Skip to main content

Γιατί η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Πόσες ψήφοι απαιτούνται στη Βουλή

Τη συζήτηση για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο ανοίγει η κυβέρνηση και το θέμα θα τεθεί στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που θα ξεκινήσει στο τέλος του 2025.

Η Νέα Δημοκρατία θα εισηγηθεί την αναθεώρηση του άρθρου 103 (το οποίο αφορά στη μονιμότητα των δημόσιων υπάλληλων) επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Μάλιστα, σε ερώτηση αν αυτό θα αφορά τους υφιστάμενους δημοσίους υπαλλήλους ή μόνο τους νεοεισερχόμενους απάντησε «όλους».

«Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει πια αυτή την εποχή, να αισθάνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι ότι μπορεί να απειλούνται από την αλλαγή μιας κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επεσήμανε «σε καμία περίπτωση, ξέρετε, η μονιμότητα δεν μπορεί να λειτουργεί ως μια δύναμη αδράνειας. Διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει σήμερα». Αναφέρθηκε ειδικότερα σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται δομική και συστηματική ανεπάρκεια.

Στο Μαξίμου αποφάσισαν να ανοίξουν τη σχετική συζήτηση, καθώς θέλουν να στείλουν σήμα πως θα «τρέξουν» μια σειρά αλλαγών και δεν υπάρχει κόπωση στα μισά της δεύτερης τετραετίας. Το θέμα της αξιολόγησης στο δημόσιο είναι άλλωστε ήδη ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα.

Παράλληλα στο στρατόπεδο της Ν.Δ. εκτιμούν πως ανάλογες προτάσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης και επιδιώκουν να …στριμώξουν πολιτικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για παράδειγμα, σε έρευνα της Marc, που δημοσιεύτηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα, το 88% απαντά πως «συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί» με την αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, το 76,2% λέει πως «συμφωνεί» ή «μάλλον συμφωνεί» με την κατάργηση της μονιμότητας, ώστε να απομακρύνονται όσοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά του

Να επισημανθεί εδώ πως παράλληλα με τη συζήτηση για το άρθρο 103 για τη μονιμότητα, από την κυβέρνηση προτείνουν να αναθεωρηθούν μεταξύ άλλων τα άρθρα 16 (για τα μη κρατικά πανεπιστήμια), 24 (για το περιβάλλον και την χωροταξία) και 86 (σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών). Ειδικά για τις τροποποιήσεις στο άρθρο 24, o Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα σημείωσε πως χωρίς να γίνουν εκπτώσεις από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος «έχει έρθει η ώρα να μπορέσουμε να εκσυγχρονίσουμε κυρίως ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο συνταγματικά κατοχυρώνουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και την πολεοδόμηση».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται από το κυβερνών κόμμα να αναφερθούν και σε άλλα άρθρα που θα μπουν στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Για παράδειγμα, στο τραπέζι θα μπει το θέμα της επιστολικής ψήφου, ενώ πριν από μερικούς μήνες ο πρωθυπουργός είχε σημειώσει πως ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί είναι το να ψηφίζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για μία και μόνη 6ετή θητεία.

Από το Μαξίμου επισημαίνουν πως στόχος είναι στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση να επιτευχθούν συναινέσεις. «Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούρια ρήγματα. Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα», σημείωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Να σημειωθεί εδώ πως αυτή η Βουλή είναι η προτείνουσα και όσα άρθρα συγκεντρώσουν πλειοψηφία 180 βουλευτών μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151 «ναι». Ωστόσο, όσα άρθρα περάσουν με πλειοψηφία από 151 έως 179 βουλευτές χρειάζονται 180 θετικές ψήφους στην επόμενη Βουλή. Επομένως, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο θέλουν να συγκεντρωθούν πάνω από 180 θετικές ψήφοι σε μια σειρά θεμάτων, ώστε να είναι ευκολότερη η αναθεώρηση των συγκεκριμένων άρθρων από την επόμενη Βουλή.

Εντείνεται το …pressing στο ΠΑΣΟΚ

Το μεγαλύτερο… pressing ασκείται από τους «γαλάζιους» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένο άλλωστε πως από τη Νέα Δημοκρατία θέλουν να συσφίγγουν τις σχέσεις τους με ένα κεντρώο ακροατήριο. Το συγκεκριμένο κοινό θέλει να προσεγγίσει και η Χαριλάου Τρικούπη και επομένως αναμένεται η πολιτική αντιπαράθεση να χτυπήσει κόκκινο.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός – αναφερόμενος σε μια σειρά άρθρων που θα συζητηθούν στη Συνταγματική Αναθεώρηση – έθεσε το ερώτημα πώς θα τοποθετεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε «ρωτήστε τον κ. Ανδρουλάκη λοιπόν: ναι ή όχι; Όχι με υπεκφυγές, “ναι μεν αλλά”. Ναι ή όχι; Πρέπει ή δεν πρέπει να αλλάξουν αυτά τα άρθρα;».

Συμπλήρωσε πως η ίδια η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης θα είναι μια δοκιμασία πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ και σημείωσε πως «μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη – και το τονίζω αυτό – έχει δείξει ότι μάλλον “αλληθωρίζει” προς άλλου είδους κατευθύνσεις. Αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα, όχι δικό μου».

Με ανάλογη στρατηγική θα πορευτούν οι «γαλάζιοι» και το επόμενο διάστημα, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη ένα πολιτικό μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και Χαριλάου Τρικούπη για την προανακριτική για τα Τέμπη (σημείωση: αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να κατατεθεί η πρόταση της Ν.Δ).