Στην ίδρυση μιας ισχυρής εθνικής αρχής που θα αναλάβει συνολικά την εποπτεία της αγοράς μαζί με την προστασία του καταναλωτή, στο πρότυπο της Σουηδίας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας πως προστίθεται ένα ακόμη όπλο στον πόλεμο κατά των ανατιμήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ακρίβεια δεν παύει να πολιορκεί το μέσο και το χαμηλότερο εισόδημα.
«Είναι μία αρχή η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την Αρχή Ανταγωνισμού, θα πλαισιώνεται από υφιστάμενα στελέχη του Συνηγόρου του Καταναλωτή, της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς, της ΔΙΜΕΑ, η οποία έχει κάνει μια σημαντική δουλειά ως προς τον έλεγχο της αγοράς… Αλλά πιστεύω ότι αυτή η Αρχή βάζει ένα τέλος και σε μια πολυδιάσπαση ενοποιώντας υπηρεσίες που ουσιαστικά έχουν κοινές δράσεις. Ο νέος αυτός θεσμός θα έχει την ευθύνη των ελέγχων, των καταγγελιών, των κυρώσεων, της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών. Στο ίδιο πλαίσιο μάλιστα θα ενεργοποιηθεί και μία ειδική εφαρμογή σε κινητά τηλέφωνα, όπου οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν αμέσως τους ελεγκτές» είπε, ενώ μίλησε και για ενίσχυση του e-katanalotis.
Σήμανση σε προϊόντα που μειωμένο μέγεθος – Λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επίσης και για μια σειρά από πρόσθετες ρυθμίσεις όπως η θέσπιση από τα σούπερ μάρκετ σε συνεργασία με τους προμηθευτές μιας ειδικής σήμανσης σε προϊόντα τα οποία κυκλοφορούν σε μειωμένο μέγεθος.
Μία άλλη πρωτοβουλία αφορά τις λαϊκές αγορές αποκλειστικά για παραγωγούς. «Υπάρχει ένα συνολικό πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αυστηρότερες ποινές στο μεταναστευτικό
Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, με βαρύτερες ποινές για όσους μπαίνουν παράνομα ή διαμένουν στη χώρα αφού έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου τους.
«Θέλουμε να κάνουμε πιο αποτελεσματικό και δίκαιο τον μηχανισμό των επιστροφών» τόνισε και επεσήμανε ότι «η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική επιστροφών. Η εντολή που έχουμε δώσει είναι να επιταχύνουμε αυτές τις διαδικασίες».
Όπως ανέφερε, οι ροές στα ανατολικά σύνορα είναι μειωμένες, καθώς υπάρχει καλή συνεργασία με τις τουρκικές αρχές. «Ο φράχτης στον Έβρο είναι αποτελεσματικός και γι’ αυτό επεκτείνεται» τόνισε και επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στη χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών». Σημείωσε εξάλλου ότι «έχουμε κάποια ζητήματα με ροές από τη Λιβύη», σημειώνοντας ότι «θέλουμε καλύτερη συνεργασία».
«Όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε πρέπει να κόβεται»
Σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την κατάργησή του, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «όταν ένας γόρδιος δεσμός δεν λύνεται, τότε πρέπει να κόβεται. Στο όνομα των διαχρονικών ευθυνών όλου του πολιτικού κόσμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις αγροτικές ενισχύσεις». «Ερχόμαστε να αλλάξουμε κακώς κείμενα πολλών δεκαετιών» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τοποθέτησής αναφέρθηκε στην επέτειο υπογραφής από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο, της Συνθήκης Προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ (28 Μαΐου του 1979): «Ένα γεγονός που ταύτισε το πεπρωμένο μας με την Ευρώπη. Και το οποίο τιμούμε 46 χρόνια μετά, με τη χώρα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της ηπείρου μας. Όλα αυτά, έχοντας ξεπεράσει, στο μεταξύ, αλλεπάλληλες δοκιμασίες, όπως και μία πολυετή οικονομική περιπέτεια» τόνισε.