Skip to main content

Ακόμη πιο πίσω το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Τα θέματα «χαμηλής πολιτικής» πηγαίνουν καλά, αλλά ο Τούρκος Πρέσβης δεν έκρυψε ότι οι διαφορές είναι αγεφύρωτες.

Σε κλίμα πολιτιστικής σύμπλευσης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Ωδείο Αθηνών μουσική εκδήλωση με έντονο συμβολισμό, παρουσία του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα, Çağatay Erciyes.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής επαναπροσέγγισης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τον πολιτισμό – να τίθεται στο επίκεντρο των διμερών επαφών.

Τα θέματα χαμηλής πολιτικής πηγαίνουν καλά, αλλά ο Τούρκος Πρέσβης δεν έκρυψε ότι οι διαφορές είναι αγεφύρωτες.

Η αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην παρούσα φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας λόγο για μια περίοδο «ιδιαίτερα θετική» την τελευταία διετία.

Όπως ανέφερε, οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργικοί, ενώ υπενθύμισε πως μόλις το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας Γιώργου Γεραπετρίτη και Τουρκίας Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια, στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος Πρέσβης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα εντός των επόμενων μηνών.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, σημειώνοντας πως η πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να αναπτυχθεί μια σχέση αμοιβαίου οφέλους και σεβασμού.

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πολιτισμού, ο κ. Erciyes τον χαρακτήρισε «ζωτικό παράγοντα» στην προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης, ενώ συνεχάρη τόσο την Ελληνίδα Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, όσο και τον Τούρκο ομόλογό της, Mehmet Ersoy, για τη συμβολή τους στην ενίσχυση των πολιτιστικών ανταλλαγών.

«Πανανθρώπινος δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας, η μουσική»

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, «η μουσική αποτελεί έναν πανανθρώπινο δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας», σημειώνοντας ότι η αποψινή βραδιά είναι μια ακόμη «έκφραση του κοινού οράματος για ένα πιο ήρεμο μέλλον».

Παράλληλα, έκανε λόγο για δύο εξαιρετικούς καλλιτέχνες — την Τουρκάλα ερμηνεύτρια Nazlı Hacıalioğlu και τον Έλληνα δεξιοτέχνη του κλαρίνου Θανάση Βασιλόπουλο — οι οποίοι, όπως τόνισε, ενώνουν τις μουσικές τους διαδρομές αλλά και τους λαούς τους μέσα από τη δύναμη της τέχνης.

Ο κ. Erciyes επεσήμανε ότι η πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών έλαβε χώρα πέρυσι στην οικία του στην Αθήνα, μια βραδιά που χαρακτήρισε «ανεξίτηλη», εκφράζοντας τη χαρά του για την εκ νέου παρουσία τους στη σκηνή του Ωδείου.

«Ας συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες, μέσω του πολιτισμού, της συνεργασίας και ενός κοινού οράματος για το μέλλον»

Στο ίδιο πνεύμα, υπενθύμισε μια σειρά κοινών πρωτοβουλιών που έλαβαν χώρα το περασμένο διάστημα, μεταξύ των οποίων, η ελληνοτουρκική θεατρική συμπαραγωγή Ρωμαίος και Ιουλιέτα, η στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και η επιστροφή στην Τουρκία αρχαιολογικών αντικειμένων που είχαν εξαχθεί παράνομα.

Ο Τούρκος Πρέσβης ευχαρίστησε δημόσια τα Υπουργεία Πολιτισμού των δύο χωρών για τη συνδιοργάνωση της συναυλίας, ενώ έκανε ειδική μνεία στον Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών, κ. Νίκο Τσούχλο, για τη φιλοξενία στον «ιστορικό και εμπνευσμένο» χώρο, όπως τον χαρακτήρισε.

«Ας συνεχίσουμε να χτίζουμε γέφυρες, μέσω του πολιτισμού, της συνεργασίας και ενός κοινού οράματος για το μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η μουσική μπορεί να μιλήσει για την κοινή μας ανθρωπιά καλύτερα απ’ ό,τι οι λέξεις».

Η συναυλία ολοκληρώθηκε μέσα σε θερμό κλίμα, με το κοινό να ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στις ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών, επιβεβαιώνοντας μέσα από αυτή την βραδιά, τη δυνατότητα των λαών να συναντώνται πέρα από τις πολιτικές διαφορές.