Skip to main content

Απάντηση Κ. Ζαχαριάδη στον Π. Πολάκη: «Παύλο λίγο σεμνά, δες και τις δικές σου ευθύνες»

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Αν δεν είχαμε δεχτεί την επιστολή με την υποκριτική σου συγνώμη στην Πολιτική Γραμματεία, δεν θα είχαμε αυτή την εκλογική κατάρρευση» αναφέρει μεταξύ άλλων

Στην αντεπίθεση κατά του Παύλου Πολάκη πέρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης, την ώρα που οι αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται. Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε τον κ. Ζαχαριάδη ως υπεύθυνο της ήττας του σημερινού ευρωβουλευτή Νίκου Παππά στην εσωκομματική ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματία για τους υποψήφιους της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Ανοιχτή Πόλη) στον Δήμο Αθηναίων. «Όντας Κώστα η ιστορία έγραψε ότι αν δεν είχες έρθει σε συνεννόηση με τους μετέπειτα αποστατήσαντες το προηγούμενο καλοκαίρι σήμερα θα είχαμε δήμαρχο τον Νίκο Παππά και όχι ευρωβουλευτή» έγραψε ο κ. Πολάκης σε ανάρτησή του.

Σηκώνοντας το γάντι, ο κ. Ζαχαριάδης απορρίπτει τα περί «συνεννόησης με τους αποχωρήσαντες», χαρακτηρίζοντας φαιδρούς τους ισχυρισμούς αυτούς και τονίζει πως ο ίδιος βγήκε «μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα όταν σειρά κορυφαίων στελεχών σε περιφέρειες και κεντρικούς δήμους έκαναν την πάπια».

Καταλογίζει επίσης στον Παύλο Πολάκη έλλειψη συντροφικής αλληλεγγύης και τον καλεί να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες για την κατάσταση στο κόμμα. «Αν δεν είχαμε δεχτεί την επιστολή με την υποκριτική σου συγνώμη στην Πολιτική Γραμματεία, δεν θα είχαμε αυτή την εκλογική κατάρρευση. Μεγάλο λάθος» αναφέρει συγκεκριμένα.

«Πες μας τι έγινε στην Κρήτη που το τρίτο κόμμα έγινε πρώτο»

Καλεί τέλος τον κ. Πολάκη να πει «τι έγινε στην Κρήτη που το τρίτο κόμμα έγινε πρώτο» και «γιατί ένας κόσμος που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ απο το 2012 πήγε στην Κρήτη όχι με τον πρώτο αλλά με τον τρίτο».

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Κώστα Ζαχαριάδη:

«Παύλο, η ιστορία δεν γράφεται ούτε με τα ‘αν’ ούτε με τα ‘θα’. Μπήκα μπροστά σε μια δύσκολη περίοδο για το κόμμα όταν σειρά κορυφαίων στελεχών σε περιφέρειες και κεντρικούς δήμους έκαναν την πάπια. Αυτό έπρεπε να το σέβεσαι και όχι να το λοιδωρείς. Καμία συνεννόηση δεν είχα με τους αποχωρήσαντες. Η πρόταση για το πρόσωπό μου ως επικεφαλής ήρθε απο την τότε πλειοψηφία και ψηφίστηκε απο την πολιτική γραμματεία. Σε προκαλώ να κάνεις μια άσκηση, βάλε ξανά την ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία και αφαίρεσε τους αποχωρήσαντες. Ίδιο αποτέλεσμα βγαίνει. Τα περί συνεννόησης είναι φαιδρά και δείχνουν έλλειψη σεβασμού στην απόφαση του οργάνου. Η πραγματική «συνεννόηση» έγινε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και ήταν η προγραμματική συμφωνία με τον Χάρη Δούκα. Στο φως και πάνω στο τραπέζι. Και έτσι, γίναμε μέρος της επιτυχίας του προοδευτικού κόσμου στην Αθήνα. Χωρίς μιζέριες, χωρίς εγωισμούς, χωρίς αυτοαναφορικότητά. Και πετύχαμε. Στείλαμε στην αντιπολίτευση τον Μπακογιάννη και προκαλέσαμε στον Μητσοτάκη την πρώτη βαθιά ρωγμή. Λίγες μέρες μετά το δεύτερο 40%. Ενωμένη η κεντροαριστερά έριξε το σύστημα Μητσοτάκη. Αυτό δεν το έκανε η διαπλοκή που γράφεις στην τελευταία συνέντευξή σου, αλλά ο κόσμος. Έτσι κερδίσαμε και τις δυο εκλογικές μάχες του 2015, έτσι μείναμε όρθιοι το 2019. Με μεγάλα ανοιχτόκαρδα ανοίγματα στον προοδευτικό κόσμο.

Είναι αδιανόητο ότι δεν υπερασπίζεσαι στελέχη του κόμματος, όταν βγαίνει ένας Νίκος Μωραΐτης και τα στέλνει στη Νέα Αριστερά και στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει πέρα απο το ύφος σου και το πολιτικό σου ήθος. Έχεις αποδείξει πολλάκις ότι για εσένα η συντροφική αλληλεγγύη είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με το πώς την κατανοούμε όλοι οι άλλοι. Το απέδειξες πρόσφατα με στη στάση σου στο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ομοφύλων. Επειδή δεν γράφονται όλα εδώ, ρώτα την επιτροπή που χειρίστηκε απο την πλευρά της Πολιτικής Γραμματείας το ζήτημα της υποψηφιότητας που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο γιατί δεν προχώρησε. Γιατί δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση για την Αθήνα απο τον Απρίλη ως τον Αύγουστο;

Και τέλος Παύλο λίγο σεμνά, δες και τις δικές σου ευθύνες σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε. Διότι ΑΝ δεν είχαμε δεχτεί την επιστολή με την υποκριτική σου συγγνώμη στην Πολιτική Γραμματεία, δεν ΘΑ είχαμε αυτή την εκλογική κατάρρευση. Μεγάλο λάθος! Αντί να έχεις κομματικού χαρακτήρα βεβαιότητες για την Αθήνα, πες μας τι έγινε στην Κρήτη που το τρίτο κόμμα έγινε πρώτο. Γιατί ένας κόσμος που ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ απο το 2012 πήγε στην Κρήτη όχι με τον πρώτο αλλά με τον τρίτο;».

Σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ (πάλι): Κασσελάκης κατά Τσίπρα, Πολάκης κατά Ζαχαριάδη