Skip to main content

Οι υπουργοί των δύσκολων αποστολών και το… ραντεβού των γαλάζιων βουλευτών

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Το δύσκολο στοίχημα της τιθάσευσης των τιμών και τα θέματα πρώτης γραμμής - Τα «φώτα» και στο πεδίο των μισθών

Μια σειρά από δύσκολες μάχες καλείται να δώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, που πήρε το μήνυμα της κάλπης και επιχειρεί επανεκκίνηση μετά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αδιαμφισβήτητα το δυσκολότερο στοίχημα είναι η τιθάσευση των τιμών, ενώ παράλληλα έμφαση δίνεται σε θέματα πρώτης γραμμής, όπως η αύξηση των μισθών, η στήριξη των αγροτών αλλά και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σημείωσε πως χρειάζεται «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις». Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά μια σειρά επισκέψεων σε υπουργεία, όπου άλλαξε η ηγεσία μετά τον ανασχηματισμό, και αύριο θα βρεθεί στο Ανάπτυξης, ενώ την Πέμπτη στο Εσωτερικών.

Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος καλείται να δώσει μια δύσκολη μάχη για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας, ενώ κρίσιμο για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει  μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ παραμένει εκτός τραπεζιού με το επιχείρημα πως ένα τέτοιο μέτρο δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο στο θέμα της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες επιμέρους διορθώσεις, χωρίς να αλλάζει ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής.

Τα «φώτα» στρέφονται στο πεδίο των μισθών, καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμα της Νέας  Δημοκρατίας ο μέσος μισθός θα φτάσει τα  950 ευρώ το 2027 και ο μέσος μισθός τα 1.500  ευρώ. Σε αυτή την προσπάθεια κρίσιμο ρόλο έχει το υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει μια σειρά κρίσιμων αποστολών, όπως η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας και η καταπολέμηση της ανεργίας.

Την ίδια στιγμή από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να δουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό πως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέλαβε ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας που προέρχονται από τη Θεσσαλία και γνωρίζουν απο πρώτο χέρι τα προβλήματα του κάμπου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συζήτηση που θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα στη Ε.Ε. για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ενδιαφέρον έχει για την Ελλάδα και μία ακόμα ευρωπαϊκή συζήτηση, που αφορά στο μεταναστευτικό. Νέος υπουργός ανέλαβε ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, πού προέρχεται από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μιλήσει στη βάση του κόμματος

Τέλος στην κυβέρνηση θέλουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων στο κράτος και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του νέου υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου. Να σημειωθεί εδώ πως μέσα στο καλοκαίρι το Μαξίμου θέλει να ανοίξει τη συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, ωστόσο για να περάσει το μέτρο απαιτούνται 200 ψήφοι και επομένως θα αναζητηθούν  συναινέσεις.

Πότε θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.

Την επόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπου θα συζητηθεί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι στοχεύσεις της επόμενης μέρας. Να σημειωθεί εδώ πως το  τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συζήτηση σε γαλάζια στελέχη για τον αν πρέπει να ενταθεί το άνοιγμα στο κέντρο ή να επιχειρηθεί περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων με ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος. Με κυβερνητικά στελέχη να σημειώνουν πως αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθηθεί μία πορεία προς τα εμπρός και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.

Αποκωδικοποιώντας το μήνυμα των ευρωεκλογών στην κυβέρνηση επισημαίνουν πως οι πολίτες ζητούν να τρέξουν πιο γρήγορα μια σειρά αλλαγών και να μη γίνουν βήματα πίσω. «Αυτό που μας είπαν οι πολίτες στην κάλπη των ευρωεκλογών είναι να λύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα προβλήματά τους. Να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο μας ψήφισαν πριν από έναν χρόνο, με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.