Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης στο AP: Δεν μπορώ να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει στη Γάζα – Σε «κρίση πολιτικής ταυτότητας» η Ευρώπη

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό του Κιέβου

Ο κόσμος αντιμετωπίζει τις πιο ταραχώδεις στιγμές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, λέγοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια «κρίση πολιτικής ταυτότητας».

Σε μια συνέντευξή του εφ’όλης της στο Associated Press, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στάθηκε σε δύο από τις μεγάλες συγκρούσεις του πλανήτη, λέγοντας ότι ο «εφιάλτης» και η κλιμάκωση του αριθμού των νεκρών στη Γάζα πρέπει να τελειώσει και η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.

Σημείωσε επίσης ότι οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι «καλά νέα».

Λαϊκισμός και δημαγωγοί

Με την Ελλάδα να κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ανισότητες μεταξύ εθνών και λαών αμφισβητούν «την ουσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Ως αποτέλεσμα, «έχουμε μετατραπεί σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός και οι δημαγωγοί κυβερνούν ουσιαστικά ένα κράτος», είπε.

Υπογραμμίζει δε ότι η παγκόσμια αναταραχή είναι επίσης αποτέλεσμα της τεχνολογίας και της παγκόσμιας κινητικότητας, που σημαίνει ότι κάθε πρόκληση – από τις πανδημίες μέχρι το κλίμα και τη μετανάστευση – αγγίζει τους πάντες. Η αναταραχή ακολουθεί επίσης μια κρίση στη συνολική παγκόσμια συνεργασία και την πίστη στους διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, επισημαίνει η Ελλάδα πιστεύει ότι «η δημοκρατία έχει έναν αυτοδιορθωτικό μηχανισμό» και αυτό που χρειάζεται αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι ισχυρή ηγεσία σε μεγάλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς «για να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν στον ευγενή σκοπό να είμαστε μαζί σε ειρήνη και ευημερία».

Για Ευρώπη και Ουκρανία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνονται ομόφωνα οι αποφάσεις από τα 27 μέλη της – δίνοντας δικαίωμα βέτο σε ένα μόνο έθνος – έχει γίνει εμπόδιο.

Από την άλλη, είπε, το βέτο αντανακλά εθνικά συμφέροντα που πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «κρίση πολιτικής ταυτότητας».

«Φαίνεται ότι μερικές φορές ξεχνάμε ποια είναι τα βασικά στοιχεία που μας έφεραν κοντά ως Ευρωπαίους και υποφέρουμε από κάποιες αποκλίσεις και συγκρούσεις», είπε. «Και τώρα υποφέρουμε από το ‘’μετασοκ’’ σύνδρομο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επομένως, νομίζω ότι η Ευρώπη χρειάζεται ξανά να βρει την ανθεκτικότητα και την ταυτότητά της».

Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας γιατί υποστηρίζει το κράτος δικαίου και την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, είπε.

Όσον αφορά τις κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Γεραπετρίτης είπε ότι ήταν μόνο εν μέρει επιτυχείς επειδή η Μόσχα βρήκε τρόπους να παρακάμψει τον αντίκτυπό τους. Οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν γίνει «σημείο καμπής για την ειρήνη», είπε.

«Εφιάλτης» ο πόλεμος στη Γάζα

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης ανάφερε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών, το έχει συζητήσει και την ανοικοδόμηση της Γάζας εκτενώς με το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους και βλέπει τον εαυτό του ως «έντιμο μεσολαβητή».

«Θα θέλαμε να εμπλακούμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι θέμα ποιος μεσολαβεί, είναι θέμα να σταματήσει ο εφιάλτης», είπε.

Η δολοφονία 1.200 ανθρώπων από τη Χαμάς και η σύλληψη ομήρων από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 ήταν απολύτως απάνθρωπη, είπε. Επίσης, «δεν μπορώ πραγματικά να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή», είπε, δείχνοντας τους περισσότερους από 53.000 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν στη Γάζα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών στον αριθμό του.

Ο Γεραπετρίτης, ο οποίος θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Πέμπτη για την προστασία των αμάχων σε πόλεμο, ζήτησε μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ταχεία κατάπαυση του πυρός.

Τα πρώτα φορτηγά βοήθειας εισήλθαν στη Γάζα αυτή την εβδομάδα μετά από σχεδόν τρεις μήνες ισραηλινού αποκλεισμού τροφίμων, φαρμάκων και άλλων προμηθειών. Το Ισραήλ λέει ότι ένα νέο σύστημα διανομής θα ξεκινήσει για να εμποδίσει τη Χαμάς να έχει πρόσβαση σε βοήθεια, την οποία το Ισραήλ λέει ότι η μαχητική ομάδα χρησιμοποιεί για να ενισχύσει την κυριαρχία της στη Γάζα.

«Αναζητείται συμβιβασμός για τους δασμούς των ΗΠΑ»

Ακόμη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ενισχύονται, επικαλούμενος επενδύσεις από την Amazon, την Google, την Pfizer και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.

Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ δεν είχαν σημαντική επιρροή στη χώρα, είπε, «επειδή δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι σε αυτό το είδος διμερούς εμπορίου».

Αλλά η Ελλάδα είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, είπε, και ενώ «δεν θεωρούμε ότι οι δασμοί είναι καλά νέα… πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει modus vivendi», μια λατινική φράση που στις διεθνείς σχέσεις σημαίνει συχνά συμβιβασμό μεταξύ των μερών.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε εισφορά 20% σε αγαθά από την ΕΕ εν μέσω μιας σειράς τέτοιων κινήσεων κατά των εμπορικών εταίρων, αλλά αργότερα τους διέκοψε για να δώσει την ευκαιρία να διαπραγματευθούν λύσεις για τις εμπορικές ανησυχίες των ΗΠΑ. Οι χώρες που υπόκεινται στην παύση θα αντιμετωπίσουν τον βασικό δασμό 10% του Τραμπ.

Πηγή: AP