Skip to main content

Τέμπη: Μέχρι τη Δευτέρα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική – Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Δική τους πρόταση θα καταθέσουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά 

Μέχρι την επόμενη Δευτέρα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το δικό του αίτημα για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών, δίχως να αποκλείεται να γίνει και εντός της ημέρας.

Η πρόταση θα περιγράφει κακουργηματικές πράξεις για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή και για τους Μιχάλη Παπαδόπουλο, Γιώργο Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Δεν θα περιορίζεται στην παράβαση καθήκοντος αλλά θα επεκτείνεται στο κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, δηλαδή η παραβίαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα όπως αυτός έχει διαμορφωθεί με βάση τον νόμο 4619/2019.

Για την οριστική διατύπωση αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη από κοινού με τους 3 βουλευτές που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιλένα Αποστολάκη Ευαγγελία Λιακούλη, Γιώργο Μουλκιώτη). Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Κ.Ο όπου θα παρουσιαστεί το κείμενο είτε σήμερα, είτε την Δευτέρα και μετά η πρόταση θα πάρει τον δρόμο της Βουλής.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως ο τότε υπουργός και οι υφυπουργοί του είχαν στην διάθεση τους έγγραφες προειδοποιήσεις (υπάρχουν στην δικογραφία οι επιστολές υπηρεσιακών παραγόντων) αλλά και προφορικές ενημερώσεις για τα κενά στην ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και για την ανάγκη λήψης μέτρων.

Με βάση αυτό στοιχειοθετείται το αίτημα για κακούργημα που προβλέπει ποινικές κυρώσεις (από από τα 3 χρόνια φυλάκιση μέχρι την ισόβια κάθειρξη σε περίπτωση θανάτου), για όσους διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς είτε άμεσα είτε με αμέλεια.

Στο κείμενο του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει και αναφορά στον υπουργό Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη που όμως η περίπτωση του είναι διαφορετική καθώς ισχύει η αποσβεστική προθεσμία, δηλαδή οι ποινικές του ευθύνες έχουν παραγραφεί. Θα σημειώνεται όμως ότι μπορεί να ελεγχθεί σε περίπτωση κατά την διάρκεια της προανάκρισης για θέματα που τον αφορούν. Το να ελεγχθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής ή και από την προανακριτική το έχει ζητήσει δημοσίως και ο ίδιος ο Χρήστος Σπίρτζης.

Από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η πρόταση τους στηρίζεται στα στοιχεία της δικογραφίας που έχει διαβιβαστεί από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου και προσθέτουν ότι το έχει επεξεργαστεί με στέρεο τρόπο η νομική ομάδα σε συνεργασία με τον πρόεδρο του κόμματος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι από την στιγμή που οι υφιστάμενοι του κ. Καραμανλή ελέγχονται ήδη από την δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις δεν μπορεί να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τον προϊστάμενο υπουργό τους. Η ΝΔ απάντησε ότι αυτή η πρόταση δεν έχει λογική και νομική βάση και έτσι έχει δείξει πώς σκοπεύει να κινηθεί.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα έλθει σε δύσκολη θέση. Η εκτίμηση ενισχύεται από πληροφορίες από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου που κάνουν λόγο για προανακριτική που θα διερευνήσει αδικήματα για τον Κώστα Καραμανλή πλημμεληματικού χαρακτήρα και όχι για κακούργημα. Ωστόσο κινδυνεύει να φανεί στα μάτια της κοινής γνώμης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να “ρίξει στα μαλακά” τον πρώην υπουργό της.

Πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση

Η  ΝΔ εξετάζει δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο σύμφωνα με πληροφορίες είναι να καταθέσει δικό της αίτημα για προανακριτική για πλημμέλημα και την άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, με την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντοπούλου. Εάν το δικαστικό συμβούλιο εμπλουτίσει το κατηγορητήριο και την επιστρέψει στην βουλή τότε θα υιοθετήσει τις κατηγορίες.

Η δεύτερη εκδοχή που συζητήθηκε είναι να ζητήσει γνωμοδότηση επί του κατηγορητηρίου από ειδικό γνωμοδοτικό συμβούλιο δικαστών που προβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλή. Αυτό μπορεί να γίνει με πρόταση 30 βουλευτών. Αυτό μπορεί να γίνει είτε επί της δικής της πρότασης -που είναι και το πιθανότερο στην περίπτωση που αποφασιστεί- είτε και επί της πρότασης άλλου κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζητήσει να μην ακολουθηθεί το προηγούμενο του Χρήστου Τριαντοπούλου και να λειτουργήσει κανονικά η προανακριτική επιτροπή όπως προβλέπει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της Βουλής, ασκώντας τις ανακριτικές και εισαγγελικές της αρμοδιότητες.

Τι ετοιμάζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Εν τω μεταξύ τις δικές τους κινήσεις κάνουν τα δύο κόμματα της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Χθες συναντήθηκαν οι πρόεδροί τους, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης για να συντονίσουν τα βήματά τους. Από κοινού διαθέτουν τους απαραίτητους 30 βουλευτές.

Όπως διέρρευσε μετά την συνάντηση τους: «Διατυπώθηκε η κοινή βούληση να υπάρξει πλήρης διερεύνηση για απόδοση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και για όλα τα αδικήματα. Συμφωνήθηκε ότι για το έγκλημα των Τεμπών πρέπει να υπάρξει ουσιαστική Προκαταρκτική Επιτροπή στη Βουλή και όχι επανάληψη της αντισυνταγματικής και παράνομης Προανακριτικής Τριαντόπουλου, που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης».

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων για την διαμόρφωση της τελικής πρότασης.