«Ζούμε τον αιώνα των μεγάλων αβεβαιοτήτων και μιας γενικευμένης κρίσης ανασφάλειας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο 6ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Αναφερόμενος στα καθ’ ημάς, είπε: «Σε μία περίοδο τόσων μεγάλων αβεβαιοτήτων, θέλουμε και πρέπει να έχουμε εκτός από ισχυρή Ευρώπη και ισχυρή Ελλάδα».
Άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι διαπιστώνεται «ελλειμματικότητα πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία 6 χρόνια στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στην απουσία μας από σημαντικές εξελίξεις, στην έλλειψη πρωτοβουλιών, αλλά θα επιμείνω στο οικονομικό σχέδιο παραγωγής και ανάπτυξης της χώρας μας».
Αποδομώντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης,ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Θέλω να αναδείξω ιδιαίτερα το κρίσιμο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Δυστυχώς, 4 χρόνια μετά βλέπουμε την αποτυχία του σχεδίου Πισσαρίδη, πάνω στο οποίο στηρίχθηκε το Ελλάδα 2.0, και του σχεδιασμού του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τον Απρίλιο του 2021, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διατυμπάνιζε πως στο πρόγραμμα “έχουν ενταχθεί ώριμα έργα με προσεκτική κοστολόγηση”, σύστημα κινήτρων, νέο πληροφοριακό σύστημα, κλπ…
Στα τέλη του 2023 μάθαμε για απένταξη από το Ταμείο Ανάκαμψης δεκάδων εγγειοβελτιωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και έργων πολιτισμού, οπτικών ινών που αφορούσαν και τα νησιά, διασυνοριακών εμπορικών ελέγχων, κ.α.
Ενώ η πραγματική απορρόφηση των πόρων είναι στο 25%, έχουν αξιοποιηθεί μόλις 7,1 δισ. ευρώ.
Και διαβάζουμε για νέες απεντάξεις προϋπολογισμού 1,5 – 1,8 δισ. ευρώ, και ένταξη νέων έργων, αν και είμαστε ήδη στα μέσα του 2025.
Το μείζον όμως πρόβλημα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ο περιορισμός του σε λίγους ομίλους και ο αποκλεισμός της περιφέρειας της χώρας.
Ο πλουραλισμός της οικονομίας, είναι η βασική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η αντίθεσή μας με το σημερινό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο, που στηρίζει ισχυρά τα καρτέλ και τα υπερκέρδη τους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος: Ενίσχυση του ρόλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, των εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων και των συνεταιριστικών τραπεζών, προκειμένου να αναλάβουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των ΜμΕ και της Περιφέρειας, στρατηγική που συνδέεται και με το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας».
Αναφέρθηκε στο υπερπλεόνασμα, σημειώνοντας: «Τα 11,4 δισεκατομμύρια και ιδιαίτερα το υπερπλεόνασμα των 6,5 δισεκατομμυρίων, σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μαζί με πολλά δισεκατομμύρια των υπερκερδών των ολιγοπωλίων, λείπουν από την αγορά, τις επενδύσεις, το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.
Τι σημαίνει το πλεόνασμα, πέρα από απόδειξη κυβερνητικής ανεπάρκειας στη δημοσιονομική διαχείριση; Αλλά και υποκρισίας του κ. Μητσοτάκη που επανειλημμένα μιλούσε για την άδικη πολιτική υπερπλεονασμάτων και για καταστροφική πολιτική των επιδομάτων!
Το υπερπλεόνασμα δεν είναι από την αναγκαία φορολόγηση της αισχροκέρδειας και των άδικων υπέρογκων υπερκερδών, αλλά όπως αποκαλύπτει η ΑΑΔΕ τα 7,123 δισεκατομμύρια είναι από αύξηση φόρων σε σχέση με το 2023, τα 3,575 δισεκατομμύρια είναι από έμμεσους άδικους φόρους και τα 2,62 δισεκατομμύρια ευρώ είναι αύξηση 16,31% των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με το 2023, δηλαδή πλήττει τις ευάλωτες κυρίως κοινωνικές ομάδες. Τα δε επιδόματα των μόλις 590 εκατομμυρίων (230 για επιστροφή ενοικίου και 360 για οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων) αποδεικνύουν ότι και το 2025 θα συνεχιστεί η άδικη φοροεπιδρομή».
Ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στο θέμα των καρτέλ, λέγοντας: «Εμείς μιλάμε συγκεκριμένα για σπάσιμο των εναρμονισμένων πρακτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αποδεδειγμένα στις τράπεζες και στην ενέργεια, αλλά και στην εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό απαιτεί ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου σε κρίσιμους κλάδους, ρύθμιση και έλεγχο της αγοράς, αλλά και μία Επιτροπή Ανταγωνισμού που θα έχει την ισχύ να εκδίδει κανονιστικές αποφάσεις».