«Το μοντέλο Τριαντόπουλου δύσκολα μπορεί να εφαρμοστεί στον Καραμανλή», δήλωσε ο καθηγητής Νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος αναφορικά με την μεταβίβαση στη Βουλή νέας δικογραφίας που «φωτογραφίζει» πιθανές ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, για ελλιπή εποπτεία των φορέων που είχαν την ευθύνη της ασφάλειας του σιδηρόδρομου, αλλά και για τη μη υλοποίηση των έργων εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου και της έλλειψης προσωπικού.
Όπως εξήγησε ο κ. Λαζαράτος στην εκπομπή Rush Hour στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής «υπάρχουν δύο διαφορές που μπορούν να ξεπεραστούν αλλά και κάποιες λεπτομέρειες. Η πρώτη λεπτομέρεια είναι εάν ο κ. Καραμανλής θα θελήσει να συμπεριφερθεί όπως ο κ. Τριαντόπουλος και να αποδεχθεί να πηδηχθεί η προανακριτική διαδικασία όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ενώ η δεύτερη λεπτομέρεια είναι ότι εδώ θα χρειασθούνε περισσότερες συνεδριάσεις της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης προκειμένου να αποδοθεί ο σωστός χαρακτηρισμός και να υπάρχει ένα πλήρες πόρισμα γιατί σε κάθε περίπτωση ακόμα και με αυτή την fast track διαδικασία πρέπει να υπάρχει ένα πόρισμα και το πόρισμα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία.
Στο κατά πόσο εφικτό είναι να παραγραφεί απάντησε ότι «γενικά για τα δύο ή και για άλλα πολιτικά πρόσωπα είναι κρίσιμο να έχει κανείς στο μυαλό του ότι ενδεχομένως εδώ αφού έχουμε να κάνουμε με παράβαση εποπτείας, είναι κάτι που πρέπει να ασκείται συνέχεια. Είναι διαρκής η υποχρέωση, άρα διαρκής και η παράλειψη οπότε διαρκές και το ποινικό αδίκημα. Τίθεται ένα θέμα μέχρι τελευταίας στιγμής».