«Οι αντιπροσωπείες βρισκόταν στον χώρο VIP του αεροδρομίου και επρόκειτο να πραγματοποιήσουν συνάντηση, αλλά ο Χάφταρ ήθελε να συμμετάσχουν αρκετοί υπουργοί -και σίγουρα ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης Αυτό ήταν αδύνατο να το αποδεχθούν ο Επίτροπος της ΕΕ και οι υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ».
Όπως δήλωσε στο POLITICO, κυβερνητικός αξιωματούχος από χώρα της ΕΕ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, αυτή ήταν η αιτία της αιφνίδιας και άνευ προηγουμένου διπλωματικής κρίσης στη Βεγγάζη, με την εκδίωξη της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το μεταναστευτικό που χαρακτηρίστηκαν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» κατά την άφιξή τους στην ανατολική Λιβύη για συνομιλίες.
Η Βεγγάζη βρίσκεται υπό τον de facto έλεγχο του πολέμαρχου και στρατιωτικού ηγέτη, Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει τον έλεγχο της ανατολικής χώρας από τότε που η χώρα χωρίστηκε σε δύο αντιμαχόμενες διοικήσεις το 2014, αλλά η κυβέρνησή του δεν αναγνωρίζεται επίσημα.
Η ευρωπαϊκή αποστολή δεν είχε εξουσιοδότηση να συνομιλήσει με την εναλλακτική κυβέρνηση και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις, εκδόθηκε ανακοίνωση από τον εναλλακτικό πρωθυπουργό Οσάμα Χαμάντ ο οποίος χαρακτήρισε την αποστολή ανεπιθύμητη και δήλωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει τη Βεγγάζη, κάτι που συνέβη αμέσως μετά.
Ανεπιθύμητοι
Ειδικότερα, στο σημείωμα του Χαμάντ, αναφέρεται ότι «η προγραμματισμένη επίσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών των Δημοκρατιών της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Μάλτας, του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση και της υπόλοιπης συνοδευτικής ομάδας ακυρώθηκε κατά την παραμονή τους κατά την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Benina στην πόλη της Βεγγάζης, και ενημερώθηκαν για την ανάγκη άμεσης εγκατάλειψης του λιβυκού εδάφους καθώς θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι».
«Σκηνοθετημένη»
«Φαίνεται ότι η αντίδραση του Χαφτάρ ήταν σκηνοθετημένη, ως μέσο πίεσης για να αποσπάσει μια έμμεση αναγνώριση από την ΕΕ.», εκτιμά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας, ηγείτο ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Μάγκνους Μπρούνερ και σε αυτήν συμμετείχαν ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης και οι υπουργοί Εσωτερικών Ιταλίας και Μάλτας.
Σημαντικό ρόλο φέρεται να έπαιξε επίσης το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε πρώτα την Τρίπολη – έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης.
«Ελλειψη σεβασμού για την εθνική κυριαρχία της Λιβύης»
Σε ανακοίνωση της γίνεται λόγος για «σαφή παραβίαση των διπλωματικών κανόνων και των διεθνών συμβάσεων, με ενέργειες που αντιπροσωπεύουν έλλειψη σεβασμού για την εθνική κυριαρχία της Λιβύης».
Επίσης κατηγορεί την αντιπροσωπεία για «παραβίαση των λιβυκών νόμων και μη συμμόρφωση με τις διαδικασίες που διέπουν την είσοδο, την κυκλοφορία και τη διαμονή ξένων διπλωματών, όπως ορίζονται στην εγκύκλιο που εξέδωσε η λιβυκή κυβέρνηση».
«Ουδέν σχόλιον» από την Κομισιόν
Κανένα σχόλιο, για το διπλωματικό επεισόδιο, στην Βεγγάζη, όπου ο Χαφτάρ, εξεδίωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία με την οποία είχαν προγραμματιστεί συνομιλίες για το μεταναστευτικό, δεν γίνεται σε ανάρτηση του επιτρόπου Μετανάστευσης στην πλατφόρμα X.
Το μόνο που αναφέρεται είναι ότι οι συναντήσεις εν τέλει δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν.
Συγκεκριμένα στην ανάρτηση ανέφερε:
«Μόλις ολοκληρώσαμε την αποστολή μας στη Λιβύη μαζί με τους υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τη μετανάστευση από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα. Στην Τρίπολη, πραγματοποιήσαμε εις βάθος συζητήσεις με τον Πρωθυπουργό Ντμπεϊμπά, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλ-Μπαούρ, τον Υπουργό Εσωτερικών Τραμπελσί και τον Υπουργό Εργασίας Αλ-Αμπέντ. Συζητήσαμε κοινές προκλήσεις στον τομέα της μετανάστευσης και επιβεβαιώσαμε την κοινή δέσμευση για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Αυτή η αποστολή έθεσε τις βάσεις για ευρύτερη συνεργασία. Οι συναντήσεις που είχαν προγραμματιστεί στη Βεγγάζη τελικά δεν μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν», πρόσθεσε.
Κ. Χατζηδάκης: «Η Λιβύη δεν γίνεται να αγνοήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση»
Τις εξελίξεις με την Λιβύη και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών, σχολίασε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤNews, τόνισε: «Η Λιβύη δεν γίνεται να αγνοήσει τον παράγοντα Ευρωπαϊκή Ένωση (…)».
«Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνει η πατρίδα μας ξέφραγο αμπέλι», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ενώ υπογράμμισε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.