Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη – Χακάν Φιντάν

(ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΙΣΜΗΝΗ / INTIME NEWS)

Τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου

Ενόσω ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί τις διπλωματικές του συναντήσεις εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την «κρίσιμη» συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. 

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βρίσκεται σήμερα στην Γερμανία, στις 14 και 15 Μαϊου όμως θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια τη Τουρκίας παρουσία και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο ο οποίος αναμένεται να προωθήσει την ατζέντα του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ.

Εκεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μία συνάντηση που θεωρείται κρίσιμη καθώς εφόσον πάνε όλα… καλά οι δύο ΥΠΕΞ θα ορίσουν -ενδεχομένως- την ημερομηνία που θα διεξαχθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως έχει δηλώσει προ ημερών ο Γ. Γεραπετρίτης η συνάντηση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών όπως αυτές αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πραγματοποιήθηκαν, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, σε θετικό κλίμα.

Παράλληλα Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν πραγματοποίησαν ένα σύντομο τετ α τετ (περί τα 20 λεπτά) έπειτα από πρόσκληση του τελευταίου στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη όπου συζητήθηκαν «θέματα επικαιρότητας, δηλαδή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα διεθνή και περιφερειακά, τα οποία αποτελούν κοινές προκλήσεις για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Από την πλευρά της Αθήνας, όπως επισημαίνουν από την Βασ. Σοφίας, η διάθεση είναι να παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, οι οποίοι διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή ώστε να μπορούμε να προλαμβάνονται τυχόν κρίσεις ενώ ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε το δικό του στίγμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσο περισσότερο συζητούμε τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα, έστω και αν διαφωνούμε».

Άλλωστε οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν αμετακίνητες με την Αθήνα να βλέπει ως ένα και μόνο πρόβλημα την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ενώ η απέναντι πλευρά «βλέπει» ένα πακέτο… προβλημάτων.

Την ίδια στιγμή σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Χακάν Φινταν υπενθύμισε τις θέσεις της Άγκυρας αναφέροντας ότι «Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Συζητάμε προς αυτή την κατεύθυνση.Έχουμε έναν καλό διάλογο με τον νέο υπουργό Εξωτερικών. Τόσο οι δικές τους όσο και οι δικές μας ‘κόκκινες γραμμές’ είναι σαφείς. Επιδιώκουμε το πώς μπορούν και οι δύο πλευρές να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους τηρώντας αυτές τις ”κόκκινες γραμμές”» προσθέτοντας ότι «Δεν τίθεται πότε λόγος να υποχωρήσουμε από τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο ή στο Αιγαίο».

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Μπορεί η πρόσφατη αντίδραση της γείτονος να εκφράστηκε μετά τη δημοσιοποίηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με το τουρκικό ΥΠΕΞ αλλά και ΥΠΑΜ να κάνει λόγο για παραβίαση της δικαιοδοσίας της Τουρκίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο και να «απειλεί» πως θα υποβάλει το δικό της Σxέδιο στην UNESCO και στους αρμόδιους φορείς των Ηνωμένων Εθνών, ταυτόχρονα όμως θετική είναι η εξέλιξη αναφορικά με την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Όπως δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος «αναμένεται η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το 2026».

Η ατζέντα της άτυπης Συνόδου

Ψηλά στην ατζέντα της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αναμένεται να βρεθεί ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς την Πέμπτη (15/5) αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Ουκρανίας–Ρωσίας, με φόντο την πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών.

Αλλά παραμένει άγνωστος… Χ εάν θα παρευρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τον τελευταίο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθώς ήδη θα βρίσκεται στην περιοχή, και όπως δήλωσε «Το σκέφτομαι σοβαρά. Αν δω ότι μπορεί να γίνει κάτι, μπορεί να πετάξω ώς εκεί».

Το μόνο σίγουρο «ναι» προέρχεται από τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενώ από την πλευρά της Ρωσίας ο Ντμίτρι Πεσκόφ αρκέστηκε σε ένα «είπα όσα μπορούσα για το θέμα».

Στο «τραπέζι» της Συνόδου θα βρεθούν και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπως επίσης η στρατηγική Συνοχής και Ασφάλειας, η ενίσχυση της ενότητας της Συμμαχίας ενόψει των νέων γεωπολιτικών προκλήσεων, οι σχέσεις ΝΑΤΟ-ΕΕ, η αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και Εξωτερικές Απειλές, η ενίσχυση της Άμυνας και Επενδύσεις, αλλά και η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής της Χάγης που θα λάβει χώρα από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου.