Συγκινημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για τα εγκαίνια του Μετρό Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας πως για να φτάσουμε να τεθεί σε λειτουργία «περάσαμε από 40 κύματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους Θεσσαλονικείς να το αγαπήσουν και να το προστατεύσουν. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Ant1, μέσα από τον εμβληματικό σταθμό Βενιζέλου, ξεκαθάρισε επίσης ότι το 2027 θα είναι πάλι υποψήφιος για πρωθυπουργός, ενώ εξέφρασε ότι και αυτή την τετραετία η κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους της.
«Πιστεύω πολύ στην προοπτική της Θεσσαλονίκης ως ένα κέντρο πολιτισμού και καινοτομίας», είπε ο πρωθυπουργός. Ερωτηθείς για την καταγγελία του Ν. Ταχιάου κατά του προέδρου του Άρη, σχολίασε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν», ενώ πρόσθεσε «πως η υπόθεση είναι πλέον ζήτημα της Δικαιοσύνης». Σημείωσε δε πως έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα, όπως τα ηλεκτρονικά εισιτήρια, για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα. «Αν κάποιοι παράγοντες πιστεύουν ότι εδώ είναι Βαλκάνια, φοβάμαι πως θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις», συμπλήρωσε.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα
«Η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκίνησε με πρωτοβουλία δική μου και της κυβέρνησης και είναι διαρκής. Δεν γίνεται με την βρετανική κυβέρνηση, αλλά με το Βρετανικό Μουσείο», είπε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για το θέμα.
«Όχι αν, αλλά όταν επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα είναι μία δικαίωση για τη Μελίνα Μερκούρη που πρώτη κινητοποίησε τη διεθνή κοινή γνώμη», συμπλήρωσε. Σημείωσε πάντως ότι οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές και δεν περιορίζονται σε αυτό το θέμα.
«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλά πιστεύω θα γυρίσουν. Η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο είναι ενεργή», τόνισε.
Οι σχέσεις με Αλβανία και η υπόθεση Μπελέρη
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει την προκλητική ρητορική Ράμα, είπε: «Δεν είναι μυστικό ότι οι σχέσεις μας με την Αλβανία πέρασαν από αρκετές αναταράξεις με αφορμή την υπόθεση Μπελέρη, ο οποίος σήμερα είναι εκλεγμένος στην Ευρωβουλή εκπροσωπώντας και τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας».
«Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η αλβανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και θα υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα. Η Ελλάδα έχει σοβαρή διαπραγματευτική ισχύ σήμερα. Αν θέλει η Αλβανία να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. πρέπει οριστικά να επιλύσει τα ζητήματα με τη μειονότητα», ξεκαθάρισε.
Οι προκλήσεις των Σκοπίων
Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες προκλήσεις από τη γειτονική χώρα, τόνισε: «Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη αρκετές δυνάμεις στα Βαλκάνια που πιστεύουν ότι θα έχουν δύναμη, αν ξυπνήσουν τα φαντάσματα του εθνικισμού. Αυτό ισχύει με τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας. Εγώ είχε εκφράσει ενστάσεις για την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας. Ωστόσο η ισχύς της Συμφωνίας των Πρεσπών για το όνομα δεν αμφισβητείται. Είναι απολύτως σαφές ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία».
Τα ελληνοτουρκικά
«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μεγάλη διαφορά – οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος. Η Τουρκία θέλει να βάλει πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι που η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ να συζητήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε καθόλου», τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να είμαστε διαρκώς σε κλίμα έντασης.
«Η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις από την Τουρκία. Διεκδικούμε να λύσουμε αυτή τη μία διαφορά», συνέχισε, ενώ υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή αμυντικά και γεωπολιτικά και έχει φέρει την Ε.Ε. στη δική της γραμμή στο προσφυγικό. Σημείωσε επίσης ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θέλει «ήρεμα νερά».
Η διαγραφή Σαμαρά και η συνοχή της ΚΟ
Όσον αφορά στη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και σε ερώτημα εάν μετά από αυτή είναι συμπαγής η ΚΟ της ΝΔ, απάντησε: «Μπετόν αρμέ». Πρόσθεσε πως η ΝΔ εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στη χώρα, ενώ εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν έχει ακόμη διατυπωθεί από άλλο κόμμα.
Ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, λέγοντας πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αλλαγή του, ενώ πρόσθεσε πως πιστεύει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει μία φθορά από τη μακρά παρουσία στην κυβέρνηση.
Ο εκλογικός νόμος
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε 2,5 χρόνια από τώρα, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει τη μάχη των εκλογών επικεφαλής της ΝΔ το 2027. Απέρριψε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Προσωπικά πιστεύω στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού, για να κάνω πιο εύκολη την αυτοδυναμία στη ΝΔ», ξεκαθάρισε. «Αν ο ελληνικός λαός μας θέλει αυτοδύναμους, θα μας δώσει αυτοδυναμία, αν θέλει κυβέρνηση συνεργασίας, θα οδηγήσει εκεί», είπε.
Προεδρία της Δημοκρατίας
Επανέλαβε ότι για θεσμικούς λόγους είναι άκομψη αυτή η συζήτηση και ζήτησε υπομονή έως τον Ιανουάριο του 2025. Το πρόσωπο του ή της προέδρου πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις και να έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει τις περισσότερες δυνατές ψήφους. Είπε δε ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει αυτή τη συζήτηση στην επικείμενη συνάντηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη, γιατί δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο.
Ακρίβεια και φοροδιαφυγή
Για τους μισθούς αναγνώρισε πως οι αυξήσεις τους, όπως και οι μειώσεις των φόρων, εξουδετερώθηκαν από την ακρίβεια. «Η ακρίβεια δεν θα φύγει από τη μία μέρα στην άλλη. Πιστεύουμε όμως ότι στο εξής δεν θα αυξάνονται άλλο οι τιμές. Θα αυξάνονται όμως οι ονομαστικοί μισθοί και μέσω των μειώσεων φόρων θα αυξάνεται και το εισόδημα. Είμαι ακράδαντα πεπεισμένος ότι έως το 2027 θα πετύχουμε τους στόχους μας για τους μισθούς». ανέφερε χαρακτηριστικά.
Προτεραιότητα όπως είπε είναι και η πάταξη της φοροδιαφυγής. «Δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων – τα κορόιδα που πληρώνουν και οι άλλοι», διεμήνυσε.