Με κοινό μέτωπο και αυστηρή γλώσσα, Λευκωσία και Αθήνα καταδίκασαν τη νέα φιέστα και επίδειξη ισχύος στα Κατεχόμενα και τις προκλητικές δηλώσεις των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ερσίν Τατάρ.
Ελληνική και κυπριαή κυβέρνηση κάνουν λόγο για προκλητική προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, υπονόμευση των προσπαθειών επανέναρξης των συνομιλιών και ωμή επίδειξη τουρκικής επικυριαρχίας επί του κυπριακού εδάφους.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως «εκείνο που ξεχωρίζει από την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στα Κατεχόμενα είναι η έντονη αντίδραση των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας», υπογραμμίζοντας ότι «δεν ανέμενε κάτι διαφορετικό από τον κ. Ερντογάν ή τον κ. Τατάρ». Επανέλαβε με έμφαση πως ο στόχος παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας, με σχέδιο, καθαρό προσανατολισμό και διαρκή προσπάθεια.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδίκασε κατηγορηματικά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα, κάνοντας λόγο για «φιέστα επί καταπατημένης κυπριακής γης», σχεδιασμένη για να ενισχύσει τη ρητορική περί «δύο κρατών» και να παγιώσει την τουρκική παρουσία.
«Ο συμβολικός χαρακτήρας που επιχειρήθηκε να αποδοθεί στην παράνομη επίσκεψη συνάδει πλήρως με την έξαρση της τουρκικής ρητορικής περί λύσης δύο κρατών και αποκαλύπτει τις προθέσεις της Άγκυρας για πλήρη έλεγχο των κατεχόμενων κυπριακών εδαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη»
Στο ίδιο μήκος κύματος διπλωματικές πηγές της Αθήνας χαρακτήρισαν την τουρκική κίνηση ως «εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη», υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία επανεκκίνησης των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, με τον ορισμό προσωπικής απεσταλμένης.
«Κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων στα Κατεχόμενα συνιστά ευθεία πρόκληση. Η επανένωση της Κύπρου στο συμφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών παραμένει ο μόνος αποδεκτός στόχος – προς όφελος όλων των Κυπρίων και της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», τονίζουν.
Συνεχείς προκλήσεις
Να θυμίσουμε ότι ο Ερντογάν εγκαινίασε με τυμπανοκρουσίες το λεγόμενο «προεδρικό μέγαρο» του ψευδοκράτους, σε ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα που περιλαμβάνει επίσης τζαμί και «βουλή» – όλα χρηματοδοτημένα από την Άγκυρα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν επανέλαβε τα περί «δύο κρατών» και δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως συνομιλητή, επιμένοντας στη γραμμή απομόνωσης των Ελληνοκυπρίων.
Σε ακόμη πιο προκλητικό τόνο, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε: «Ακούνε (οι Ελληνοκύπριοι) τα τουρκικά αεροσκάφη και αισθάνονται άσχημα. Το μήνυμα είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μόνοι τους». Μια δήλωση που περισσότερο θυμίζει στρατιωτικό εκφοβισμό παρά πολιτικό λόγο.
Παρά τις προκλήσεις, στη Λευκωσία συνεχίζονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο να διατηρηθούν οι ελπίδες ζωντανές για την επανέναρξη μιας σοβαρής διαπραγμάτευσης, μακριά από θεάματα και προσβλητικές φιέστες.