Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης: Ποια «ήρεμα νερά»; – Απαντήσατε με «διπλωματικούς κύκλους» στις τουρκικές προκλήσεις από τα Κατεχόμενα

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η δική σας διπλωματική γλώσσα υποβαθμίζει αυτές τις προκλήσεις από την Τουρκία», είπε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση

«Όταν μιλάμε για την εθνική ισχύ, δεν αναφερόμαστε μόνο στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Για εμάς, εθνική ισχύς είναι και η ενίσχυση των δομών, που στηρίζουν το ανθρώπινο δυναμικό τους — όπως τα στρατιωτικά νοσοκομεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δυστυχώς, το παρόν νομοσχέδιο δεν ενισχύει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την περαιτέρω υποβάθμισή τους. Όπως άλλωστε έχει συμβεί συνολικά με τη δημόσια υγεία τα τελευταία έξι χρόνια υπό τη διακυβέρνησή σας. Σας το έχουμε επισημάνει πολλές φορές: η ισχύς της χώρας δεν είναι μόνο αριθμοί και στατιστικά. Είναι η ενίσχυση όλων των παραμέτρων της εθνικής μας ισχύος. Είναι η πειστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς. Είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και η στήριξη των ακριτικών περιοχών, της Θράκης, των νησιών μας», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι «σε όλους αυτούς τους τομείς η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο, για αυτό πάει από αποτυχία σε αποτυχία».

Για τη Γάζα

«Στη Γάζα, λίγοι μιλούν για την ανθρωπιστική καταστροφή σε αυτήν την περιοχή της δικής μας γειτονιάς. Πενήντα ημέρες μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, η επιχείρηση εκκένωσης της Γάζας συνεχίζεται σε συμφωνία με όσα έλεγε πριν λίγους μήνες ο κ. Τραμπ. Μιλάμε για εκατόμβη νεκρών αμάχων. Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει, ακόμη και πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια δέχτηκε επίθεση. Ως πότε η διεθνής κοινότητα θα γυρνά την πλάτη; Όχι από ντροπή, αλλά από υποκρισία. Από σιωπηλή αποδοχή της εξελισσόμενης τραγωδίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Δυστυχώς, όμως, η Ευρώπη, ο δικός μας χώρος δράσης, πώς αντιμετωπίζει αυτές τις σημαντικές κρίσεις; Αυτήν την ανθρωπιστική καταστροφή;», ανάφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για την Τουρκία και την εξωτερική πολιτική

«Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα βλέπουμε να πηγαίνει με βήματα πάρα πολύ αργά.  Δεν έχουμε άλλο χρόνο. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν μια άλλη δική τους στρατηγική, που περιφρονεί τις δικές μας ανάγκες. Η Ευρώπη πρέπει να τρέξει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Πώς όμως;

Η ενίσχυση της αμυντικής πολιτικής της ΕΕ δεν μπορεί να γίνεται εν κενώ, αλλά στη βάση των αρχών, αξιών και της αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Αν έχουμε υπογραμμίσει αυτήν την διάταξη στην προτεραιοποίηση της κοινής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, δεν μπορεί να συζητά κανένα κράτος την όποια συμμετοχή της Τουρκίας στη νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας. Τι θέση έχει η Τουρκία σε αυτό το σύστημα ασφαλείας, που δεν δέχεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, απειλεί την Ελλάδα με casus belli και υπονομεύει την όποια λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο;», διερωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

«Υπάρχει σχέδιο αποτροπής αρνητικών εξελίξεων σε σχέση με την όποια συμμετοχή της Τουρκίας σε σχέση με συμπαραγωγές και τη νέα αρχιτεκτονική άμυνας της Ευρώπης; Πότε θέσαμε αυτά τα θέματα ολοκληρωμένα ως χώρα με τραγικές εμπειρίες έναντι της Τουρκίας;», σημείωσε.

Για τα «ήρεμα νερά»

«Αλλά, αντ’ αυτού, έχουμε το γνωστό επικοινωνιακό αφήγημα «ήρεμα νερά». Σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση είναι «ήρεμα νερά». Ποια «ήρεμα νερά»; «Ήρεμα νερά» είναι οι δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα; Και απαντώνται μέσω «διπλωματικών κύκλων»; Άρα, εσείς το υποβαθμίζετε το ζήτημα. Περιμένουμε άλλη συμπεριφορά από τους εταίρους μας, όταν αυτές οι ακραίες δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα που επί της ουσίας οδηγούν στη διχοτόμηση του νησιού, στην de facto αποδοχή του Αττίλα, απαντώνται μέσω διαρροών και «διπλωματικών κύκλων»; Είναι σοβαρή στάση αυτή για αυτά τα τεράστια και κρίσιμα εθνικά ζητήματα της χώρας μας;», πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η δική σας διπλωματική γλώσσα υποβαθμίζει αυτές τις προκλήσεις από την Τουρκία. Γιατί, λοιπόν, επιλέχθηκε αυτός ο δρόμος; Θέλω μία απάντηση κύριε Υπουργέ. Γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τον δρόμο της υποβάθμισης των ακραίων αυτών προκλήσεων για τόσο ευαίσθητα θέματα;», διερωτήθηκε.

«Αλλά, σε εμάς δεν προκαλεί έκπληξη αυτό. Δεν είναι πρώτη φορά. Το Υπουργείο Εξωτερικών στην απλή και συγκεκριμένη ερώτηση «πείτε μας επιτέλους το χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου σύνδεσης Κύπρου-Κρήτης» μας λέει «κάποτε θα γίνει και αυτό». Σε εύθετο χρόνο. Είναι αυτό χρονοδιάγραμμα για μία επένδυση 650 εκατ. ευρώ δεσμευμένων από ευρωπαϊκά κονδύλια και άμεσα συνδεδεμένη με τον σεβασμό στα κυριαρχικά μας δικαιώματα; Θέλουμε από τον Πρωθυπουργό ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα. Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο; Διότι, σε άλλη περίπτωση, ουσιαστικά τι αποδεχόμαστε; Τους τραμπουκισμούς της Τουρκίας εις βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στη μία περίπτωση, λοιπόν, «διπλωματικοί κύκλοι», στην άλλη «εύθετος χρόνος». Όχι, εμείς θέλουμε μία άλλη προσέγγιση. Πιο σοβαρή, πιο στιβαρή και πιο ολοκληρωμένη. Γιατί σε άλλη περίπτωση θα έχετε πολύ μεγάλες ευθύνες για την οποιαδήποτε αδυναμία ολοκλήρωσης της επένδυσης. Εσείς ξεκινήσατε αυτήν την επένδυση. Όταν ξεκινάς μια τέτοια επένδυση, πρέπει να γνωρίζεις και τις προκλήσεις και πώς πρέπει να τις αντιμετωπίσεις για να μην εκτίθεται η χώρα σου. Ο ελληνικός λαός, λοιπόν, θέλει αλήθειες. Ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Για τη βία στα πανεπιστήμια

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας εντός των πανεπιστημίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «όλα τα αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους».

«Είναι αδιανόητο -και δεν το λέω μόνο για εσάς, αλλά και για άλλα κόμματα- να συζητάμε αν καταδικάζουμε ή όχι αυτά τα βίαια γεγονότα. Είναι αδιανόητη η βία μέσα στα πανεπιστήμια και σε οποιοδήποτε άλλο χώρο της εκπαίδευσης. Αλλά από την καταγγελία μέχρι την αντιμετώπιση υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό. Τι έχετε κάνει; Θέλω να διεγείρω τη μνήμη σας σχετικά με το τι λέγατε για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Από την πρώτη στιγμή, σημειώσαμε κάτι πολύ απλό: κάντε ό,τι και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κάρτα εισόδου του φοιτητή στο πανεπιστήμιο, εσωτερικές μονάδες φύλαξης που θα μπορούν, όταν υπάρχουν παράνομες πράξεις να καλούν την Ελληνική Αστυνομία και να κάνει τη δουλειά της. Αυτό το τόσο απλό γιατί δεν εφαρμόζεται και δεν υλοποιείται; Και έπρεπε να κατασπαταλήσετε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τους φόρους του ελληνικού λαού, να λέτε «ή είσαι με την πανεπιστημιακή αστυνομία ή είσαι με το μπάχαλο» για να διχάζετε, να μη λύσετε το θέμα και μετά από έξι χρόνια να παραδεχτείτε ότι απέτυχε η πανεπιστημιακή αστυνομία. Για μια άλλη φορά μία «τρύπα στο νερό» γιατί όλα για εσάς είναι επικοινωνία, διχασμός και προπαγανδιστικά παιχνίδια. Φιάσκο, λοιπόν, η πανεπιστημιακή αστυνομία», ανάφερε.

«Γιατί όμως ακολουθήσατε αυτή την στρατηγική;», διερωτήθηκε, για να σημειώσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «ο διχασμός της κοινωνίας είναι για εσάς πολιτικό εργαλείο».

Για τις αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας»

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις για την «Ομάδα Αλήθειας», κάνοντας λόγο για «ένα τριγωνικό σύστημα διαπλοκής – αυτό βλέπουν οι πολίτες – ανάμεσα σε κυβέρνηση, ιδιώτες επιχειρηματίες, -που προφανέστατα έχουν κάποιο όφελος για να στηρίζουν αυτά τα συστήματα προπαγάνδας- και το κράτος, κρατικές δαπάνες, προγράμματα προς αξιοποίηση για να ενισχύουν τους προπαγανδιστικούς σας μηχανισμούς».

«Σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος θα είχε επέμβει ο οικονομικός Εισαγγελέας γιατί υπάρχει παράνομη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας. Ποιους κοροϊδεύετε; Για να δείτε την ηθική σας κατρακύλα: καταγγείλατε για αυτές τις πρακτικές τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αξιοποιεί κονδύλια των ΔΕΚΟ, -έλεγε ο πρωθυπουργός-, για τα τρολς του διαδικτύου. Τώρα εσείς αξιοποιείτε αυτά τα χρήματα και των ιδιωτών. Δηλαδή μία από τα ίδια έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Για εσάς όμως δεν είναι τίποτα, δεν είναι σκάνδαλο.

Όχι. Για εμάς είναι ένα πολύ μεγάλο ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Είναι σκανδαλώδες να χρηματοδοτούνται προπαγανδιστικοί μηχανισμοί από το κράτος και από ιδιώτες που υπηρετούν ένα κόμμα – όποιο κόμμα. Και αυτή είναι η διαφορά μας. Αυτή είναι ακριβώς η διαφορά μας. Δεν καταγγέλλουμε αυτά που έκαναν οι άλλοι μέχρι να πέσουν και να έρθουμε εμείς να κάνουμε τα ίδια και χειρότερα. Και στους μηχανισμούς του διαδικτύου και στις υποκλοπές και στη δικαιοσύνη και στους θεσμούς».