Skip to main content

Απάντηση Γεραπετρίτη στην Άγκυρα: Η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Για «μικροψυχία» κατηγόρησε την αντιπολίτευση

Για την έκδοση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της χώρας μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας παράλληλα και στις αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας ότι «πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας κείμενο για την Ελλάδα και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Και τούτο διότι αφενός καθορίζει την ανθρωπογενή δραστηριότητα, η οποία συντελείται στον θαλάσσιο χώρο. Προσδιορίζονται δηλαδή οι ανθρώπινες δράσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν στα θαλάσσια όρια της Ελλάδας, της ελληνικής δικαιοδοσίας είτε πρόκειται για ιχθυοκαλλιέργεια είτε πρόκειται για τουρισμό είτε πρόκειται για αξιοποίηση ενάλιων αρχαιοτήτων. Και από την άλλη πλευρά, προσδιορίζεται για πρώτη φορά το γεωγραφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται αυτή η δικαιοδοσία».

Για την αντίδραση της Άγκυρας

Σχολιάζοντας την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ανάφερε: «Υπάρχει μια διαφορετική αφετηρία στα πράγματα. Είναι προφανές ότι η Ελλάδα ασκεί τα δικαιώματά της προς την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος με βάση αποκλειστικά και μόνο το διεθνές δίκαιο και σε αυτό θα επιμείνουμε απολύτως».

Και πρόσθεσε: «Η Τουρκία έχει τη δική της αντίληψη. Η αντίδραση ήταν νομίζω αναμενόμενη, δεδομένου ότι είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας και έχουν εκφραστεί δημόσια».

Ερωτηθείς αν υπήρχε κάποια συνεννόηση με την Άγκυρα, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Ήταν γνωστό το γεγονός ότι υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με βάση την οποία έως 27 Απριλίου έπρεπε να εκδώσει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και εξ αυτού του λόγου ήταν σχετικώς αναμενόμενο» και συμπλήρωσε: «Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική και την τουρκική, υπάρχει μια οδός η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα από το διεθνές δίκαιο και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού. Να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι πάντοτε που η Ελλάδα τηρεί».

«Μικροψυχία της αντιπολίτευσης»

Κληθείς να απαντήσει γιατί χρειάστηκαν μια καταδίκη και τόσα χρόνια, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε: «Άκουσα την αντιπολίτευση να μέμφεται την κυβέρνηση για το θέμα της καθυστέρησης. Θα περίμενα λιγότερη μικροψυχία στο ζήτημα αυτό. Τα ζητήματα είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα. Πρώτα απ’όλα, αντιλαμβανόμαστε ότι η Ελλάδα δεν είναι μια περίκλειστη χώρα. Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει 8.500 νησιά, πράγμα το οποία συνιστά εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού».

«Υπάρχει και κάτι επιπλέον. Συν τω χρόνω υπήρξαν οι δύο μεγάλες συμφωνίες που έφερε η κυβέρνηση με την Αίγυπτο και με την Ιταλία, οι οποίες θα έπρεπε να μεταφερθούν πλέον και στον χάρτη», επισήμανε, διευκρινίζοντας ότι «η σημερινή ημέρα επελέγη πρωτίστως διότι σήμερα εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου Επικρατείας με το οποίο ενσωματώνεται ουσιαστικά στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία και γι’ αυτό τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα».

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Όταν η ελληνική κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, έχει από το 2019 φέρει την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, την ελληνο-ιταλική συμφωνία, σειρά στρατηγικών συμφωνιών. Μεγάλωσε τα όρια της Ελλάδος με τα 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα έως το ακρωτήριο Ταίναρο, θα περίμενα μεγαλύτερη περισυλλογή, διότι ακόμη και σήμερα η Ελλάδα φροντίζει στο πεδίο να υπερασπίζεται τα εθνικά της συμφέροντα, φέρνοντας ενεργειακούς κολοσσούς εκεί όπου υπάρχουν έριδες από άλλα κράτη ή σήμερα με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό της Σχεδιασμό».

Αντίδραση Τουρκίας για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Μονομερείς οι ενέργειες της Ελλάδας

Ανακοίνωση εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφορικά με την υποβολή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Ορισμένες από τις περιοχές που καθορίζονται στο «Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό» (ΘΧΣ) που έχει ανακοινωθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ, παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι μονομερείς ενέργειες και αξιώσεις της Ελλάδας δεν θα έχουν νομικές συνέπειες για την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών σε αυτές τις θάλασσες, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών θεμάτων.

Οι προαναφερθείσες ενέργειες και οι απόπειρες τετελεσμένων γεγονότων, όπως και στο παρελθόν, δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια για την Τουρκία σήμερα ή στο μέλλον.

Η Τουρκία διατηρεί τη θέση της ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση ζητημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου, της ισότητας και της καλής γειτονίας στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας για τις Φιλικές Σχέσεις και την Καλή Γειτονία, της 7ης Δεκεμβρίου 2023, η οποία αντανακλά το πνεύμα που και τα δύο μέρη θέλουν να διατηρήσουν στις τουρκοελληνικές σχέσεις.

Η Τουρκία θα υποβάλει το δικό της ΘΧΣ(Θαλάσσιο Χωραταξικό Σχεδιασμό) στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών».

Διαβάστε ακόμη:

Ανακοινώθηκε ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Δείτε τον χάρτη