Skip to main content

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς στο Βερολίνο – «Νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις»

(REUTERS/Lisi Niesner)

Τα «καυτά» θέματα στην ατζέντα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γερμανό καγκελάριο, Φρίντριχ Μερτς, στο Βερολίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός από τον κ. Μερτς μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο κ. Μητσοτάκης έφθασε λίγο μετά τις 13.00 στην καγκελαρία, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Μερτς.

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διμερείς συνομιλίες και θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου.

Πηγή φωτ. Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού
Πηγή φωτ. Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού
(REUTERS/Lisi Niesner)

Η ατζέντα

Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ηγετών βρίσκονται τα θέματα οικονομίας, επενδύσεων, άμυνας και όλα τα μεγάλα θέματα της ευρωπαϊκής και διεθνούς ατζέντας (ανταγωνιστικότητα, διατλαντικές σχέσεις, εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή).

Πηγή φωτ. Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού
(REUTERS/Lisi Niesner)

Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, εκτιμάται ότι «η ανάληψη καθηκόντων από τον κ. Μερτς μπορεί να σηματοδοτήσει νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις». «Η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Eυρωζώνη, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και συμμετέχει στο τραπέζι των ευρωπαϊκών αποφάσεων ως εταίρος με εποικοδομητικές προτάσεις και πρωτοβουλίες και όχι ως ‘πρόβλημα’», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τη διάσταση αυτή, μεταξύ άλλων, αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στην αποψινή του ομιλία στο πλαίσιο της «Ημέρας της Οικονομίας» που διοργανώνει το Οικονομικό Συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). όπου θα βραβευτεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.

Το μεταναστευτικό

Πηγή φωτ. Γρ. Τύπου του Πρωθυπουργού

Στα «καυτά» θέματα της ατζέντας περιλαμβάνεται το μεταναστευτικό. Ερωτηθείς σχετικά, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους, δήλωσε χθες ότι «το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη».

«Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το αν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση». Διαβεβαίωσε δε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για την μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους.

(REUTERS/Lisi Niesner)

Τα Eurofighter

Ένα ακόμη ακανθώδες θέμα είναι το ενδεχόμενο πώλησης Εurofighter στην Τουρκία, που άφησε ανοιχτό ο Γερμανός καγκελάριος σε πρόσφατες δηλώσεις του. Ερωτηθείς για το εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συζητήσει με τον κ. Μερτς για το ζήτημα των Eurofighter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πως «τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη».

«Είναι νομίζω ένας κανόνας απαράβατος που ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί και τον τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία» σημείωσε.

Επισήμανε δε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει προχωρήσει και σε πολύ μεγάλο βαθμό υλοποιεί το πιο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών. Ισχυροποιείται αμυντικά και διπλωματικά όσο δεν έχει ισχυροποιηθεί ποτέ», προσθέτοντας πως «από εκεί και πέρα η χώρα μας έχει όλα τα εργαλεία τα οποία όταν χρειάζεται χρησιμοποιεί για την προστασία των δικών της συμφερόντων».