Σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τη στάση τους στη Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής κατά την ψηφοφορία για το αίτημα άρσης της ασυλίας 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε την ημέρα ως μία από τις «πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία» και σημείωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης «υιοθέτησαν τη στάση που στο παρελθόν είχε κρατήσει η Χρυσή Αυγή για τα μνημόνια και η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Η στάση των κομμάτων στην ψηφοφορία
Κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δεοντολογίας το αίτημα για την άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Υπέρ της απόρριψης τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, ενώ το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Νέα Αριστερά δήλωσαν «παρών». Υπέρ της άρσης της ασυλίας ψήφισαν η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που ζητείται άρση ασυλίας βουλευτών για ενέργειες σχετικές αποκλειστικά με την άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Η απόφαση της Επιτροπής έχει εισηγητικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική, με την τελική ετυμηγορία να αναμένεται στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι οι διώξεις αφορούν τη γνώμη και την ψήφο βουλευτών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Επικαλέστηκε μάλιστα το άρθρο 61 του Συντάγματος, το οποίο ρητώς προβλέπει ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται, ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων», με μοναδική εξαίρεση το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Ειδική αιχμή κατά ΠΑΣΟΚ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως «μέγιστο κοινοβουλευτικό ατόπημα» και σημείωσε ότι η ψήφος του τοποθετεί το κόμμα «στο πλευρό των δυνάμεων του πιο ακραίου λαϊκισμού». Πρόσθεσε, δε, ότι το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται «για ακόμη μία φορά τους τελευταίους μήνες» με πολιτικές επιλογές που αντιστρατεύονται τον πυρήνα της Δημοκρατίας.
Ο Παύλος Μαρινάκης κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να αναθεωρήσει τη στάση του κόμματός του «και έστω και την τελευταία στιγμή, ενόψει της συζήτησης στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, να σώσει τα προσχήματα».
«Αδιανόητο 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας»
Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι «αδιανόητο, 51 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, να συζητούμε τα αυτονόητα, όπως είναι η κατά το Σύνταγμα οριζόμενη άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών».