Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η δημοσιογραφία σε ΕΕ και Ελλάδα, αλλά και στην ανάγκη προστασίας της ελευθερίας του Τύπου ως θεμέλιου της δημοκρατίας επικεντρώθηκε η εκδήλωση “Η Δημοσιογραφία στο Απόσπασμα” που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία νυν και πρώην Ευρωβουλευτών, δημοσιογράφων Ελλήνων και ξένων.
Οι προσωπικές μαρτυρίες και οι αναλύσεις από τους συμμετέχοντες έδωσαν πλήρως τη ζοφερή εικόνα και κατέδειξαν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να ενισχυθεί το έργο και η ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Ο Αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής Αριστεράς (The Left), ο οποίος οργάνωσε και συντόνισε την εκδήλωση, Κώστας Αρβανίτης, τίμησε τους δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί αλλά και εκείνους που έχουν φυλακιστεί, τραυματιστεί και απαχθεί λόγω της έρευνάς τους.
«Η βία εναντίον τους δεν είναι τυχαία, είναι εργαλείο εκφοβισμού, για να σιωπήσει όποιος τολμά να βρει, να δει και να πει την αλήθεια. Και βέβαια, δεν είναι μόνο η φυσική βία αλλά υπάρχουν και πιο “εκλεπτυσμένες” μορφές καταστολής: εξάρτηση από κρατικές διαφημίσεις, ολιγοπώλια, καταχρηστικές αγωγές και SLAPP’s, ψηφιακός εκφοβισμός».
Για τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων μίλησε η Στάθα Καραϊβάζ Αλεξανδροπούλου, χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στον Άλιμο. Εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν έχουν σταματήσει οι έρευνες για τη σύλληψη των υπευθύνων 4 χρόνια μετά, ζήτησε ουσιαστική μέριμνα και αρωγή για τις οικογένειες των δολοφονημένων δημοσιογράφων, ώστε να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους.
«Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα εξοντώνονται συστηματικά»
Στην παρέμβασή του Yousef Habash, από το Συνδικάτο των Παλαιστινίων Δημοσιογράφων, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας. «Το Ισραήλ προσπαθεί να φιμώσει την αλήθεια με αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις που έχουν καταστρέψει γραφεία ΜΜΕ. Δεν επιτρέπει την πρόσβαση στα ξένα ΜΜΕ. Θέλει να ελέγξει την αλήθεια. Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα εξοντώνονται συστηματικά» ανέφερε και απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ να λάβουν μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Παρέμβαση Καρυστιανού
Παρέμβαση πραγματοποίησε και η Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών, η οποία αναφέρθηκε εκτενώς «στην οργανωμένη εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρων σε βάρος των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών, δημοσιογράφων και επιστημόνων».
«Στην Ελλάδα δεν έχουμε κράτος δικαίου, όποιος τολμήσει να μιλήσει για αλήθεια τρώει λάσπη», δήλωσε η κ. Καρυστιανού και παρέθεσε εκτενές βίντεο με σχετικές δηλώσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο.
Η Tina Urso, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα για τη Μαλτέζα δημοσιογράφο Δάφνη Καρουάνα Γκαλίσια που δολοφονήθηκε το 2017, είπε ότι «αυτές οι τραγωδίες δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά μέρος ενός μοτίβου βίας και εκφοβισμού». Καλεί τα κράτη όχι μόνο να ερευνούν τα εγκλήματα και να διώκουν τους υπεύθυνους αλλά να λαμβάνουν μέτρα για την αποτροπή τους, όπως μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης για δημοσιογράφους που κινδυνεύουν, αποτελεσματικούς νόμους κατά των SLAPP’s και εφαρμογή του κράτους δικαίου. «Όταν σκοτώνονται δημοσιογράφοι, χάνουμε κάτι περισσότερο από ζωές: χάνουμε γεγονότα, χάνουμε δικαιοσύνη, χάνουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε την κατάχρηση εξουσίας», συμπλήρωσε.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και σε όλον τον κόσμο έχει χειροτερέψει, είπε ο πρώην ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, που εργάστηκε καθοριστικά για την αντί-SLAPP νομοθεσία στην ΕΕ.
Η πρώην Ευρωβουλευτής, Σόφι ιν’τ Βελντ, που έχει ασχοληθεί επισταμένως με την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, θέλησε να στείλει αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία είναι ισχυρότερη από όσο νομίζουμε και ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε τη δύναμη ως πολίτες».
Έφερε το παράδειγμα της δικαστικής νίκης της δημοσιογράφου των New York Times Ματίνας Στεβή κατά της Κομισιόν για το Pfizergate. Κατηγόρησε την ευρωπαϊκή ηγεσία ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται πως δεν έχει την εξουσία να δράσει για την προστασία της ελευθεροτυπίας αλλά βρίσκει την εξουσία για να στείλει όπλα στην Ουκρανία ή να υπογράψει βρώμικες συμφωνίες με τρίτες χώρες για το μεταναστευτικό. Αναρωτήθηκε παράλληλα «γιατί η Πρόεδρος της Κομισιόν είναι σιωπηλή για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα».