροντίζουμε έτσι ώστε να είμαστε σύμφωνοι και με το Σύνταγμα και με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε κάθε περίπτωση για μας οι Έλληνες πολίτες θα αποτελούν πάντοτε προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Απαντώντας στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας, και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης του Συντάγματος, ούτε του Διεθνούς Δικαίου. Εξάλλου, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι ακριβώς αντίστοιχο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2020, όταν υπήρξε άμεση υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, και άρα πρόκειται για εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης, η οποία ήδη υφίσταται.
«Είμαστε στο Κοινοβούλιο και τοποθετείται η ελληνική κυβέρνηση. Λέει λοιπόν: Για συγκεκριμένο περιορισμένο χρονικό διάστημα αναστολή των αιτήσεων ασύλου, μόνο από κείνους που προέρχονται από τον νότιο διάδρομο ως σήμα αποθάρρυνσης και κυρίως για να μην υπάρξει κίνδυνος ζωής στη θάλασσα. Αυτή είναι η θέση μας. Πήραμε αυτή την απόφαση το 2020 και λειτούργησε, την ξαναπαίρνουμε τώρα κι ελπίζουμε να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, έθεσε το ερώτημα: «Η δική σας θέση ποιά είναι όμως; Η δική σας θέση είναι ανοιχτά σύνορα, να έρθουν όλοι, να αξιολογηθούν αν συντρέχει ανθρωπιστική κρίση;».
Η Ελλάδα «δεν είναι Λουξεμβούργο»
«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής, δεν είναι Λουξεμβούργο και Νορβηγία. Εάν θεωρείτε ότι εμείς στερούμαστε ανθρωπισμού, επειδή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές να σταματήσουν την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ εσείς είστε ανθρωπιστές, επειδή θεωρείτε ότι πρέπει να περνάμε το μήνυμα να έρχονται κατά χιλιάδες, να αξιολογούμε τότε και να επωμιστούμε ως Ελλάδα το σύνολο της ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Να το πείτε ευθέως όμως: Να έχουμε ανοιχτά σύνορα, έτσι ώστε να έρχεται ο καθένας και να αξιολογείται κατά πόσο συντρέχουν οι συνθήκες για ανθρωπιστική προστασία», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Αφού ξεκαθάρισε ότι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι εκείνοι που χρήζουν ανθρωπιστικής προστασίας, παρά κατά τα δύο τρίτα είναι μη χρήζοντες ανθρωπιστική προστασία, είπε ότι αυτό το οποίο μας λέει η Αντιπολίτευση είναι να αφήσουμε μία κατάσταση «που ούτως ή άλλως έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία και κινδύνους στη θάλασσα, έτσι ώστε να βρούμε τους χρήζοντες ανθρωπιστική προστασία».
«Υπάρχει εν δυνάμει απειλή»
«Υπάρχει εν δυνάμει απειλή. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να περιμένουμε, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η απειλή αυτή και να έχουμε τεράστιο αριθμό μεταναστών και μετά να έχουμε την καταγραφή και την εκκαθάριση, έτσι ώστε να δούμε ποιοί χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, αυτό δεν είναι πολιτική. Αυτό είναι ένα υψηλού κινδύνου μείζον ατόπημα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε θα θέλαμε να δούμε ξανά εικόνες του 2015, οπότε ήρθαν στη χώρα μας 1.200.000 αλλοδαποί.
Εξήγησε εξάλλου, πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζεται για ότι συμβαίνει, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα αντιδράσει κι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι συντρέχει λόγος αντίδρασης, διότι αναπτύσσεται ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να βγει εκτός ελέγχου.
Για την Λιβύη
Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Η Ελλάδα οφείλει, ως αμέσως γειτονική χώρα με τη Λιβύη, να έχει καλές σχέσεις με τη χώρα. Και όχι μόνο για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μεταναστευτικό. Γιατί; Διότι ως γειτονική χώρα έχει ζητήματα γειτονίας, ζητήματα οριοθετήσεων και είναι η πιο πρόσφορη χώρα να μπορεί να έχει κρίσιμες εμπορικές ανταλλαγές. Είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεθνής επικοινωνία, αλλά είναι και κρίσιμη. Είναι πολύ δύσκολη και η διπλωματική οδός με τη Λιβύη. Η Λιβύη είναι ένα κράτος με τεράστια σύνορα, 5.000 χιλιόμετρα χερσαία σύνορα, 1.800 χιλιόμετρα θαλάσσια σύνορα. Δεν ελέγχεται εύκολα. Πρέπει να έχουμε καλή σχέση. Προσπαθούμε να την οικοδομήσουμε ισορροπημένα. Βρέθηκα εγώ πράγματι την προηγούμενη Κυριακή στη Βεγγάζη και θα βρεθώ, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Τρίτη…».
«Η Λιβύη λοιπόν είναι μια χώρα, στην οποία προσπαθούμε να οικοδομήσουμε. Ανοίξαμε την Πρεσβεία μας, ανοίξαμε το Προξενείο μας στη Βεγγάζη. Ταξίδεψα εγώ, είχα μια παραγωγική συζήτηση στη Λιβύη με τον ηγέτη στην ανατολική Λιβύη και εκείνους, οι οποίοι ασκούν την εξουσία. Θα βρεθώ στην Τρίπολη και θα συζητήσω, πιστεύω εξίσου παραγωγικά και με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Οικοδομούμε μια στέρεη σχέση και θεωρώ ότι υπάρχει περιθώριο να μπορέσουμε να έχουμε κοινή κατανόηση. Δεν είναι εύκολο ούτε για τη Λιβύη να μπορέσει να ελέγξει τα ζητήματα των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε.
Για το διπλωματικό επεισόδιο στη Βεγγάζη
Αναφερόμενος σε ό,τι συνέβη στη Βεγγάζη με την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Ό,τι συνέβη με την ευρωπαϊκή αποστολή δεν θέλω να συγχέεται, ούτε να προσάπτεται στην Ελληνική Κυβέρνηση και ιδίως σε μένα, το τι συνέβη στη Βεγγάζη προχθές. Νομίζω το καταλαβαίνουμε αυτό. Η Ελληνική Κυβέρνηση οργάνωσε δια του αρμοδίου Υπουργού Εξωτερικών και έφερε εις πέρας – αισθάνομαι με τρόπο ικανοποιητικό, όπως μπορώ να αξιολογήσω – την επίσκεψη στην ανατολική Λιβύη. Το κατά πόσον υπήρχε πρόβλημα μπορείτε να ρωτήσετε προφανώς και τον αρμόδιο Υπουργό, ο οποίος είναι παρακείμενος. Αλλά θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα έχει μία αυτοτελή πολιτική, την οποία θα υποστηρίξει. Και ευελπιστούμε ότι θα διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο λειτουργικής σχέσης με τη Λιβύη».
«Κατά τα λοιπά, για όλα όσα ακούστηκαν περί αιφνιδιασμού θέλω να σας πω το εξής. Προφανώς δεν αιφνιδιαζόμαστε από ό,τι συμβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αντιδρούμε. Αυτή τη στιγμή κρίνει η Ελληνική Κυβέρνηση ότι συντρέχει λόγος αντίδρασης. Και συντρέχει λόγος αντίδρασης, διότι αναπτύσσεται ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να βγει εκτός ελέγχου», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα οφείλει να είναι θωρακισμένη»
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν ότι: Πρώτον, η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, δεύτερον ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς τους διακινητές να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τρίτον ότι σε μια τόσο ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, η Ελλάδα οφείλει να είναι θωρακισμένη.