Skip to main content

Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ: Μεταναστευτικό, τουρκολιβυκό και Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στη συνεδρίαση θα τεθούν επί τάπητος και τα εξοπλιστικά

Συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη στιγμή που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη και στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα για την αποτροπή τους.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τρίτη (01/07) με τον Ευρωπαϊο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, οι αρχές της ανατολικής Λιβύης οφείλουν να αναλάβουν δράση για να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα, προκειμένου να μην παγιωθεί νέα μεταναστευτική οδός καθώς τους τελευταίους μήνες υπάρχει σημαντική πίεση στη διαδρομή μεταξύ ανατολικής Λιβύης και νότιας Κρήτης, και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά της Λιβύη πλέουν πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με στόχο να συνδράμουν το Λιμενικό Σώμα αλλά και να υπάρχει μία αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα απαιτεί να συνεργαστεί με τις λιβυκές Αρχές, ώστε αυτά τα σκάφη των δουλεμπόρων είτε να μη φεύγουν από τις ακτές είτε να επιστρέφουν στις ακτές της της Λιβύης πριν αυτά εξέλθουν των χωρικών τους υδάτων.

Οι επιστροφές μεταναστών και οι σχέσεις με την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η προτεραιότητα εφαρμογής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και συγκεκριμένα το ζήτημα των επιστροφών, αλλά και των συμφωνιών με τρίτες χώρες για επιστροφές.

Άλλωστε, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός οι επιστροφές είναι ένα σημαντικό ζήτημα όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία και για την καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών προκλήσεων, ειδικά στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι σήμερα ο Μάγνους Μπρούνερ θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τον τρίτο Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας, με θέμα τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η διαχείριση της μετανάστευσης, η νόμιμη μετανάστευση και η πολιτική θεωρήσεων βίζας για τούρκους πολίτες, καθώς και οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των συνόρων, η επιστροφή και η επανεισδοχή, η διμερής συνεργασία και η συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ.

Ακολούθως ο Μπρούνερ -στις 8 Ιουλίου- θα μεταβεί στη Λιβύη μαζί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη και ομολόγους από Μάλτα και Ιταλία.

«Αγκάθι» το τουρκολιβυκό

Πάντως ενόψει και της επίσκεψης Γιώργου Γεραπετρίτη στη Λιβύη (που προηγείται αυτής του Θάνου Πλεύρη καθώς δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου) δεν αποκλείεται να συζητηθεί στο ΚΥΣΕΑ και το θέμα του παράνομου και ανυπόστατου τουρκολιβυκού μνημονίου μετά τη συμφωνία Λιβύης – Τουρκία για έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα ανοιχτά της Λιβύης.

Μία κίνηση η οποία εκ πρώτης όψεως προκαλεί έναν εφησυχασμό καθώς φαίνεται να ακολουθεί η Λιβύη την αρχή της μέσης γραμμής Ελλάδας – Λιβύης και νοτίως.

Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητη την στιγμή που ο Χαφτάρ βρίσκεται προ των πυλών μαζί με την Τρίπολη για την επικύρωσή του τουρκολιβυκού, πιθανόν τι επόμενες ημέρες αλλά και λόγω των προκλητικών ανακοινώσεων της Λιβύης σε «απάντηση» της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Chevron για έρευνες νοτίως της Κρήτης αλλά και της εκ νέου συμπερίληψης της ακυρότητας του τουρκολιβυκού στα Συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου.

Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός «η δράση προκαλεί αντίδραση. Το θυμόμαστε και το καλοκαίρι του 2020 όταν οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Σε ένα βαθμό οι αντιδράσεις της Λιβύης οφείλονται στο ότι η Ελλάδα ασκεί στο πεδίο τα κυριαρχικά της δικαιώματα με έρευνες για κοιτάσματα εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με τη δρομολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού και με την παρουσία των ΕΔ στα νότια θαλάσσια σύνορα από τους διακινητές παράνομων μεταναστών. Για μια ακόμη φορά το ευρωπαϊκό συμβούλιο δήλωσε ότι το κείμενο της Τουρκίας με κάποιες αρχές από τη Λιβύη είναι παράνομο και με τη σφραγίδα της Ευρώπης».

Εξοπλιστικά

Με την Ελλάδα να ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» είναι πολύ πιθανόν να τεθούν επί τάπητος και τα εξοπλιστικά προγράμματα μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως έχει γράψει σε ρεπορτάζ της η «Ν» το κόστος του εκσυγχρονισμού «κλείδωσε» στα 290 εκατομμύρια ευρώ πολύ πιο κάτω από όσο αναμενόταν και ήθελε αυτό να αγγίζει τα 900 εκατομμύρια ευρώ. 

Ταυτόχρονα υπό διαπραγμάτευση βρίσκεται η απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών αλλά και η απόκτηση 4ης FDI (Μπελαρά) η οποία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Επιπλέον, η υπογραφή σύμβασης εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 πολλαπλών ρόλων της αεροπορίας Στρατού και της ΔΕΠ (η Ελλάδα διαθέτει 18 από τα 20 που αναμένεται να παραλειφθούν), αλλά και στην προμήθεια ανταλλακτικών για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache.

Αποτροπή πυρηνικής εξάπλωσης του Ιράν

Τέλος, αναφορικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πάγια θέση της Αθήνας είναι η αποτροπή πυρηνικής εξάπλωσης του Ιράν, η προστασία αμάχων ενώ από την πρώτη στιγμή χαιρέτησε την εκεχειρία μεταξύ των μερών.

Ενώ σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσε και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή η Ελλάδα συνεχίζει να αποδίδει μείζονα έμφαση στο ζήτημα της Γάζας, ιδιαιτέρως σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική κρίση και την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Δεν θα πρέπει δηλαδή τα ζητήματα που έχουν ανακύψει μεταξύ Ισραήλ και Ιράν να μας αποπροσανατολίσουν από μια πολύ βασική θέση αρχής, την οποία οφείλουμε να έχουμε, σε σχέση με την κατάσταση, η οποία επικρατεί στη Γάζα».

Άλλωστε για το ζήτημα αυτό ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνομίλησε τόσο με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό όσο και με τη νέα Υπουργό Εξωτερικών με στόχο να συντονιστούν κοινές δράσεις.

«Η σχέση μας με την Παλαιστινιακή Αρχή είναι άριστη, υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση, και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι η Ελλάδα, η οποία αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν αξιόπιστο διεθνή εταίρο, έχει μία πολύ μεγάλη και σημαντική δουλειά να επιτελέσει και αυτή είναι η προστασία του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.