Σε αυστηροποίηση των διατάξεων που διέπουν την αξιολόγηση στο Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση, εισάγοντας κυρώσεις για υπαλλήλους που αρνούνται να υπαχθούν στη διαδικασία και οι οποίες θα ξεκινούν από την αφαίρεση μισθού έως την απόλυση.
Στην κυριακάτικη ανάρτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι επίκειται αυστηροποίηση «των ποινών για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά ”αρνητές αξιολόγησης”, οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια».
Επιπλέον, δημοσίευμα της «Καθημερινής», αναφέρει ότι η υπό επεξεργασία ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι αρνηθούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο θα βρίσκονται αντιμέτωποι με κλιμακούμενες ποινές. Στην πρώτη άρνηση για αξιολόγηση θα προβλέπεται στέρηση έως δύο μισθών και σε περίπτωση υποτροπής θα προβλέπεται η παραπομπή του για οριστική απόλυση από το Δημόσιο.
Ουσιαστικά η άρνηση της αξιολόγησης θα προστεθεί στα πειθαρχικά παραπτώματα που μπορεί να επιφέρουν και σήμερα ποινή απόλυσης.
Τροχιοδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων ήταν άλλωστε και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο υπουργείο Παιδείας. Τότε ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «ειδικά για την κατηγορία εκείνων των εκπαιδευτικών που αρνούνται να αξιολογηθούν (..) εάν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».
Συμφωνα με την ίδια πηγή η διαβάθμιση των προωθούμενων ποινών θα είναι η εξής:
- Σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης υπαλλήλου να συμμετάσχει ή να προβεί σε ενέργεια που θα αφορά στον προγραμματισμό, στην αξιολόγηση, στη στοχοθεσία, στις μετρήσεις ή στις επιμορφώσεις και σε κάθε άλλη διαδικασία σχετική με την απόδοση ή την ποιότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου, θα επιβάλλεται πρόστιμο, ίσο με τις αποδοχές δύο μηνών.
- Ποινή οριστικής παύσης θα είναι δυνατόν να επιβάλλεται σε περίπτωση που ένας υπάλληλος αρνηθεί σε δύο συνεχόμενες αξιολογικές περιόδους υπαλλήλου να λάβει μέρος στη διαδικασία είτε ως αξιολογητής είτε ως αξιολογούμενος.
Συνταγματική θωράκιση και αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια
Στόχος είναι οι νέες ρυθμίσεις να υπαχθούν και υπό συνταγματική αιγίδα, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει ότι η Ν.Δ. θα προτείνει ο θεσμός της αξιολόγησης θα πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά κατά τη διαδικασία της επόμενης συνταγματικής αναθεωρήσεως.
Παράλληλα προωθείται η δημιουργία ενός νέου πειθαρχικού οργάνου, το οποίο ου θα ονομάζεται Πειθαρχικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, το οποίο θα στελεχωθεί μόνο από λειτουργούς του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και θα λαμβάνει πολύ πιο γρήγορα αποφάσεις.
Τα στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τους οποίους θα απαρτίζεται το πειθαρχικό όργανο θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, καθώς θα απαλλάσσονται από άλλα καθήκοντα, έχοντας πλέον τον χρόνο και την υποχρέωση για επίσπευση των διαδικασιών.
Η ανάρτηση Μητσοτάκη
Το σχετικό απόσπασμα της ανάρτησηςτου πρωθυπουργού:
«Ξεκινώ αμέσως με δύο «επαναστατικά αυτονόητα»:το πρώτο είναι η δυνατότητα που δίνουμε στους πολίτες να βαθμολογούν οι ίδιοι τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω του axiologisi.ypes.gov.gr. Είναι μια διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τρέχει παράλληλα με τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης υπηρεσιών και υπαλλήλων που καθιερώσαμε από το 2023. Το ερωτηματολόγιο αφορά τους πιο βασικούς τομείς του Δημοσίου και τα αποτελέσματά του θα εξάγονται και θα δημοσιοποιούνται, αποτελώντας έναν χρήσιμο οδηγό για να βελτιώσουμε το κράτος τόσο σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης, όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σκοπός αυτών των προσπαθειών δεν είναι η τιμωρία, αλλά η βελτίωση. Να εντοπίσουμε τις αδυναμίες και να παρέμβουμε όπου χρειάζεται, για ένα κράτος πιο φιλικό και αποτελεσματικό. Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, σας προτρέπω να μπείτε στην πλατφόρμα και να υποβάλετε την αξιολόγησή σας.
Πολύ σύντομα, επίσης, θα αρχίσουν να αποστέλλονται ψηφιακά και ειδικά ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση υπηρεσιών πρώτης γραμμής, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας, που θα αξιολογούνται από όσους λαμβάνουν εξιτήριο κατόπιν νοσηλείας σε κάποιο από τα νοσοκομεία μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να καταγράψουμε την άποψη για κάθε νοσοκομείο και να γίνουμε συνολικά καλύτεροι.
Το ελληνικό δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του. Και λέγοντας αυτό, περνάω στο δεύτερο «επαναστατικό αυτονόητο», για το οποίο σας είχα μιλήσει ξανά τον Ιανουάριο: τη διαφάνεια στην πειθαρχική διαδικασία για τους δημόσιους υπαλλήλους. Για πρώτη φορά, μέσα από τη πλατφόρμα e-peitharxika.aead.gr/public-stats, όλοι οι πολίτες μπορούν να δουν τα -πλέον- ανοιχτά και ανωνυμοποιημένα δεδομένα για το τι πραγματικά συμβαίνει: πόσες προκαταρκτικές και ένορκες διοικητικές εξετάσεις έγιναν, ποια η τύχη τους, σε πόσους υπαλλήλους ασκήθηκε δίωξη ή απαλλάχθηκαν, σε πόσους επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές ή διοικητικές κυρώσεις.
Με την αναμόρφωση του πειθαρχικού κώδικα που θα νομοθετήσουμε λίαν συντόμως, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται επιτέλους με ταχύτητα και θα ολοκληρώνονται μέσα σε λίγους μήνες, αντί για χρόνια. Σε αυτό θα συμβάλει και η στελέχωση των Πειθαρχικών Συμβουλίων αποκλειστικά από νομικούς συμβούλους του κράτους πλήρους απασχόλησης. Παράλληλα, θα αυστηροποιηθούν και οι ποινές για τους δημόσιους υπαλλήλους που είναι συστηματικά «αρνητές αξιολόγησης», οι οποίοι θα παραπέμπονται με ποινή οριστικής απόλυσης στα νέα Πειθαρχικά Συμβούλια. Η λογοδοσία δεν είναι απειλή. Είναι προϋπόθεση για ένα καλύτερο, δίκαιο και αποτελεσματικό δημόσιο».