Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Ανάγκη για βελτίωση ανταγωνιστικότητας και διασφάλιση ενεργειακής σταθερότητας – Η Ευρώπη να γίνει εργοστάσιο ανάπτυξης

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πάντα ήμασταν ως Ελλάδα ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός ΝΑΤΟ

Στην ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και διασφάλισης ενεργειακής σταθερότητας στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στη Βαλένθια της Ισπανίας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι πάντα ήμασταν ως Ελλάδα ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός ΝΑΤΟ, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να μεταμορφωθεί από «εργοστάσιο» ρυθμιστικών κανόνων σε «εργοστάσιο» ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ, είπε ότι είναι σημαντικές, αλλά τόνισε πως πρέπει να τις προσεγγίσουμε από θέση ισχύος. Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι δεν θα σπάσουν οι δεσμοί Ε.Ε. – ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για καιρούς αβεβαιότητας, σημειώνοντας ότι είναι σημαντική η σταθερότητα που προσφέρουν το ΕΛΚ και η Ν.Δ.

Επεσήμανε ότι «είμαστε σε ένα σταυροδρόμι», συμπληρώνοντας πως «οι πολίτες περιμένουν να δείξουμε ηγεσία».

Οι προτεραιότητες

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. «Κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω» σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι ανταγωνιστές επιταχύνουν».

Υπογράμμισε, δε, ότι «η Ευρώπη πρέπει να γίνει εργαστήριο ανάπτυξης» και ζήτησε να εφαρμοστούν πραγματικές αλλαγές, επισημαίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις φέρνουν ευημερία.

«Στην Ελλάδα καταφέραμε ήδη έναν μεγάλο μετασχηματισμό. Είμαστε μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών στην Ευρώπη» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στη δημοσιονομική υπευθυνότητα.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «οι Βρυξέλλες δεν θα δώσουν τη μάχη για εμάς, εμείς πρέπει να δώσουμε τη μάχη τοπικά» και στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του λαϊκισμού.

Αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι, είπε ότι υπάρχει ανάγκη για ένωση της κεφαλαιαγοράς και για πιο ολοκληρωμένη αγορά ρεύματος.

Όπως επέμεινε, είναι προτεραιότητες η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η διασφάλιση ενεργειακής σταθερότητας.

Μείωση των εξαρτήσεων

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο στην Ευρώπη» σημείωσε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να αποτρέψουμε την επιθετικότητα.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «πάντα ήμασταν ως Ελλάδα ένθερμος υποστηρικτής της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης εντός ΝΑΤΟ» και συμπλήρωσε ότι τώρα δαπανούμε πάνω από 3% του ΑΕΠ στην άμυνα.

«Καλωσορίζουμε τις πρωτοβουλίες για δημιουργία μεγαλύτερου δημοσιονομικού χώρου» σημείωσε και τόνισε πως οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια ολοκληρωμένη αγορά άμυνας για τη δική μας βιομηχανία.

Ανέφερε επιπλέον ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός Ε.Ε. και τόνισε πως ο σκοπός είναι η μείωση των εξαρτήσεων.

«Έχουμε αρκετές βιομηχανικές ικανότητες στην Ευρώπη» τόνισε και συμπλήρωσε πως «ενώ ενδυναμώνουμε την άμυνα, πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία στον μεταβαλλόμενο κόσμο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να μπορέσει να εμπλακεί σε νέες εμπορικές συμφωνίες, για παράδειγμα με την Ινδία, ενώ τόνισε πως η Ελλάδα είναι η πύλη της Ινδίας στην Ε.Ε.