Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Το κράτος πρέπει να υιοθετήσει startup λογική

Στο πλαίσιο εκδήλωσης της διαδικτυακής εφημερίδας «TechCrunch»

Τη διατηρήσιμη ανάπτυξη έθεσε ως προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση που είχε με τη δημοσιογράφο, Connie Loizos, στο πλαίσιο εκδήλωσης της διαδικτυακής εφημερίδας TechCrunch στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

«Έχουμε πολλά μπροστά μας, θέλω να διασφαλίσω ότι η πρόοδος που έχουμε κάνει είναι αμετάβλητη. Να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την Ευρώπη, χάσαμε πολλά χρόνια, η κρίση ήταν οδυνηρή διέλυσε τη χώρα, υποφέραμε πολύ. Μεγάλη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος αυτή είναι μη αναστρέψιμη. Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα, αλλά νομίζω ότι έχουμε βγει από τον φαύλο κύκλο του παρελθόντος», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το στοίχημα είναι να πάμε μπροστά και να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος είναι μη αναστρέψιμη», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις νεοφυείς επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό είπε, μεταξύ άλλων, πως υπήρχε η αντίληψη ότι δεν έχουμε μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον. «Και νομίζω πως μπορέσαμε να αλλάξουμε αυτήν την προσδοκία κι αυτό δεν είναι εγωιστικό», σημείωσε και τόνισε πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση από την αρχή έδωσε κίνητρα πέρα από σταθερότητα και ένα κράτος με υποσχόμενο μέλλον. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις μετοχικές επιλογές, στο φιλικό προς τους επενδυτές περιβάλλον και στις πρωτοβουλίες για την επιστροφή ανθρώπων που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. «Τώρα βλέπουμε να επιστρέφουν και να επενδύουν ειδικά στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης», υπογράμμισε.

«Έχουμε εκπληκτικό ταλέντο. Το θέμα είναι: πώς χτίζουμε τη γέφυρα και φέρνουμε αυτούς τους ανθρώπους πίσω.. Ίσως να μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τη στρατηγική μας για την Τεχνητή Νοημοσύνη», συμπλήρωσε.

«Η ιδέα είναι πάντα να υπερβαίνουμε τις δυνατότητές μας. Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος, αλλά για να ξεπεράσουμε και πολλές ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον νέο Καγκελάριο της Γερμανίας, ο οποίος του είπε πως θα ιδρύσει υπουργείο ψηφιακής πολιτικής όπως συνέβη στην Ελλάδα.

«Η τεχνολογία – και ειδικά η AI – είναι επίσης μια ευκαιρία να βελτιώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες. Δεν είναι απλώς το τι είναι μια startup, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε, πώς μπορούμε να είμαστε πελάτες των υπηρεσιών αυτών, πώς μπορεί και το κράτος να υιοθετήσει startup λογική. Τι σημαίνει να έχεις ένα “startup κράτος”; Δεν είναι απαραίτητα προφανές. Αλλά κάποιες φορές μπορούμε να λειτουργήσουμε πολύ πιο προοδευτικά από τον ιδιωτικό τομέα. Και πέρα από τις φοροαπαλλαγές, οι άνθρωποι δεν επιστρέφουν μόνο γι’ αυτό. Επιστρέφουν όταν υπάρχουν καλές ευκαιρίες απασχόλησης, όταν βλέπουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι σημαντικό με την επιχείρησή τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μεγάλη πρόοδος στο ψηφιακό κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο ψηφιακό κράτος γιατί απόφαση της κυβέρνησης το 2019 ήταν μια Εθνική Στρατηγική Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

«Όλες οι εφαρμογές συγκεντρώθηκαν κάτω από μια ομπρέλα, και θα φτάσουμε να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα, ώστε να παρέχονται ψηφιακές υπηρεσίες εκτός των υπουργείων. Αν ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρέχεις καλές υπηρεσίες online, είναι καλό και για τον υπουργό – γιατί διευκολύνει τη ζωή των πολιτών», συνέχισε. Έφερε δε ως παράδειγμα το πρόγραμμα εμβολιασμού την περίοδο της πανδημίας.

«Ήταν πλήρως ψηφιακό. Δεν υπήρχε καθόλου χαρτί. Οι φίλοι μου από τις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να το πιστέψουν», είπε με έμφαση και συμπήρωσε: «Και έπειτα προχωρήσαμε σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με τα πιστοποιητικά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να ταξιδεύουν. Ήταν κάτι πραγματικά καινοτόμο».