Skip to main content

«Μεταναστευτικό όπλο» στα χέρια του Χαφτάρ – Η Κρήτη σε πρώτο πλάνο, η κυβέρνηση σε πίεση με το βλέμμα στη Λιβύη

(Πηγή φωτ. EPA/YANNIS KOLESIDIS/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αυξάνονται οι αφίξεις, πυκνώνουν οι ρωγμές – Το επεισόδιο στη Βεγγάζη ανάβει φωτιές στην Αθήνα και φέρνει ραντεβού Μητσοτάκη - Πλεύρη στο Μαξίμου

«Καυτός» αποδεικνύεται ο φετινός Ιούλιος για την κυβέρνηση, με νέα μέτωπα να ανοίγουν  και την πίεση της αντιπολίτευσης να αυξάνεται. Μετά από ένα δύσκολο δεκαήμερο που κυριαρχούσαν στην επικαιρότητα οι αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προστέθηκε ένα ακόμα δύσκολο  θέμα που καλούνται να διαχειριστούν οι «γαλάζιοι».

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αλματώδης αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Κρήτη και είναι χαρακτηριστικό πως τις δύο προηγούμενες ημέρες προσέγγισαν τις 2.000 οι αφίξεις. Το πρωί της Τετάρτης είχαμε την άφιξη επιπλέον 520 μεταναστών.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/EUROKINISSI

Μάλιστα οι ροές από την ανατολική Λιβύη αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς ο στρατάρχης Χαφτάρ επιμένει σε μια αδιάλλακτη στάση. Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε χθες στη Βεγγάζη, όπου χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» μέλη ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας και ειδικότερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ με τους υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας.

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί επαφές της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη της Λιβύης, στις οποίες είχαν γίνει βήματα προόδου. Ωστόσο είναι εμφανές πως η πλευρά Χαφτάρ ακολουθεί άλλο δρόμο και δεν διστάζει να προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, θέλοντας να αποκομίσει οφέλη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον υπουργό  Μετανάστευσης και Ασύλου  Θάνο Πλεύρη στο Μέγαρο Μαξίμου και στις 13:30 θα μιλήσει στη Βουλή. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αυστηροποίηση του πλαισίου και να επιδιώκει αύξηση των επιστροφών. «Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με αποφασιστικότητα, σεβόμενη τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες για τη μετανάστευση αλλά και χωρίς καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η «γαλάζια» εσωστρέφεια

Στο στρατόπεδο της Ν.Δ. ανησυχούν για το ενδεχόμενο να παγιωθεί ένα κλίμα εσωστρέφειας μετά τις  αποκαλύψεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που  έρχονται ύστερα  από ένα δύσκολο τετράμηνο όπου κυριαρχούσε η συζήτηση για τα Τέμπη. Οι βουλευτές ακούνε τα … παράπονα των ψηφοφόρων για τα όσα αποκαλύπτονται, ενώ διαφορετική οπτική υπάρχει ακόμα και στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις (για παράδειγμα κάποιοι « βλέπουν» εξεταστική επιτροπή και κάποιοι άλλοι θα συζητούσαν τη σύσταση προανακριτικής).

Από την κυβέρνηση δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για το πως θα πορευτούν (εν αναμονή και της κατάθεσης της πρότασης για προανακριτική από το ΠΑΣΟΚ),  με «γαλάζιες» πηγές να αναφέρουν πως «θα κινηθούμε μακριά από ένα κυνήγι μαγισσών αλλά και μακριά από οποιαδήποτε λογική συγκάλυψης». Παράλληλα στο στρατόπεδο της Ν.Δ περιμένουν να δουν και αν θα έρθουν στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία το επόμενο διάστημα

Την ίδια στιγμή συνεχίστηκε η πολιτική αντιπαράθεση στην πρόσφατη συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή. Τελικά με την θετική ψήφο της ΝΔ αποφασίστηκε στις  17 του μήνα  να συνεδριάσει ξανά η Επιτροπή, με την κατάθεση και την συζήτηση των πορισμάτων των κομμάτων (σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν της συνεδρίασης ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις αμνήστευσης).

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι επόμενες κινήσεις

Μέσα σε αυτό το βαρύ πολιτικό κλίμα,  από την πλευρά της Ν.Δ.  επιχειρούν να ανοίξουν την βεντάλια των θεμάτων και να μην εγκλωβιστούν σε μία μονοθεματική ατζέντα. Αυτό που  σημειώνουν είναι πως πρέπει οι πολίτες να αξιολογήσουν συνολικά τα πεπραγμένα της τετραετίας αλλά  δεν λείπει η αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις.

«Τα κάναμε όλα και τέλεια; Προφανώς όχι. Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν και να διορθωθούν. Πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει πολλές φορές λάθη, καθυστερήσεις και αστοχίες σε χειρισμούς, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη γιατί δεν διορθώσαμε εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στα έξι χρόνια από την εκλογική νίκη το 2019.

Στο κυβερνών  κόμμα κλείνουν σενάρια για πρόωρες κάλπες και θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουν μια σειρά από δύσκολα θέματα. Δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε «η μάχη θα δοθεί σε δύο κύριους τομείς. Τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τον ΟΣΕ» και είπε πως «πριν από τις εκλογές θα υπάρχουν απτά δείγματα γι’ αυτό».