Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης για Συνταγματική Αναθεώρηση: Απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση – Τα άρθρα που βάζει στο τραπέζι η Ν.Δ.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Σημαντικό να αναπτύσσεται από τώρα ένας δημόσιος διάλογος και να τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κόμματα»

Κάλεσμα στα κόμματα να προσέλθουν «με την απαιτούμενη υπεθυνότητα» στην επικείμενη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα.

«Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κορυφαία συνταγματική διαδικασία που πρέπει να εξελιχθεί σε δύο διαφορετικές Βουλές και εκ των πραγμάτων απαιτεί σε μία από τις δύο σχετικές ψηφοφορίες τουλάχιστον 180 βουλευτές, άρα απαιτείται ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση προκειμένου η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Να επιβραβεύονται οι συνεπείς δημόσιοι υπάλλήλοι, να απομακρύνονται όσοι δεν έχουν τις προδιαγραφές»

Σε συνέχεια και των όσων είπε κατά τη χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη «να κριθεί αναθεωρητέο το άρθρο 103 που αναφέρεται και στη συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων». «Θέλω να είμαι σαφής ότι αυτό αφορά ιδίως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να επιβραβεύουμε τους συνεπείς υπαλλήλους, αφετέρου – αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων που συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους – να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται. Αυτή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία που είναι κι ένα μήνυμα ωρίμανσης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της δημόσιας διοίκησης» τόνισε.

Τα άρθρα που βάζει στο τραπέζι η Ν.Δ.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια και σε άλλα άρθρα που θα ήθελε να κριθούν αναθεωρητέα: «Δεν είναι προφανώς το μόνο άρθρο για το οποίο έχουμε μιλήσει και το οποίο θέλουμε να κρίνουμε αναθεωρητέο, αναφέρω ενδεικτικά την ανάγκη να υπάρχει τροποποίηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, το άρθρο 16 το οποίο αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, τροποποιήσεις στο άρθρο 24 χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις από την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Όμως νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να εκσυγχρονίσουμε ζητήματα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο κατοχυρώνουμε συνταγματικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χωροταξία και την πολεοδόμηση» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως θα ήθελε η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει στην επόμενη κοινοβουλευτική σύνοδο. «Είναι σημαντικό να αναπτύσσεται από τώρα ένας δημόσιος διάλογος και να τοποθετούνται και τα υπόλοιπα κόμματα πάνω στο ζήτημα αυτό καθώς η πρώτη Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει ποια άρθρα πρέπει να κριθούν αναθεωρητέα ώστε η επόμενη Βουλή να προσδιορίσει το περιεχόμενό τους. Επειδή ζούμε σε ένα περιβάλλον πόλωσης και έντασης, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά κομμάτων της αντιπολίτευσης θέλω να επαναλάβω ότι οι Συνταγματικές Αναθεωρήσεις ήταν πάντα μία ευκαιρία για συζητήσεις που είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούρια ρήγματα. Οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη υπεθυνότητα» σημείωσε.

Κ. Τασούλας: Η συναινετική διάσταση να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το πολιτικό κλίμα να παρασύρει τη συνταγματική συζήτηση

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας παρατήρησε πως «μία Συνταγματική Αναθεώρηση στα μάτια των πολιτών δεν πρέπει να φαίνεται σαν μία επιστημονική άσκηση ή μία άσκηση πολιτειολογίας, αλλά σαν μία απόπειρα βελτιώσεως της ζωής τους προς το καλύτερο». «Γιατί όλα αυτά τελικά αν μπουν στο Σύνταγμα, θέματα ιδιοκτησίας, περιβάλλοντος, θέματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, θέματα βελτίωσης της αποδόσεως του δημοσίου τομέα, όλα αυτά, τελικά, καταλήγουν και στο να βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Θα τολμούσα να πω, κύριε Πρόεδρε, ότι το Σύνταγμα ως κείμενο είναι μία θεσμική προγραμματική υπαγόρευση προς τα κόμματα για τα δικά τους προγράμματα, γιατί μπορεί τα προγράμματα των κομμάτων να έχουν διαφορές ή να έχουν μία ποικιλία, αλλά το φάσμα του Συντάγματος είναι κάτι από το οποίο δεν μπορεί κανείς να ξεφύγει, γιατί σε αυτό ορκιζόμαστε» συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε πως «ένα από τα προτερήματα του ισχύοντος Συντάγματος, το οποίο πλέον είναι το μακροβιότερο όλων, ήταν το Σύνταγμα του 1864 που ‘έζησε’ 47 χρόνια, τώρα το σημερινό Σύνταγμα, πρωτομάστορας του οποίου υπήρξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, ένα λοιπόν από τα προτερήματα αυτού του Συντάγματος είναι ότι ήταν προσαρμοσμένο στο λαό, στη χώρα και στην εποχή του».

Οπότε, τώρα, πρέπει η εποχή να καθορίσει τις αλλαγές» ανέφερε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συναινετικής διάθεσης: «Θυμάμαι πως πάντα μας ένοιαζε κάθε αλλαγή να συμβαδίζει με την εποχή και το κλίμα της, ώστε να είναι ώριμη η αλλαγή για να υιοθετηθεί. Και πιστεύω και εγώ ακράδαντα και από τον ρόλο μου, ότι ακόμη κι αν η συγκυρία η πολιτική έχει εντάσεις και όξυνση, θα πρέπει η συναινετική διάσταση της συνταγματικής αλλαγής να παρασύρει το πολιτικό κλίμα και όχι το πολιτικό κλίμα να παρασύρει τη συνταγματική συζήτηση και το συνταγματικό διάλογο. Συνεπώς αξίζει τον κόπο, μια και θέσατε το εναρκτήριο λάκτισμα της συνταγματικής αναθεώρησης, αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική. Συναινετική δεν σημαίνει απαραιτήτως συμφωνούμε σε όλα, αλλά το ύφος και το στυλ της συζήτησης να είναι συναινετικό, το οποίο αποτελεί πιστεύω και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση».

«Και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν τη συναίνεση»

Σημείωσε επιπλέον πως «η Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ελλάδα γίνεται με αυστηρό τρόπο, με καθορισμένο» και πως «είναι επίτευγμα του παρόντος Συντάγματος το γεγονός, ότι μόνο με αυτό το Σύνταγμα, που σήμερα υπηρετούμε όλοι, οι αναθεωρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και οι τέσσερις, τώρα πάμε προς την πέμπτη, έγιναν με βάση την πρόβλεψη του Συντάγματος. Ποτέ πριν αναθεώρηση δεν έγινε με τόση τάξη συνταγματική».

«Τώρα λοιπόν η παρούσα Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα, θα καταλήξει στα άρθρα τα οποία θα στείλει στην επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική και ανάλογα με το τι πλειοψηφία θα τα στείλει, θα κριθεί και η πλειοψηφία που χρειάζεται για να ψηφιστούν. Αν τα στείλει με 180 και πάνω, αρκεί απλή πλειοψηφία. Αν τα στείλει με λιγότερο από 180, θα απαιτηθούν τα 3/5. Συνεπώς και τα μαθηματικά του Συντάγματος επιβάλλουν τη συναίνεση. Άρα Υγεία και Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι και τα δύο σχετιζόμενα με το Σύνταγμα και είμαι στη διάθεσή σας για να μου δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες» κατέληξε ο κ. Τασούλας.

naftemporiki.gr