Skip to main content

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Με τη σημερινή σύνθεση το υπουργικό της Παρασκευής, «όχι» σε πρόωρες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά τις ευρωεκλογές

Απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, έδωσε σήμα για αλλαγές (διορθωτικές κινήσεις) αλλά σχετικά ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό διαβεβαίωσε ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού σύμβουλίου την ερχομένη Παρασκευή θα γίνει με την υφιστάμενη σύνθεση.

Στην πρώτη συνέντευξή του μετά τις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε πάντως και μήνυμα κατά της αλαζονείας σε υπουργούς λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το 41% δεν υπάρχει πια.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha έχουν ως εξής:

Για το εκλογικό αποτέλεσμα

Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε. Κι αυτό με κάνει ταυτόχρονα να είμαι και προβληματισμένος, αλλά με έναν παράξενο τρόπο και ανακουφισμένος.Και αν σας αιφνιδιάζει το δεύτερο επίθετο, είναι γιατί πιστεύω πάντα στη σοφία του ελληνικού λαού. Αν ο ελληνικός λαός ήθελε με τον τρόπο του -και νομίζω θα το εξηγήσουμε και στη συνέχεια- να μας στείλει ένα μήνυμα, νομίζω ότι είναι καλύτερα που το έστειλε τώρα.

Εχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, είμαστε στην αρχή της δεύτερης τετραετίας και νομίζω ότι χρέος μου είναι να αποκωδικοποιήσω σωστά τα μηνύματα των εκλογών και, προφανώς, να προβώ σε όλες εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις οι οποίες θα δείξουν στους πολίτες ότι λάβαμε υπόψη το μήνυμά τους.
(…)

Ταυτόχρονα όμως -και θέλω να το τονίσω αυτό, γιατί θα μπορεί κάποιος να έβλεπε αυτή τη συνέντευξη και να νόμιζε ότι χάσαμε τις εκλογές αν δεν ήξερε το εκλογικό αποτέλεσμα-, νομίζω ότι αποδοκιμάστηκε σύσσωμη και η αντιπολίτευση. Ειδικά η «αντιπολίτευση των λεφτόδεντρων». Δηλαδή, αυτοί που έταξαν 45 δισεκατομμύρια πήραν λίγο παραπάνω από 14,5% ποσοστό.

Και αυτό είναι μία ένδειξη ωριμότητας της κοινωνίας, ότι αποκήρυξε τις εύκολες λύσεις. Ξεράθηκαν τα «λεφτόδεντρα», για ακόμα μία φορά. Ελπίζω να μην επιχειρήσουν κάποιοι να τα ξαναφυτέψουν, διότι δεν προσφέρεται το έδαφος της πατρίδας μας για τέτοιου είδους φυτά.

Για την ακρίβεια

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ακρίβεια… Tο λέγαμε και προεκλογικά, μας το είπαν και οι πολίτες με τον τρόπο τους, άρα ζητούν περισσότερα και γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει και περισσότερες παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγοράς και μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος και πραγματική εστίαση στις περιπτώσεις εκείνες όπου έχουμε ολιγοπωλιακές συμπεριφορές, τις οποίες μπορεί να έχουμε εντοπίσει και πρέπει με μεγαλύτερη αυστηρότητα να τις κυνηγήσουμε, μαζί με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί δεν είναι μόνο δική μας δουλειά να το κάνουμε αυτό.

(…)
Αλλά μας είπαν οι πολίτες ξεκάθαρα ότι «η ακρίβεια είναι το πρώτο θέμα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτά τα οποία κάνατε. Πρέπει να κάνετε περισσότερα». Αλλά, να το τονίσω, τα περισσότερα στα πλαίσια των αντοχών του Προϋπολογισμού.

Αν πιστεύουν κάποιοι ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις πανικού, θα μειώσει τον ΦΠΑ, όταν πιστεύω ακράδαντα ότι δεν το αντέχει η ελληνική οικονομία, μόνο και μόνο για να διαχειριστώ ένα αποτέλεσμα που μπορεί να μην ήταν το προσδοκώμενο, κάνουν λάθος.

Θα αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια με τα όπλα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας, αλλά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Γιατί αυτό θα δημιουργούσε πολλαπλάσια προβλήματα στη συνέχεια.

Για τη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών

«Θέλω να επαναλάβω ότι το τεκμήριο είναι μαχητό. Όποιος πιστεύει ότι αδικείται πρέπει να προσφύγει και να δικαιωθεί. Και θα δικαιωθεί αν πραγματικά… (…) Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε αυτή την μεταρρύθμιση. Αν υπάρχουν σημειακές διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, μπορούμε να τις κάνουμε, αλλά ο πυρήνας της μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να αλλάξει. Ίσως μερικές φορές αυτό το οποίο κάναμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε μια λάθος γλώσσα. Έπρεπε, ίσως, να το επικοινωνήσουμε με διαφορετικό τρόπο.
(…)
Θα έχουμε μόνο επιμέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφορες αδικίες, τις οποίες θα βρούμε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής μας δεν θα υπάρξει.

Για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σίγουρα η Νέα Δημοκρατία υπέστη ζημιά πολιτική από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Ξέρετε, είμαι ένας άνθρωπος βαθιά συμπεριληπτικός. Πιστεύω πολύ στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιστεύω στην ισότητα. Το πιστεύω βαθιά. Αυτός ήταν και ο λόγος που εισηγήθηκα αυτή την πρωτοβουλία.Από την άλλη, καταλαβαίνω ότι ίσως είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από αυτό το οποίο άντεχε το κόμμα μας.

Για την άνοδο κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ

Θεωρώ τελείως λάθος και παντελώς αποπροσανατολιστική αυτή τη συζήτηση περί δήθεν δεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μια συζήτηση η οποία πραγματικά δεν με αφορά καθόλου. Δεν είναι αυτό το ζήτημά μας, αν θα πάμε στο κέντρο ή αν θα πάμε δεξιά. Είναι αν θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, αν θα υλοποιήσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα το πρόγραμμα αυτό για το οποίο εκλεγήκαμε και γι’ αυτό θα λογοδοτήσουμε τελικά στον ελληνικό λαό μετά από τρία χρόνια, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Το 41% δεν υπάρχει πια

Το 41% ήταν ένα ποσοστό το οποίο μας έδωσε ο ελληνικός λαός σε μία χρονική στιγμή. Το 41% είναι 158 έδρες, είναι η κοινοβουλευτική μας πλειοψηφία. Αυτό, το 41%, δεν υπάρχει πια σήμερα. Και αυτό μπορεί να είναι ανακουφιστικό (…) Αν κάποιοι, λοιπόν, είδαν τον κόσμο από πολύ ψηλά -το 41% είναι πολύ ψηλά-, είναι καιρός να τον δουν και από λίγο πιο χαμηλά. Δεν είναι κακό αυτό.

Για τα αποτελέσματα στη Βόρεια Ελλάδα

Υπάρχει μια πιο συμπυκνωμένη δύναμη κομμάτων δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας στη βόρεια Ελλάδα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. (…) Ο τελικός απολογισμός θα γίνει στα τέσσερα χρόνια. Και αισθάνομαι μερικές φορές -και το καταλαβαίνω αυτό, σε κάθε εκλογή γίνεται- ότι οι προσδοκίες μιας τετραετίας συμπιέστηκαν σε έναν χρόνο. Δεν μπορώ να φτιάξω το «Flyover» σε έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Το Μετρό θα το παραδώσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, περάσαμε από 40 κύματα. Δεν μπορώ να χτίσω το παιδιατρικό νοσοκομείο μέσα σε έναν χρόνο, αλλά το 2027 θα είναι έτοιμο. Οπότε τότε, νομίζω, θα κριθούμε και συνολικά.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ερωτηθείς αν θα έχουμε ζήτημα πρόωρων εκλογών στη χώρα;, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Όχι, κατηγορηματικά. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή εντολή τετραετίας. Οι εκλογές θα γίνουν το 2027. Θυμάστε ότι πολλές φορές και στη διάρκεια της πρώτης θητείας μου είχατε κάνει αντίστοιχα ερωτήματα και τελικά διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν πρόωρες εκλογές.

(…) Ναι, είχαμε ενδεχομένως άλλες συνθήκες. Είχαμε συνθήκες που μπορεί να ήταν πολύ ευνοϊκές για την κυβέρνηση, έτσι δεν είναι;

Ποσοστά εξαιρετικά θετικά μετά την πανδημία. Πιστεύω στους τετραετείς κύκλους και πιστεύω ότι η τετραετία είναι ένας ικανός χρόνος για να κριθεί ένα κυβερνητικό έργο, όπως το έκριναν οι πολίτες στην πρώτη τετραετία.

Άρα, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα πρόωρων εκλογών.

Για τον ανασχηματισμό

Ο διάλγος για τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό ήταν ο εξής:

Αντώνης Σρόιτερ: Θέλω πάρα πολύ απλά να ρωτήσω αν το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής θα γίνει με τη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης ή με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν σίγουρος ότι θα μου κάνατε αυτή την ερώτηση.
Αντώνης Σρόιτερ: Δεν σας έκανα την ερώτηση που περιμένατε. Δεν μίλησα για ανασχηματισμό. Ρωτάω, με ποια σύνθεση κυβέρνησης θα γίνει το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη σημερινή.
Αντώνης Σρόιτερ: Με τη σημερινή.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.
Αντώνης Σρόιτερ: Άρα, μην περιμένουμε εξελίξεις ως την Παρασκευή, μου λέτε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με τη σημερινή. Έχω Υπουργικό Συμβούλιο την Παρασκευή. Κοιτάξτε, μου κάνετε μία ερώτηση την οποία έχετε υποχρέωση να κάνετε και σας δίνω την απάντηση την οποία κι εγώ έχω υποχρέωση να σας δώσω.

Για τα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ

Η ερώτηση ήταν: Τέσσερα κομματικά στελέχη, δύο δημοσιογράφοι και ο κ. Μπελέρης. Κανένας τεχνοκράτης, κανένας επιστήμονας, από εκείνους που ήταν στο ψηφοδέλτιο, ειδικά στα θέματα Ευρώπης. Είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα για να δώσετε τη μάχη στην Ευρώπη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε μία καλή κοινοβουλευτική ομάδα, με νέους ευρωβουλευτές, οι οποίοι πρέπει να μάθουν, και με εμπειρότερους. Δηλαδή, δύο από τους ευρωβουλευτές μας εκλέγονται για τρίτη φορά -συνηθισμένο αυτό, επιβραβεύει το Ευρωκοινοβούλιο και την εμπειρία-, ο ένας εκλέγεται για δεύτερη φορά και οι τέσσερις εκλέγονται για πρώτη φορά. Άρα, υπάρχει ένα καλό μείγμα παλιών και νέων.

Από εκεί και πέρα, ο σταυρός είναι μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία. Αυτούς επέλεξαν οι πολίτες.

Οφείλουν να μάθουν οι ευρωβουλευτές, όμως. Και επειδή κανείς δεν εκλέγεται ειδικός και ειδήμων στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου, πρέπει να μάθουν γρήγορα, ειδικά οι νέοι. Θα αξιολογηθούν αυτή τη φορά πιο αυστηρά και από εμένα για τις επιδόσεις τους. Θα επιδιώξω καλύτερο συντονισμό και της ευρωκοινοβουλευτικής μας ομάδας.