Την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και το casus belli.
Ανδρουλάκης: Η Τουρκία δεν πρέπει να συμμετέχει στην ευρωπαϊκή άμυνα
«Τι δουλειά έχει στην ευρωπαϊκή άμυνα η Τουρκία, η οποία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί την Ελλάδα με casus belli, χρεώνεται τη βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα» και την αδυναμία μιας δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, μια Τουρκία που είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή;» διερωτήθηκε στον REAL FM ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής,.
«Θεωρώ αδιανόητο, ο πρωθυπουργός να δηλώνει ότι ο όρος είναι η άρση του casus belli, το οποίο μπορεί σήμερα να αλλάξει αλλά μετά να επανέλθει. Η εξασφάλιση, όμως, της εισόδου της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα δεν θα είναι εύκολο να αποτραπεί μετά από μερικά χρόνια. Δεν καταλαβαίνουν ότι είναι επικίνδυνο; Θα τους κάνουμε τέτοιο δώρο;» αναρωτήθηκε.
Για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πώς εφόσον ήταν στη κυβέρνηση θα ξεκινούσε την επένδυση, έχοντας διασφαλίσει ότι θα ολοκληρωθεί πλήρως, διότι, όπως είπε, «πέρα από μια τεράστια οικονομική επένδυση, έχει και εθνικό – γεωπολιτικό χαρακτήρα. Δύο δισεκατομμύρια θα μας κοστίσει. Έχουμε δεσμεύσει 650 εκατομμύρια από ευρωπαϊκά κονδύλια και τα υπόλοιπα 1.350 εκατ. θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ήδη διαβάζω ότι από το επόμενο εξάμηνο οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώνουν σιγά -σιγά στο τιμολόγιο ένα κομμάτι του κόστους της επένδυσης. Αλλά απ’ ό,τι φαίνεται η Τουρκία αποτρέπει την πόντιση του καλωδίου».
«Πιστεύω ότι πάντα πρέπει να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας. Οι διπλωματικές σχέσεις αυτό επιτάσσουν» σχολίασε για τις επικείμενες διμερείς συναντήσεις της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης και ανέδειξε επιπλέον και την ανάγκη εκπόνησης μια στρατηγικής που δεν θα είναι κοντόφθαλμη.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής απάντησε στη κριτική γιατί ανταποκρίθηκε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο να συνυπογράψει το κείμενο στη πρωτοβουλία του ΚΚΕ για τη Γάζα. Τόνισε συγκεκριμένα: «Το να προσκαλέσουμε να μιλήσει στη Βουλή ο Μαχμούτ Αμπάς, για εμένα είναι μια θετική πρωτοβουλία και αυτό πρέπει να συμβεί και στο Ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί πρέπει να γνωρίζουμε τις δύο απόψεις και εν τέλει πρέπει να λυθεί το ζήτημα του Παλαιστινιακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Δηλαδή αυτό που ζητάμε για την Κύπρο, αυτό πρέπει να ζητάμε και για το θέμα της Παλαιστίνης, όλα να γίνονται σε ένα πλαίσιο σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως, ένα κείμενο, το οποίο δεν καταδικάζει τη τζιχαντιστική λειτουργία της Χαμάς, δεν μιλά πουθενά για επιστροφή των ομήρων, για εμένα αυτά είναι σοβαρά ελλείμματα του κειμένου. Ένα κείμενο που δεν περιείχε και αυτά, εμείς δεν θα το υπογράφαμε».
Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ακόμη ότι στη Γάζα γίνεται εθνοκάθαρση, καθώς ανέφερε πως «με βίαιο και εγκληματικό τρόπο διώχνουν έναν λαό από τον τόπο του» και στηλίτευσε την απόλυτη ταύτιση της κυβέρνησης με τον Νετανιάχου. «Γιατί να ταυτίζεται η Ελλάδα με τον Νετανιάχου; Και κάνω μια διάκριση. Η συμμαχία με το Ισραήλ είναι πολύτιμη, το ΠΑΣΟΚ την ξεκίνησε το 2010, για κανένα λόγο αυτή η συμμαχία δεν έπρεπε να οδηγήσει στην απόλυτη ταύτιση της Ελλάδας με τον Νετανιάχου. Είμαστε ένας λαός που έχει πληγεί από κράτη τα οποία θέλουν “διεθνείς σχέσεις- ζούγκλα”. Όχι, εμείς δεν θέλουμε να είναι ζούγκλα οι διεθνείς σχέσεις, δεν θέλουμε να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, θέλουμε κανόνες για όλη την ανθρωπότητα» σημείωσε.
Μαρινάκης: Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα
Απαντώντας στις αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα και το casus belli, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι «προφανώς ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί τα πράγματα πάρα πολύ εύκολα, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει τα τελευταία 30 χρόνια. Δηλαδή, κάτι το οποίο δεν είχαν θέσει καν, δεν είχαν καταφέρει καν, οι κυβερνήσεις για 30 χρόνια, έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης και με έναν μαγικό τρόπο τα θεωρεί όλα πάρα πολύ απλά. Προφανώς δεν είναι τόσο απλά και τόσο εύκολα και η όλη διαχείριση στο ζήτημα αυτό από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης ιδιαιτέρως σοβαρή και θεωρώ και επιτυχής. Και αυτή είναι η διαφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τους ψευτοπατριώτες που αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως ένα πεδίο έκφρασης μεγάλων υποσχέσεων και διάφορων διατυπώσεων ψευτοπατριωτισμού».
«Για να τα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η δυνατότητα σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες περνάει από μια σειρά από όρους και κανόνες, όπου μεταξύ αυτών – δεν είναι ο μοναδικός κανόνας, υπάρχουν κι άλλοι κανόνες επιλεξιμότητας τρίτων χωρών στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η ανάγκη συνεκτίμησης συμφερόντων ασφαλείας και άμυνας της ΕΕ και των κρατών μελών. Μεταξύ αυτών είναι και η ομοφωνία, που προκύπτει από συγκεκριμένα άρθρα όπως τα περιέγραψε προ ημερών σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Εδώ λοιπόν βρίσκει μια πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία ο Έλληνας πρωθυπουργός να πει κάτι το οποίο νομίζω ότι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για πολλές δεκαετίες: την άρση του casus belli».
«Αυτό το οποίο λέει ο κ. Ανδρουλάκης προφανώς δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν είναι λογικό. Όπως αντιλαμβάνεστε, ούτε η ΕΕ είναι αφελής ούτε οι όροι αυτοί μπαίνουν για να βγαίνουν μετά. Δεν είναι συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ούτε διαδικασία διαπραγμάτευσης παλαιών εποχών πράσινων εποχών για τις κεντρικές επιτροπές στα συνέδρια η εξωτερική πολιτική» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Την αντιλαμβάνεται πολύ απλοϊκά το ΠΑΣΟΚ, με όρους ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς ο Έλληνας πρωθυπουργός το αντιλαμβάνεται πολύ σοβαρά και σε αντίθεση με αυτές τις προβλέψεις και τις απλουστεύσεις καταφέρνει και βάζει στη δημόσια σφαίρα, στη δημόσια συζήτηση, αιτήματα που νομίζω ότι θα έπρεπε να έχουν μπει πολλά χρόνια πριν».
«Άρα, η μεγάλη εικόνα, η εξωτερική πολιτική για να είναι επιτυχής, πρέπει να έχει αποτέλεσμα. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ακόμη μια περίπτωση, σε ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, σε μια πάρα πολύ σοβαρή συζήτηση, βάζει το εθνικό συμφέρον μπροστά και κοιτάει να υπάρχει αποτέλεσμα. Εάν λοιπόν φτάσουμε στην κουβέντα με την Τουρκία, ως Ευρώπη, θα μπουν όλες αυτές οι υπόλοιπες προϋποθέσεις. Επιπλέον, θα μπει και αυτή η προϋπόθεση, η οποία προφανώς δεν είναι κάτι το οποίο για να γίνει, θα μπορεί στη συνέχεια να αρθεί για να μας πιάσουν κορόιδο, όπως θεωρεί ο κ. Ανδρουλάκης. Νομίζω ότι είναι σαφές. Το καταλαβαίνει ο κόσμος και ελπίζω να το καταλάβει και η αντιπολίτευση και να σταματήσει να κινδυνολογεί χωρίς να έχει κανένα σοβαρό επιχείρημα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Μαρινάκης επιτέθηκε εξάλλου στο ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, λέγοντας πως «η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μας κάνει μέχρι τώρα να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι, γιατί οι 180 που απαιτούνται για να αλλάξει το συγκεκριμένο άρθρο δεν μπορούν να προκύψουν μόνο την δική μας παράταξη, όσο καλά και να πάνε οι επόμενες εκλογές. Και σίγουρα μια τέτοια αλλαγή απαιτεί ευρύτερες πλειοψηφίες».
«Επειδή ακούω διάφορες αναλύσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα, προσπαθούν να μιλήσουν για τις εποχές της πλατείας Κλαυθμώνος και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με βάση τα πολιτικά τους φρονήματα. Είναι αυτονόητο ότι δεν κανένας δεν θέλει να φτάσουμε εκεί, ούτε και θέλουμε να φτάσουμε εκεί, δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Εμείς μιλάμε για αναθεώρηση του άρθρου 103 και επί τη βάσει της αξιολόγησης και της συνταγματικής κατοχύρωσης, ούτως ώστε αυτό που συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, αυτό που συμβαίνει σε ένα μεγάλο λογιστικό, δικηγορικό γραφείο, σε μια ιδιωτική εταιρεία, σε μια μεγάλη επιχείρηση, να συμβαίνει και στο δημόσιο και προφανώς όχι με όρους πολιτικούς – κομματικούς και με τέτοια κριτήρια» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και συνέχισε:
«Το πώς θα γίνει ακριβώς, θα το συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης. Αλλά επί της αρχής τα κόμματα πρέπει να απαντούν με ένα ναι ή με ένα όχι. Θέλουν να μην υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων στο θέμα της μονιμότητας; Εμείς θέλουμε να μην υπάρχουν. Θέλουμε όλοι οι πολίτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Δηλαδή, επειδή άκουσα κι ένα επιχείρημα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο τεμπέλης να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο – δανείζομαι τον ίδιο χαρακτηρισμό από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Και υπάρχουν διαβαθμίσεις κάποιου που δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Άρα, μην μπλέκουμε τη συζήτηση με τη δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να απολυθεί κάποιος μετά από κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Εδώ μιλάμε για τη δυνατότητα κάποιος να χάσει τη δουλειά του αν με κάποια κλιμάκωση δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Όχι δηλαδή αν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα».
«Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι θέλει να επαναφέρει όλες τις παθογένειες των πρώτων ετών της μεταπολιτευτικής Ελλάδος με τα πολλά καλά που είχε. Από τη μια βλέπουμε την επανέκδοση της ιστορίας ‘’όλα τα λεφτά όλα τα κιλά’’ όταν μιλά για την οικονομία και στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι θέλει να εκφράσει και πάλι το βαθύ κράτος, το οποίο δυστυχώς και τα υπόλοιπα κόμματα όλοι μαζί συντηρήσαμε, αλλά νομίζω ότι το 2025 μας δείχνει τον δρόμο. Η κοινωνία μας δείχνει τον δρόμο. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτή την πρόταση που εξέφρασε προ ημερών ο πρωθυπουργός για την άρση της μονιμότητας, την αναθεώρηση του άρθρου 103. Όταν αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ αν πρέπει να απαντήσει με ένα ναι ή με ένα όχι, εδώ είμαστε για να ακούσουμε την απόφασή του» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.