Skip to main content

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν θα θέσω ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα – Τι απαντά στον δήμαρχο Αθηναίων για το Καταστατικό

Aris Oikonomou / SOOC

Πώς τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ασυμβίβαστου σχετικά με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων

«Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, με φόντο τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί ασυμβίβαστου σχετικά με την υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων, με αιχμή το άρθρο 36 του Καταστατικού του κόμματος.

Το εν λόγω άρθρο προβλέπει συγκεκριμένα πως «όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα».

Χάρης Δούκας: Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα;

Υπενθυμίζεται πως ο Χάρης Δούκας είχε διερωτηθεί σχετικά «αν υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που βάζει τέτοιο κώλυμα» καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση. «Κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στην Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του προέδρου. Μέχρι τώρα κωλύματα τέτοιου τύπου, του ασυμβίβαστου, έβαζαν η Ν.Δ., μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ο κ. Βορίδης, ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βελόπουλος, ο κ. Πολάκης. Υπάρχει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ που θέτει τέτοιο κώλυμα; Νομίζω πρέπει να απαντήσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Έθεσα την υποψηφιότητά μου, έγινε αποδεκτή και προχωράμε» είχε δηλώσει ο κ. Δούκας.

«Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Δούκας τη διάκριση μεταξύ της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης τροπολογίας»

Θέλοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο σχετικά με το επίμαχο άρθρο στο Καταστατικό για την πρόβλεψη ασυμβίβαστου στα μονοπρόσωπα όργανα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο Mega διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα άρθρο, που διαβάζω ότι τάχα ήταν δική μου επινόηση το 2013, δεν ισχύει αυτό. Είναι από το 2008 στο καταστατικό μας. Το εν λόγω άρθρο μπήκε επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του 2008. Το 2013 κατέθεσα μια τροπολογία -για να γνωριστούμε ξανά- η οποία έλεγε ότι απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος από το κόμμα που κυβερνά, να είσαι και στα κεντρικά όργανα του. Γιατί το έκανα; Διότι ήθελα να υπάρχει μία ξεκάθαρη αλλαγή πορείας στη χώρα, ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων και ήθελα να ξεκινήσουμε από εμάς, απ’ το ΠΑΣΟΚ».

«Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Δούκας τη διάκριση μεταξύ της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης τροπολογίας, διότι το 2013 εκείνος που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα, είναι ο σημερινός στενότερος συνεργάτης του, ο κ. Πρωτόπαππας, ο οποίος μου έστειλε το καταστατικό και εγώ ως Γραμματέας τότε το ανήρτησα στο διαδίκτυο. Αυτή η κουβέντα δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, ζήτησα να ξεπεραστεί με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι αιχμές για τους ανθυποψηφίους του

Ο κ. Ανδρουλάκης άφησε αιχμές για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, μιλώντας για «μεσσιανισμούς» και τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν μάγοι στην πολιτική».

«Δεν συμβιβάζομαι με το 13%. Όταν, λοιπόν, κάνεις  δίκαιη κριτική, -διότι όλοι αγαπάμε την παράταξη, αυτό τουλάχιστον πιστεύω-, πρέπει να λες και ποιος είναι ο άλλος δρόμος. Το να λες “εγώ θα πάω το ΠΑΣΟΚ 20-25-30%”, καλό ακούγεται αλλά επειδή δεν υπάρχουν μάγοι στην πολιτική, να μας πεις και πώς θα γίνει» σχολίασε και αναφέρθηκε στα όσα πέτυχε το κόμμα επί της προεδρίας του: «Με το δικό μου σχέδιο κατάφερα το 8% να γίνει 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας, να τελειώσει το “με ποιον θα πάτε”, είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος».

Κληθείς να σχολιάσει την εσωκομματική διαδικασία και να περιγράψει το προσωπικό του στίγμα, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε: «Στην πολιτική και στη ζωή υπάρχουν πολλές εκπλήξεις, γι’ αυτό είναι γοητευτική και η ζωή και η πολιτική.  Δίνω έναν αγώνα διότι πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο μπορεί να ανακάμψει, αλλά μπορεί να αλλάξει την πατρίδα μας, αρκεί να αφήσει στο παρελθόν κακές νοοτροπίες, λανθασμένες συμπεριφορές και με ένα πολιτικό προσωπικό θα κάνει την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με ό,τι σημαίνει αυτό για τον πολίτη. Εύχομαι αυτή η διαδικασία έως τον Οκτώβριο να είναι ένα ακόμα λιθαράκι σε αυτό που πιστεύω για το ΠΑΣΟΚ και το μέλλον της πατρίδας μας.

«Δεν θα μπω σε καμία διένεξη – Ξεπερνώ τα όσα προσβλητικά έγιναν σε βάρος μου»

Δήλωσε δε πως ο ίδιος δεν θα μπει «σε καμία διένεξη». «Με βλέπετε ότι ξεπερνώ τα θέματα του καταστατικού, ξεπερνώ τα όσα έγιναν τις πρώτες εβδομάδες που ήταν προσβλητικά σε έναν βαθμό όχι μόνο για εμένα, αλλά για τον απλό κόσμο που έκανε το ΠΑΣΟΚ όχι 8-8,5% που είναι στην Αθήνα, αλλά 20%, 15%, 17%, 25%, 27% σε νομούς της περιφέρειας. Για αυτόν τον κόσμο θα πολεμήσω και θα προσπαθήσω αυτό που πετύχαμε, να είμαστε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια με ποσοστά σε πολλές περιοχές άνω του 20%, να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Αλλά θέλει ενότητα, σοβαρότητα και προοδευτικό σχέδιο. Και όχι βέβαια μεσσιανισμούς» πρόσθεσε.

Νίκος Παπανδρέου: Στηρίζει τον Παύλο Γερουλάνο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, την στήριξή του στον Παύλο Γερουλάνο εν όψει των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Νίκος Παπανδρέου με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

«Στην παρούσα ιστορική συγκυρία η παράταξη έχει ανάγκη από έναν αρχηγό που θα συνθέσει πολιτικές, θα απελευθερώσει στελέχη, έχει διεθνές δίκτυο και ίδια γνώση της πραγματικής οικονομίας. Κατά την προσωπική μου άποψη αυτά τα χαρακτηριστικά τα συγκεντρώνει ο Παύλος Γερουλάνος» ανέφερε συγκεκριμένα για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Παπανδρέου: Στηρίζει τον Παύλο Γερουλάνο για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Το «ευχαριστώ» του Παύλου Γερουλάνου στον Νίκο Παπανδρέου

Από την πλευρά του με ανάρτησή του ο Παύλος Γερουλάνος ευχαρίστησε τον Νίκο Παπανδρέου για την στήριξή του. «Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Νίκο Παπανδρέου για τη στήριξή του στην υποψηφιότητά μου. Και κυρίως, για τους λόγους που μου την προσφέρει. Βαθιά πολιτικοί, βαθιά συγκινητικοί» έγραψε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

naftemporiki.gr