Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακύρωσε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρνηθεί στην Εύα Καϊλή πρόσβαση σε έγγραφα που αφορούσαν την υπόθεση κοινοβουλευτικών βοηθών και πιθανής κατάχρησης αποζημιώσεων για τους βοηθούς των Ευρωβουλευτών.
Η κ. Καϊλή, βασική ύποπτη για το σκάνδαλο Qatargate, είχε ζητήσει τα έγγραφα βάσει του κανονισμού διαφάνειας της ΕΕ, αλλά τον Ιούλιο του 2023 το Κοινοβούλιο απέρριψε το αίτημά της επικαλούμενο ανησυχίες ότι η αποκάλυψη θα παρενέβαινε σε τρέχουσες νομικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με το Γενικό Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εφάρμοσε εσφαλμένα έναν κανόνα διαφάνειας της ΕΕ για την παρακράτηση εγγράφων και απέρριψε τα επιχειρήματα του θεσμικού οργάνου ότι η δημοσιοποίησή τους θαθα παραβίαζε την νομική δικαιοσύνη.
«Τα αιτηθέντα έγγραφα… δεν συντάχθηκαν για τους σκοπούς της διαδικασίας… και δεν περιέχουν εσωτερικές θέσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με τον εν λόγω φάκελο της υπόθεσης», δήλωσε το Δικαστήριο.
Το δικαστήριο εξήγησε ότι το αντικείμενο του εγγράφου που ζήτησε η κ. Καϊλή είναι διαφορετικό από το αντικείμενο της υπόθεσης εναντίον της.
Επεσήμανε ακόμη πως το περιεχόμενο των εγγράφων που ζήτησε η Καϊλή δεν σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση εναντίον της, κι ως εκ τούτου «η πρόσβαση σε αυτά δεν μπορεί να απορριφθεί για λόγους προστασίας των δικαστικών διαδικασιών».
Η Καϊλή, 46 ετών, υπηρέτησε ως ευρωβουλευτής από το 2014 και διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, όταν και συνελήφθη με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, στο πλαίσιο της έρευνας Qatargate για πιθανές απόπειρες επιρροής από ξένες χώρες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψή της, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ζήτησε την άρση της ασυλίας της, βασιζόμενη σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που αφορούσε «υποψίες απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ», συγκεκριμένα για πιθανές παρατυπίες στους μισθούς των κοινοβουλευτικών βοηθών της.
Τον Φεβρουάριο του 2023, η Καϊλή άσκησε προσφυγή κατά του αιτήματος άρσης της ασυλίας. Ο δικηγόρος της, Σπύρος Παππάς, χαρακτήρισε την ενέργεια της εισαγγελίας «αδικαιολόγητη», υποστηρίζοντας ότι η έρευνα είχε ήδη ολοκληρωθεί από την OLAF και αφορούσε «γεγονότα που ανάγονται σε παλαιότερα έτη».
Πηγή: Politico