Στην κυβερνητική παράταξη περνά πλέον το μπαλάκι όσον αφορά το δυστύχημα των Τεμπών, μετά την κατάθεση αιτήματος από το ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Κώστα Καραμανλή και των υφυπουργών του. Το αίτημα αφορά την κατηγορία κακουργηματικής διατάραξης της ασφάλειας συγκοινωνιών.
Η Νέα Δημοκρατία απάντησε αμέσως, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης της τραγωδίας, ενώ απέρριψε πλήρως το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ. Είναι σαφές ότι απορρίπτει την κατηγορία του κακουργήματος για τα στελέχη της.
Μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα καταθέσει δικό της αίτημα για προανακριτική, που να αφορά πλημμεληματικές πράξεις και υπό ποια διαδικασία. Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να σταθμίζει το πολιτικό κόστος κάθε επιλογής.
Μια άρνηση για προανακριτική ή παραπομπή του Καραμανλή για πλημμέλημα, με διαδικασία αντίστοιχη της περίπτωσης Τριαντόπουλου, μπορεί να ερμηνευτεί ως συγκάλυψη και να επιφέρει πολιτική φθορά. Από την άλλη, μια πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από προανακριτική με άσκηση ανακριτικών και εισαγγελικών αρμοδιοτήτων εκτιμάται ότι θα έχει πολλαπλάσιο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
ΠΑΣΟΚ: Υπήρχε ενδεχόμενος δόλος
Στο αίτημα των 62 σελίδων, το ΠΑΣΟΚ βασίζεται στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή και επιχειρεί να στοιχειοθετήσει την ύπαρξη κακουργήματος και ενδεχόμενου δόλου για τον τότε υπουργό Κώστα Καραμανλή και τους πρώην υφυπουργούς του: Μιχάλη Παπαδόπουλο, Ιωάννη Κεφαλογιάννη και Γιώργο Καραγιάννη.
Η Χαριλάου Τρικούπη διευκρινίζει ότι η πρόταση δεν αφορά το έγκλημα της ανθρωποκτονίας, αλλά της διακινδύνευσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας βρίσκονται οι προειδοποιήσεις που είχαν γίνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τόσο από συνδικαλιστές όσο και από υπηρεσιακούς παράγοντες, για τα κενά ασφάλειας στον σιδηρόδρομο.
Η στάση της Ν.Δ.
Η Ν.Δ. απάντησε με πολιτική επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τα ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την τραγωδία πολιτικά, υιοθετώντας «ακρίτως σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες καταρρέουν με κρότο».
Παράλληλα, απορρίπτει και στο νομικό σκέλος το αίτημα, υποστηρίζοντας πως η εποπτεία που ασκεί το υπουργείο είναι διοικητική και δεν αφορά θέματα ασφάλειας.