Μέσω γραπτού υπομνήματος επέλεξε να τοποθετηθεί σήμερα ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κ. Αχ. Καραμανλής, στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος σχετικά με τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.
Στο υπόμνημα αναφέρει ότι αρνείται ότι έχει τελέσει τη διερευνώμενη πράξη της παράβασης καθήκοντος ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη.
Σημειώνει όμως ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδειξη της αθωώτητάς του την άσκηση ποινικής δίωξης από την Ολομέλεια προκειμένου να πάει στο δικαστικό συμβούλιο και να διενεργηθεί από ανακριτή που θα έχει ορίσει το δικαστικό συμβούλιο η πλήρης έρευνα της υπόθεσης.
Η συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται.
Η στάση που τήρησε ο κ. Καραμανλής προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, αναφέρει η ΕΡΤ προσθέτοντας ότι υπήρξαν αποχωρήσεις.
Νέα Αριστερά: Ημέρα ντροπής
Πρώτη αποχώρησε η Νέα Αριστερά, η οποία κατήγγειλε την όλη διαδικασία. Συγκεκριμένα, μετά την κατάθεση του υπομνήματος ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος αποχώρησε κάνοντας λόγοα για ημέρα ντροπής.
«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής. Ο κ. Καραμανλής έστειλε ένα υπόμνημα 130 λέξεων. Ούτε τρείς λέξεις για κάθε νεκρό δεν βρήκε να πει! Η ΝΔ θεωρεί πως με αυτό τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει η Προανακριτική Επιτροπή. Στην πραγματικότητα ακυρώνουν κάθε δυνατότητα της Βουλής να ερευνήσει, κάθε δυνατότητα να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Συντάγματος, να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να υπάρξει αλήθεια και δικαιοσύνη για τα θύματα των Τεμπών», είπε.
«Ως Νέα Αριστερά καταγγείλαμε αυτή την ντροπιαστική διαδικασία και αποχωρήσαμε. Η ντροπή αυτή ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση», πρόσθεσε.
Μιλένα Αποστολάκη: Οι μάσκες έχουν πέσει εδώ και καιρό
Σχολιάζοντας η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη έκανε λόγο για «πλήρη αμνήστευση από την κυβέρνηση στον Κώστα Αχ. Καραμανλή»
«Σήμερα προστέθηκε το τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αλληλουχία των μεθοδεύσεων με τις οποίες επιχειρήθηκε η προστασία του κυρίου Καραμανλή σε σχέση με τις ευθύνες του για τα σοβαρά ελλείμματα ασφαλείας στις σιδηροδρομικές μεταφορές, τα οποία οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η πλήρης αμνήστευσή του για τη διερεύνηση των τυχόν ποινικών ευθυνών του για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, σύμφωνα με το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», ανέφερε.
«Αυτή τη φορά η κυβερνητική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας το αφήγημα περί πολιτικής ηγεσίας ”ανεύθυνης”, ”διακοσμητικής” και ”αναρμόδιας” , οριοθέτησε με ένα νομικώς διάτρητο σκεπτικό ένα πεδίο ευθυνών για τον πρώην υπουργό, το οποίο πάσχει νομικά και στερείται τεκμηρίωσης . Σήμερα για δεύτερη φορά μετά την υπόθεση Τριαντόπουλου, η ΝΔ καταστρατηγεί το Σύνταγμα και επιφυλάσσει στον ελεγχόμενο πρώην Υπουργό το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος τα στάδια της διερεύνησης των ευθυνών του κατά παράβαση του Συντάγματος, με τη γνωστή fast-track μεθόδευση. Η διερεύνηση της υπόθεσης Καραμανλή από την επιτροπή που συνέστησε με απόφασή της η Ολομέλεια της Βουλής, είναι συνταγματική υποχρέωση και όχι ευχέρεια», συνέχισε.
«Οι μεθοδεύσεις της συγκάλυψης συνεχίζονται. Οι μάσκες όμως έχουν πέσει εδώ και καιρό: δεν ενδιαφέρονται για τη διερεύνηση της αλήθειας, παρά μόνο για την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους. Και γι’ αυτό, παραμένουν υπόλογοι στη συνείδηση των πολιτών και σε πλήρη αναντιστοιχία με το κοινωνικό αίτημα για απόδοση Δικαιοσύνης», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμα:
→ Τέμπη: 1,3 εκατ. υπογραφές κατέθεσε στη Βουλή η Μ. Καρυστιανού