Η τεχνολογία μπορεί να δώσει λύσεις, δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφερόμενος στις διασταυρώσεις, με φόντο το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τη Νικόλ Λειβαδάρη, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι «το Κτηματολόγιο που θα μπορούσε να είναι λύση για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα έργο που τώρα ολοκληρώνεται. Το 2019 είχαμε 33% κτηματογράφηση και θα κλείσει η χρονιά κοντά στο 100%. Αυτός είναι ένας τρόπος για να γίνονται καλύτερες διασταυρώσεις».
«Το δεύτερο είναι το εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων. Οι περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να είχαν καταγραφεί από δορυφόρους. Πλέον με το δίκτυο που αναπτύσσουμε μπορούμε να έχουμε τακτικά χρήσιμη πληροφορία και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις» τόνισε.
Κληθείς να σχολιάσει την παραδοχή του πρωθυπουργού περί αποτυχίας σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «ήταν γενναίος και ειλικρινής στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός. Σε αυτόν τον τομέα πολιτικής δεν τα πήγαμε καλά». «Πρέπει να δούμε άμεσα δικαστικά και νομικά τα χρήματα να επιστραφούν, αλλά και άμεσα τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να μην επαναληφθεί» σημείωσε.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι «πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχει ένα κομμάτι νοοτροπίας στην Ελλάδα ή στην παλιά Ελλάδα που θέλει να κινείται έτσι. Δεν πρεσβεύουμε αυτό το πολιτικό μήνυμα. Αυτές οι αλλαγές που κάνουμε δείχνουν το ακριβώς αντίθετο».
Σε αυτό το σημείο, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της συνταγογράφησης, λέγοντας πως κατ’ αντιστοιχία γίνονταν απάτες. «Έχουμε πλέον νέο σύστημα συνταγογράφησης με δικλείδες ασφαλείας, καθώς και ελέγχους» σημείωσε.
«Υπάρχει η μία Ελλάδα που θέλουμε να αφήσουμε πίσω, που ακόμη ταλαιπωρεί την εμπιστοσύνη των πολιτών, και υπάρχει και μια νέα Ελλάδα που προσπαθεί να δείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» συνέχισε και πρόσθεσε: «Η νοοτροπία για όλους, πολίτες και πολιτικούς, πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν αλλάζει τόσο γρήγορα. Πάει μαζί αυτό, το ένα εξαρτάται από το άλλο. Αλλά αν μιλάμε με τεχνολογικούς όρους, πλέον έχουμε αυτά τα μέσα, έχουμε δυνατότητες να κάνουμε διασταυρώσεις».
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες, ούτε μου αρέσει να λέω ότι και οι προηγούμενοι τα ίδια έκαναν. Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για να αλλάξει την κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Σε πολλές περιπτώσεις, όχι σε όλες, φέρνουμε καθημερινά νέα παραδοτέα και αλλάζουμε καταστάσεις. Εδώ δεν έγινε η δουλειά όπως έπρεπε να γίνει» συμπλήρωσε.
«Δεν πρέπει να μένουν σκιές»
Ερωτηθείς αν πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, απάντησε: «Ξεκάθαρα. Οι πολίτες θέλουν να δουν τι έχει γίνει και ποιοι εκμεταλλεύθηκαν νοοτροπίες και κενά. Το επόμενο διάστημα θα περιμένουμε τι θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και εμείς θα εξετάσουμε από την πλευρά μας πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Δεν πρέπει να μένουν σκιές. Θα πρέπει να πέσει φως σε οτιδήποτε».
Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης για εκλογές, είπε πως «βλέποντας τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτούν».
«Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες στην Τεχνητή Νοημοσύνη»
Ερωτηθείς για τη μετονομασία του υπουργείου σε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, είπε ότι η αλλαγή σηματοδοτεί την ανάγκη «να σχεδιάσουμε πλέον ψηφιακά έργα με κοινές τεχνικές προδιαγραφές και κοινή φιλοσοφία. Στο παρελθόν τι πληρώσαμε ως χώρα; Ότι κάθε υπουργείο και κάθε οργανισμός έκανε δικά του συστήματα που δεν διαλειτουργούσαν πάντα, ή δεν είχε καν δικά του συστήματα και βασιζόταν σε συστήματα τρίτων».
«Θέλουμε κεντρικό σχεδιασμό, γι’ αυτό δημιουργείται επιτροπή που θα προτεραιοποιεί τις ανάγκες σε τεχνητή νοημοσύνη» τόνισε και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αποκτά και δικές της υποδομές σε τεχνητή νοημοσύνη».
«Πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες με τα χρήματα που έχουμε» τόνισε και επεσήμανε πως «τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν τον δρόμο». «Θέλουμε ανάλυση δεδομένων στην υγεία, στο κλίμα και την πολιτική προστασία, στα γλωσσικά δεδομένα και τον πολιτισμό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Αναφερόμενος στην οπαδική βία, είπε πως «όταν υπάρχει πολιτική βούληση, έχουμε αποτελέσματα. Καταφέραμε σε συνεργασία με τις ομάδες να μπουν κάμερες στα γήπεδα, να υπάρχει ψηφιακή ταυτοποίηση και αυτοματοποίηση των ποινών».