Skip to main content

Κ. Χατζηδάκης: Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ανομίας στα πανεπιστήμια – Πρέπει να έχουν συνέπειες οι πρυτανικές Αρχές

REUTERS/Eva Manez

Σε τέσσερις άξονες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης- Πού θα δοθεί έμφαση στη ΔΕΘ

Για το πανεπιστημιακό άσυλο και τα επεισόδια που γίνονται στα ΑΕΙ μίλησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας πως ο νόμος για τα πανεπιστήμια δεν έχει εφαρμοστεί στην ολότητά του.

Παράλληλα, όπως τόνισε, πρέπει να έχουν συνέπειες οι πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν τον νόμο.

Μιλώντας για τις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, είπε ότι θα δοθεί έμφαση στη μείωση των φόρων που θα είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που γίνεται εδώ και έξι χρόνια.

Παρεμβάσεις για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών στα ΑΕΙ

Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε την απόλυτη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει χωρίς καθυστέρηση, με πνεύμα κοινής λογικής την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων και προανήγγειλε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε τέσσερις άξονες:

  • Πρώτον, αξιοποίηση όλων των τεχνολογικών εργαλείων της εποχής προκειμένου να υπάρχει έλεγχος του τι συμβαίνει. «Για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανθρώπινης ζωής και με σεβασμό προφανώς των προσωπικών δεδομένων», ανέφερε.
  • Δεύτερον, ευθύνες σε όσους συμμετέχουν ή πρωτοστατούν στα επεισόδια. Στην περίπτωση που είναι φοιτητής, αυτό «θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δεν μπορεί να είσαι φοιτητής και να χτυπάς τους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους ενέργειες. Πρέπει να μπει ένα όριο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Τρίτον, συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται, πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» ανέφερε.
  • Τέταρτον, συνέπειες και από την πλευρά του αστικού δικαίου. «Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει», επεσήμανε επίσης.

«Θα γίνουν παρεμβάσεις για επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών ώστε να υπάρχουν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Είναι υποχρέωσή μας απέναντι όχι μόνο στην εφαρμογή του νόμου αλλά και απέναντι στους πολίτες και στην προστασία της πλειονότητας μέσα στα πανεπιστήμια», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

«Η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τα θέματα του ασύλου και της ασυδοσίας που επικρατεί από ορισμένες πλευρές, δεν γίνεται σε καμία άλλη προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα. Η κυβέρνηση δεν διεκδικεί το αλάθητο, αλλά θα περιμέναμε και από την αντιπολίτευση να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια. Δεν είναι νοητό στα πανεπιστήμια να υπάρχουν τα ζητήματα αυτά, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στα γήπεδα, με τα μέτρα που ελήφθησαν πρόσφατα από τα συναρμόδια υπουργεία, δεν υπάρχει καμία σύγκριση με αυτά που συνέβαιναν παλαιότερα», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε πάντως και τα βήματα που προηγήθηκαν, όπως οι ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο με τη δυνατότητα της αστυνομίας να παρεμβαίνει, που ήταν μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Επίσης, σημείωσε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν σήμερα στους πανεπιστημιακούς χώρους ενεργές καταλήψεις. Ο νόμος ρύθμισε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια το θέμα, ο οποίος, ωστόσο, δεν έχει εφαρμοστεί στο σύνολό του με αποτέλεσμα να υπάρχουν γκρίζες ζώνες προς αντιμετώπιση, είπε επίσης.

Δείγμα γραφής η περίπτωση Τριαντόπουλου

Απαντώντας επίσης σε ερωτήσεις για την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός και εγώ πριν από λίγες ημέρες ότι θα έπρεπε να ήμασταν ανόητοι πολιτικά αν θέλαμε να συγκαλύψουμε κάτι στην υπόθεση αυτή. Είναι θέμα κάθαρσης για την τραγωδία αλλά και θέμα που έχει να κάνει με την προοπτική του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης».

«Η περίπτωση Τριαντόπουλου αποτελεί σαφές δείγμα γραφής από την κυβέρνηση», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αναφορικά με την στάση που θα τηρήσει το κόμμα του για τον κ. Καραμανλή δήλωσε: «Ας διαβάσουμε όλοι τι λέει αυτή η δικογραφία και ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Μην καταλήγουμε σε όποιες κατηγορίες και για όποιο βαθμό αδικήματος» προσθέτοντας ότι είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να προτρέχει κανείς στην τόσο σημαντική υπόθεση.

Έμφαση στη μείωση φόρων

Μιλώντας για τη ΔΕΘ ο κ. Χατζηδάκης και στα όσα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε: «Η έμφαση στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως έχει ήδη τονιστεί από την κυβέρνηση, θα είναι στην περαιτέρω μείωση των φόρων. Το ποιοι φόροι θα είναι αυτοί, θα το δούμε. Δεν θα είναι έμμεσοι. Μιλάμε για άμεσους φόρου, διότι αυτοί καταλήγουν με σιγουριά στις τσέπες του πολίτη».